Στρες Κατάγματος: Πρόληψη και αντιμετώπιση

 Runbeat Team   10:32 06-01-2021  

Στρες Κατάγματος: Πρόληψη και αντιμετώπιση


Πολλοί είναι οι τραυματισμοί οι οποίοι ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν έναν αθλητή είτε λόγω της υπερβολικής άσκησης, είτε εξαιτίας της απότομης αλλαγής στην ένταση τηςπροπόνησης. Ένας από αυτούς είναι και το στρες κατάγματος.

Το στρες κατάγματος είναι μικροσκοπικές ρωγμές στην επιφάνεια ενός οστού που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης άσκησης. Συχνά εμφανίζονται στο κάτω μέρος του ποδιού ή του πέλματος. 

Συμπτώματα

Θα παρατηρήσετε σταδιακό πόνο στους μύες, δυσκαμψία και έντονο πόνο στο προσβεβλημένο οστό. Ο πόνος και μερικές φορές το πρήξιμο είναι όλα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με μερικούς πόνους των δρομέων, ο πόνος παραμένει ο ίδιος ή επιδεινώνεται, ακόμη και μετά την προθέρμανση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη επειδή ο τραυματισμός μπορεί να επιδεινωθεί και τελικά να γίνει πλήρες κάταγμα του οστού.

Αίτια πρόκλησης

Το στρες κατάγματος συμβαίνει συχνότερα όταν οι δρομείς αυξάνουν την ένταση και τον όγκο της προπόνησής τους για αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένα οστά και έπειτα από υπερβολική πίεση να συμβάλει στον τραυματισμό. Συχνά κατάγματα στρες στους δρομείς εμφανίζονται στην κνήμη (το εσωτερικό και μεγαλύτερο οστό του ποδιού κάτω από το γόνατο), στο μηριαίο (οστό του μηρού), στο ιερό οστό (το τριγωνικό οστό στη βάση της σπονδυλικής στήλης) και στα μεταταρσικά (πόδια) οστά.

Πρόληψη καταγμάτων στρες

Βεβαιωθείτε ότι φοράτε τα σωστά παπούτσια για το πόδι και το στυλ τρεξίματος. Καλό θα ήταν να κάνετε μια ανάλυση βάδισης. Αντικαταστήστε τα παπούτσια σας κάθε 480 έως 640 χιλιόμετρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν τρέχετε με φθαρμένα παπούτσια. Μην αυξάνετε τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα σας περισσότερο από 10% κάθε εβδομάδα και προσπαθείστε να αποφύγετε την υπερβολική πίεση σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε μια σωστή προθέρμανση, κάνετε ένα αργό τρέξιμο ή περπατήστε για πέντε λεπτά και κάντε ασκήσεις προθέρμανσης , πριν ξεκινήσετε να τρέχετε. 

Διατηρήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D (απαραίτητα για την απορρόφηση ασβεστίου). Συζητήστε με έναν γιατρό σχετικά με το εάν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα. Η αποφυγή ανθρακούχων ποτών, αλκοόλ και καπνού βοηθά στη μείωση του κινδύνου χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Η ενίσχυση των μυών γύρω από τα οστά σας μπορεί να τους κρατήσει αρκετά ισχυρούς για να αποφύγετε τα κατάγματα του στρες. Επειδή η κνήμη είναι το πιο συνηθισμένο σημείο καταγμάτων, βεβαιωθείτε ότι ενισχύετε τους μύες κάνοντας απλές ασκήσεις, όπως τα δάχτυλα και τα τακούνια .

Θεραπεία καταγμάτων στρες

Εάν έχετε συμπτώματα στρες κατάγματος, θα πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε και να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Καλό θα ήταν να κάνετε μια ακτινογραφία που μπορεί να δείξει αν υπάρχει ρωγμή σε κάποιο οστό. Ωστόσο, μερικές φορές τα κατάγματα του στρες δεν εμφανίζονται σε ακτινογραφία, οπότε μπορεί να απαιτείται σάρωση οστού για τη διάγνωση. 

Ο τραυματισμός σας πιθανότατα θα σας κρατήσει εκτός τρεξίματος για περίπου έξι εβδομάδες και ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατάγματος του στρες μπορεί να χρειαστείτε γύψο. 

Συνιστάμενες θεραπείες είναι η ανάπαυση, τα αντιφλεγμονώδη, το τέντωμα και η ενίσχυση των μυών. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μια θρεπτική διατροφή, καθώς η ακατάλληλη διατροφή, ειδικά η έλλειψη ασβεστίου, μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση.