Σαν σήμερα ξεκινάει στην Αθήνα η πρώτη Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής

 Runbeat Team   15:02 06-04-2022  

Σαν σήμερα ξεκινάει στην Αθήνα η πρώτη Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής


Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου του μακρινού 1896 εορτάστηκε στην Αθήνα η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με την κορυφαία διοργάνωση να επιστρέφει 1.500 χρόνια μετά.

 

Η ανάθεση έγινε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου του 1894 και η διοργάνωση, παρά τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας έγινε με επιτυχία. Η τελετή έναρξης διοργανώθηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο, το οποίο είχε ανακαινιστεί, νωρίς το απόγευμα στις 6 Απριλίου (25 Μαρτίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) με τον Ολυμπιακό Ύμνο να ακούγεται για πρώτη φορά.





Στην πρώτη Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος 241 άνδρες αθλητές από 14 διαφορετικές χώρες, με τη συμμετοχή στις γυναίκες να μην επιτρέπεται. Σε αντίθεση με τώρα, οι νικητές της πρώτης Ολυμπιάδας λάμβαναν ένα ασημένιο μετάλλιο και ένα κλαδί δάφνης μαζί με το σχετικό δίπλωμα, οι δεύτεροι ένα χάλκινο μετάλλιο και οι τρίτοι δεν λάμβαναν βραβείο.

Σαν σήμερα ξεκινάει στην Αθήνα η πρώτη Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής runbeat.gr

Νικητής του πρώτου Ολυμπιακού μαραθωνίου ήταν ο Σπύρος Λούης με χρόνο 2:58:50, σημειώνοντας την μοναδική Ελληνική νίκη στο αγώνισμα. Ο μαραθώνιος έγινε στις 10 Απριλίου και μέρος έλαβαν 17 αθλητές από 5 χώρες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1986 ήταν η έναρξη της νέας εποχής, των Ολυμπιακών Αγώνων που γνωρίζουμε σήμερα.