Προσφυγή της Ρωσίας στο CAS για την απόφαση της ΔΟΕ

 Runbeat Team   18:33 06-11-2023  

Προσφυγή της Ρωσίας στο CAS για την απόφαση της ΔΟΕ


Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) γνωστοποίησε σήμερα (6/11) ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να αναστείλει τη συμμετοχή της στις 12 Οκτωβρίου του 2023.

Θυμίζουμε ότι τότε, η ΔΟΕ είχε αποβάλει τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή εξαιτίας του γεγονότος ότι η τελευταία μονόπλευρα είχε συμπεριλάβει ως μέλη της κάποια αθλήματα περιοχών που ανήκουν στην Ουκρανία όπως το Ντονιέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και το Χερσόν, σημειώνοντας ότι καταπάτησε την εδαφική ακεραιότητα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ σύμφωνα με τον Ολυμπιακό καταστατικό χάρτη.

 

«Στην προσφυγή της προς το CAS, η ROC ζητά να ακυρωθεί η αμφισβητούμενη απόφαση και να αποκατασταθεί ως NOC αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ, επωφελούμενη από όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια που παρέχονται από τον Ολυμπιακό Χάρτη», ανέφερε η CAS σε ανακοίνωσή της. «Η διαδικασία διαιτησίας CAS έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαιτησίας που σχετίζεται με τον Αθλητισμό (τον Κώδικα CAS), οι κανόνες διαιτησίας που διέπουν τις διαδικασίες CAS, τα μέρη ανταλλάσσουν γραπτές παρατηρήσεις και η επιτροπή διαιτητών που θα αποφασίσει το θέμα έχει δημιουργηθεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε αργότερα τη ΔΟΕ ότι χρησιμοποιεί τους Αγώνες ως πολιτικό εργαλείο: «Χάρη σε ορισμένους από τους ηγέτες της σύγχρονης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μάθαμε ότι η πρόσκληση στους Αγώνες δεν είναι άνευ όρων δικαίωμα των καλύτερων αθλητών, αλλά ένα είδος προνομίου και μπορεί να κερδηθεί όχι με αθλητικά αποτελέσματα, αλλά με πολιτικά αποτελέσματα. χειρονομίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό», είπε στο συνέδριο «Russia - Sporting Power» στην πόλη Περμ των Ουραλίων.

«Και ότι οι ίδιοι οι Αγώνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όργανο πολιτικής πίεσης εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Και ως χονδροειδείς, και μάλιστα ρατσιστικές, εθνοτικές διακρίσεις», πρόσθεσε.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η απόφαση του CAS θα είναι οριστική και δεσμευτική, με μοναδική εξαίρεση το δικαίωμα των μερών να υποβάλουν έφεση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εντός 30 ημερών για περιορισμένους λόγους.