Τα κατάλληλα ρούχα για τρέξιμο στο κρύο

 Runbeat Team   9:07 16-02-2021  

Τα κατάλληλα ρούχα για τρέξιμο στο κρύο


Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, με το κρύο πλέον να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Σε άλλες πόλεις περισσότερο, σε άλλες λιγότερο, το κρύο μπορεί να επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την καθημερινότητα των ανθρώπων, όμως δεν είναι ανάγκη να το αφήσουμε να μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε το τρέξιμο. Σε όσους αρέσει το τρέξιμο στο κρύο, ο χειμώνας είναι, προφανώς, η κατάλληλη εποχή για να το κάνει, όμως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα, τόσο για να προφυλαχθούμε όταν ξεκινάμε, αλλά και μετά που θα τελειώσουμε την προπόνησή μας.

Είτε επιλέξουμε το τρέξιμο στην πόλη, είτε σε ένα στάδιο, είτε τρέξουμε έξω στη φύση, τα ρούχα που θα επιλέξουμε είναι ένα βασικό κομμάτι της προπόνησής μας. Όταν τρέχουμε σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με τον υδράργυρο να φτάνει και κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, ο εξοπλισμός μας είναι τόσο μεγάλης σημασίας, που μπορεί αν δεν έχουμε τον κατάλληλο να μην είμαστε σε θέση θα αθληθούμε. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως το layering, δηλαδή οι δύο ή περισσότερες στρώσεις από ρούχα, παίζει σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση του ψύχους και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ξεκινώντας, πάντα λαμβάνουμε υπόψη πως αν κανονικά φοράμε αθλητικό κολάν, είναι καλό να βάλουμε και κάτι από πάνω. Αυτό μπορεί να είναι ένα σορτσάκι για παράδειγμα, που θα μας κρατήσει ζεστούς, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε ικανοί να τρέξουμε χωρίς να μας εμποδίζουν τα ρούχα που φοράμε. Τα ρούχα στο κάτω μέρος είναι πολύ σημαντικά για την άθλησή μας, αφού το τρέξιμο απαιτεί κυρίως έντονη και συνεχή κίνηση των ποδιών.

Από εκεί και πέρα, το πρόσωπο και ο λαιμός μας χρειάζεται την ανάλογη προστασία, συνεπώς επιλέγουμε κάποιο κασκόλ ή έναν «λαιμό» για να μην επηρεαστούμε από τη θερμοκρασία. Μιάς και πιάσαμε το κεφάλι, να πούμε πως από τη στιγμή που μιλάμε για… extreme θερμοκρασίες με πολύ κρύο και χιόνι, ένας σκούφος μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, αφού κρατάει στην επιθυμητή θερμοκρασία το πάνω μέρος του κεφαλιού μας, αλλά και τα αυτιά μας.

Το υλικό fleece είναι ένα καλό υλικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφού όσα ρούχα έχουν τη συγκεκριμένη εσωτερική επένδυση μπορούν να μας διατηρήσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία, χωρίς να μας κάνουν να κρυώνουμε την ώρα που τρέχουμε. Ρούχα με επένδυση fleece έχουν, εκτός από τους σκούφους, οι αθλητικές μπλούζες και φούτερ που είναι ειδικά διαμορφωμένες για τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συγκεκριμένες μπλούζες ενδείκνυται για τρέξιμο στο κρύο και μπορούμε να τις συνδυάσουμε με μία ζακέτα με φερμουάρ, η οποία κατά κάποιο τρόπο θα μας επιτρέψει να «ρυθμίσουμε» τη θερμοκρασία του σώματός μας, αφού στην περίπτωση που ζεσταθούμε περισσότερο από όσο θέλουμε, μπορούμε να την ανοίξουμε ή να την βγάλουμε εντελώς.

Το μόνο που δεν αλλάζει στα ρούχα που πρέπει να επιλέξουμε όσο τρέχουμε στο κρύο είναι τα παπούτσια, εκτός μόνο αν πάμε στο χιόνι, εκεί όπου βέβαια η κατάσταση αλλάζει. Τέλος, τα γάντια είναι ότι πρέπει για τα χέρια μας ειδικά όταν τρέχουμε σε θερμοκρασίες υπό των 5° C.  Εάν λοιπόν επιλέξετε να βγείτε για τρέξιμο μία μέρα που κάνει κρύο πολύ κρύο, εξοπλιστείτε σωστά και… είστε έτοιμοι!