Τσιγκούλης: «Η πρώτη θέση στην αξιολόγηση προέκυψε ύστερα από πολύ δουλειά»

 Runbeat Team   16:01 27-12-2023  

Τσιγκούλης: «Η πρώτη θέση στην αξιολόγηση προέκυψε ύστερα από πολύ δουλειά»


Ταύροι κατέλαβαν την κορυφή της κατάταξης στην αξιολόγηση των σωματείων του ΣΕΓΑΣ για το 2023! Ο Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων, ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1962, σάρωσε τα πάντα τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες μέρες, ξεπερνώντας παραδοσιακές δυνάμεις του κλασικού αθλητισμού της χώρας για να πατήσει στην κορυφή. Τυπικά ο ΑΓΣΙ είχε πρωτεύσει και το 2020, σε μια… κουτσουρεμένη, όμως, σεζόν λόγω της πανδημίας.

Ιστορικά, η πρώτη πολύ μεγάλη συλλογική επιτυχία των Γιαννιωτών ήταν η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εφήβων το 2006 και η συμμετοχή τους την επόμενη χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συλλόγων στο Κότμπους της Γερμανίας.

 

Ο ΑΓΣΙ προέκυψε από τη συνένωση αθλητών του Αβέρωφ και του Ατρομήτου Ιωαννίνων, σωματεία που δημιούργησαν τρία χρόνια αργότερα τον ποδοσφαιρικό ΠΑΣ Γιάννινα. Το πιο φημισμένο αθλητικό σωματείο της Ηπείρου, αντέγραψε το σήμα του ΑΓΣΙ, που περιλαμβάνει τον ταύρο (αναφορά στον Δία) και ένα στεφάνι βελανιδιάς – το ιερό δέντρο στο αρχαίο μαντείο της Δωδώνης. ΑΓΣΙ και ΠΑΣ μοιράζονται ακόμα τον ίδιο χώρο, το στάδιο Ζωσιμάδες, αλλά και τα χρώματα στη φανέλα τους, το μπλε και το λευκό.

«Έχουμε δύο χώρους στη διάθεσή μας για τις προπονήσεις, το Ζωσιμάδες και το Πανηπειρωτικό. Η συνεργασία μας με τις διοικήσεις των δύο σταδίων είναι πολύ καλή και θα έλεγα ότι σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις εγκαταστάσεις είναι ελάχιστα» λέει ο συνεργάτης προπονητής του ΣΕΓΑΣ, Θανάσης Τσιγκούλης, παλιά δόξα του συλλόγου, που έχει αναδείξει μεσογειονίκες και βαλκανιονίκες όπως ο Παντελής Κολόκας, ο Λάμπρος Ζάραγκας, και ο Παύλος Μακρίδης.

Μεγάλο ατού του ΑΓΣΙ είναι παραδοσιακά οι ακαδημίες του. Αυτήν την περίοδο αριθμεί 200 παιδιά, τα οποία γυμνάζονται υπό την επίβλεψη πέντε προπονητών, ενώ τέσσερις συνάδελφοί τους έχουν την ευθύνη της αγωνιστικής ομάδας που αριθμεί 140 αθλητές και αθλήτριες. Όλοι οι προπονητές έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα του συλλόγου.

«Η πρώτη θέση στην αξιολόγηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά προέκυψε ύστερα από πολύ δουλειά, ενώ μας ευνόησαν και οι συγκυρίες. Κι αυτό γιατί τα μεγαλύτερα ονόματα του ΑΓΣΙ παρέμειναν φέτος κοντά μας, καθώς πέρασαν σε σχολές του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και δεν πήραν μεταγραφή για κάποιο σωματείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκη ή άλλης πόλης.

Σίγουρα η φετινή πρωτιά έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή του 2020, ενώ αναμφισβήτητα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.





Εμείς πάντοτε βασιζόμασταν στα δικά μας παιδιά κι αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία της αγωνιστικής μας ομάδας προέρχεται από τα σπλάγχνα του συλλόγου, ενώ ένα μικρό ποσοστό έχει έρθει στην οικογένειά μας από γειτονικά σωματεία της Ηπείρου.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να τον κρατήσουν για πάντα στη ζωή τους. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να τα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εξελιχθούν και – γιατί όχι; – κάποια από αυτά να στελεχώσουν τις εθνικές μας ομάδες», συμπληρώνει ο Θανάσης Τσιγκούλης.

Οι μεγάλες επιτυχίες του ΑΓΣΙ το 2023

Ατομικά, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο Βόλο, ξεχώρισε ο Νέστορας Κολιός, που αναδείχτηκε νικητής στα 3.000 μ. στιπλ. Μάλιστα, μετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, όπως και η Σωτηρία Ράπτη στο τριπλούν και η Αναστασία Ράπτη στα 400 μέτρα.

Η τριπλουνίστρια Ζωή Ράπτη εκπροσώπησε την εθνική ομάδα Κ20 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας και στις Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στο Μάριμπορ, όπου αγωνίστηκε και ο Φίλιππος Σιώμος Γκίζας στα 2.000 μ. στιπλ. Ο τελευταίος κατέρριψε και το πανελλήνιο ρεκόρ στα 2.000 μ. στιπλ στην κατηγορία Κ18.

Εξαιρετική ήταν και η ομαδική παρουσία του συλλόγου στην κατηγορία Κ23, με τις γυναίκες να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και τους άνδρες στην τέταρτη, ενώ η Κ16 σάρωσε στο Βόρειο Όμιλο, με πολλούς νικητές και νικήτριες στα επιμέρους αγωνίσματα.

Οι θέσεις του ΑΓΣΙ στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ

Από το 2013 ο σύλλογος των Ιωαννίνων είναι σταθερά στην πρώτη δεκάδα, με κορωνίδα τις δύο πρωτιές το 2020 και το 2023.

Αναλυτικά οι θέσεις του από το 2010:

2010   13       

2011   17       

2012   13       

2013   7         

2014   7         

2015   6         

2016   10       

2017   4         

2018   3         

2019   3         

2020   1         

2021   4         

2022   4

2023   1