Δάχτυλα ποδιών: Δεν τους δίνουμε σημασία αλλά «εργάζονται» ακατάπαυστα

 Runbeat Team   16:01 21-07-2021  

Δάχτυλα ποδιών: Δεν τους δίνουμε σημασία αλλά «εργάζονται» ακατάπαυστα


H αλήθεια είναι ότι δεν δίνουμε μεγάλη προσοχή στα δάχτυλα των ποδιών μας, εκτός και αν έρθουν σε επαφή με ένα έπιπλο μέσα στο σκοτάδι! Ωστόσο, τα δάχτυλα των ποδιών μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ποδιού μας στο έδαφος, συμβάλλοντας σε μια σταθερή βάση στήριξης για την απόσβεση των κραδασμών από το έδαφος όταν τρέχουμε ή περπατάμε.

 

Η αδυναμία των κάμψης των δακτύλων μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και υπερφόρτωση σε βασικές δομές του ποδιού, συμβάλλοντας σε οδυνηρές παθήσεις όπως η πελματιαία νευρωσίτιδα. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανισορροπία μεταξύ των κάμψεων των δακτύλων και των τενόντων των εκτατικών δακτύλων στο πάνω μέρος του ποδιού. Η αστάθεια στο επίπεδο του ποδιού σημαίνει ότι οι μύες πάνω από το πόδι γύρω από το γόνατο και το ισχίο πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αντισταθμίσουν την αστάθεια. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης σε αυτές τις δομές και, καθώς αυτές οι ομάδες μυών πρέπει να εργαστούν σκληρότερα, αυτό μπορεί να έχει συνολική αρνητική επίδραση στη λειτουργία της δρομικής οικονομίας.

Οι μύες του ποδιού που ελέγχουν τα δάχτυλα των ποδιών μπορούν να θεωρηθούν ως οι μύες του ποδιού που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην «σταθερότητα του πυρήνα» και μερικές απλές ασκήσεις στο σπίτι μπορούν να χτίσουν τη δύναμη του πυρήνα στο πόδι και να αυξήσουν τη σταθερότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο κόπωσης και υπερφόρτωσης στις άλλες δομές του ποδιού και των κάτω άκρων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις ασκήσεις για να προσφέρετε σε αυτούς τους μικροσκοπικούς μυς μια καλή προπόνηση, η οποία στην πορεία θα σας ανταμείψει.

«Μάζεμα» πέλματος

Με το πόδι σας σε ουδέτερη θέση στο πάτωμα, σπρώξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο έδαφος, σηκώνοντας ελαφρώς την καμάρα και «μαζεύοντας» το πέλμα, ουσιαστικά συρρικνώνοντας το μήκος του. Για να δυσκολέψετε λίγο την άσκηση, προσπαθήστε να πιέσετε προς τα κάτω μόνο με το δάχτυλο του ποδιού, στοχεύοντας τον μεγάλο απαγωγό μυ που τρέχει κατά μήκος του εσωτερικού του τόξου.

Έλξεις δαχτύλων

Τοποθετήστε τα πέλματά σας σε μια μικρή πετσέτα και προσπαθήστε να ¨τρίψετε¨ την πετσέτα κάτω από τα πόδια σας, συγκρατώντας τη συνεχώς με τα δάχτυλα των ποδιών. Κάντε αυτό αρκετές φορές μέχρι να αισθανθείτε μια ήπια αίσθηση κράμπας στο κάτω μέρος του ποδιού σας.

 

Ισομετρική συγκράτηση δακτύλου

Λυγίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας ελαφρώς πάνω σε ένα ακίνητο αντικείμενο όπως ένας τοίχος και σπρώξτε το για 3-5 δευτερόλεπτα, συστέλλοντας τις κάμψεις των ποδιών ισομετρικά. Επαναλάβετε 10-15 φορές σε 3 σετ.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και δίνοντας προσοχή σε αυτούς τους μικροσκοπικούς αλλά σημαντικούς μύες του ποδιού σας που ελέγχουν τα δάχτυλα των ποδιών ως μέρος της προπόνησης, θα αυξήσουν τη σταθερότητα, θα συμβάλλουν σε βελτιώσεις στην τρέχουσα οικονομία, θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από τον πόνο στα πόδια και θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο μέλλον.