Αυτό το χρώμα ενεργειακού ποτού μπορεί να μας κάνει πιο… γρήγορους!

 Runbeat Team   14:30 12-05-2021  

Αυτό το χρώμα ενεργειακού ποτού μπορεί να μας κάνει πιο… γρήγορους!


Μία από τις πιο περίεργες και διαφορετικές μελέτες από ότι έχουμε συνηθίσει διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Westminster. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Nutrition εξετάζεται το εάν το ξέπλυμα του στόματος ενός αθλητή με ένα ενεργειακό ποτό με χρώμα πριν την άθληση, μπορεί να τον βοηθήσει και στις επιδόσεις του.

 

«Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν το ξέπλυμα του στόματος με ένα ροζ μη θερμιδικό, με τεχνητή προσθήκη ζάχαρης διάλυμα μπορεί να βελτιώσει την αυτο-επιλεγμένη ταχύτητα λειτουργίας και την απόσταση που καλύπτεται κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου 30 λεπτών» αναφέρεται στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με την κατανάλωση ή το ξέπλυμα του στόματος με ροζ ενεργειακά ποτά, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη είχαν βελτιωμένες επιδόσεις.

Για να διεξάγει τη μελέτη, η ομάδα του Westminster δοκίμασε 10 fit και υγιείς ανθρώπους (6 άνδρες και 4 γυναίκες), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ τρεξίματος σε διάδρομο. Πριν ξεκινήσουν να αθλούνται, οι ερευνητές τους ζήτησαν να ξεπλύνουν το στόμα τους με ένα ροζ ενεργειακό μη θερμιδικό ποτό, με τεχνητή προσθήκη γλυκαντικών. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν τις επιδόσεις τους, σχετικά με τη συνολική απόσταση, την ταχύτητά τους, αλλά και τους ψυχολογικούς παράγοντες, δηλαδή τα συναισθήματα τα οποία είχαν κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Τα αποτελέσματα της ημίωρης δοκιμής ήταν σαφή, καθώς αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο ποτό βελτίωσε την ταχύτητα και την απόσταση που μπορούσαν να τρέξουν οι αθλητές, ενώ τους δημιούργησε και ευχάριστα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Sanjoy Deb που είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Westminster είπε πως «Η επίδραση του χρώματος στις επιδόσεις ενός αθλητή είχε ενδιαφέρον και παλαιότερα. Εξετάσαμε την επίδραση του χρώματος στην τεστοστερόνη και στην μυϊκή δύναμη των αθλητών».

Όσον αφορά το γιατί το ροζ χρώμα ενισχύει τις επιδόσεις ενός αθλητή, υπάρχει μία βασική θεωρία, την οποία πιστεύουν οι ερευνητές. Το ροζ είναι ένα χρώμα που μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα, καθώς είναι ουσιαστικά κάτι το οποίο το μυαλό μας συνήθως συνδυάζει με κάτι το πιο «παιχνιδιάρικο». Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με την αρκετά ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, έχουμε πλέον ένα νέο τρόπο να ενισχύσουμε τις επιδόσεις μας, φυσικά αλλά και ψυχολογικά. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε ένα ροζ ενεργειακό ποτό την επόμενη φορά που θα θέλουμε ένα «boost».