Οι μαθητές των Γαλλικών σχολείων στον δρόμο για το Παρίσι 2024

 Runbeat Team   16:36 17-03-2024  

Οι μαθητές των Γαλλικών σχολείων στον δρόμο για το Παρίσι 2024


Λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024” το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε τους μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά» της Αθήνας, του Γαλλικού Σχολείου «Πιέρ Λοτί» της Κωνσταντινούπολης και του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές παίρνουν μέρος σε μία ιδιότυπη σκυταλοδρομία με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό το Παρίσι, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα του Συνδέσμου για τη Γαλλική Εκπαίδευση στο Εξωτερικό (AEFE), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, με τίτλο «Γενιά 2024». Συνολικά, 12 γαλλικά σχολεία της Ευρώπης και περισσότεροι από 300 μαθητές θα πραγματοποιήσουν σκυταλοδρομία 4.000 χιλιομέτρων. Η σημαία των Γαλλικών σχολείων ξεκίνησε από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα, για να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, περνώντας από τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πράγα, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες.

 

Πρώτος σταθμός η Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές των σχολείων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης παρέδωσαν τη σημαία της σκυταλοδρομίας σε αυτούς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τη δώσουν στους μαθητές του γαλλικού σχολείου «Βίκτωρ Ουγκό» της Σόφιας, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, κ. Jean-Luc Lavaud, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας, κ. Serkan Gedik, του Πολιτικού Συμβούλου της Πρεσβείας του Καναδά, κ. Walter Bernyck και του Επίτιμου Προξένου, κ. Παντελή Πετμεζά.

Η Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Κυριακή Ουδατζή υποδέχτηκε επισήμους, καθηγητές και μαθητές, τονίζοντας στον χαιρετισμό της ότι πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που προτάσσει τα Ολυμπιακά ιδεώδη. 

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, κ. Lavaud επισήμανε πόσο τυχεροί είναι οι μαθητές που συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση, αφού φοιτούν σε γαλλικά σχολεία τη χρονιά που το Παρίσι υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο κ. Gedik όσο και ο κ. Bernyck ενώ τη χαρά τους που τα σχολεία τους συμμετέχουν σε αυτή τη δράση εξέφρασαν τόσο ο Διευθυντής Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, κ. Alain Hardy όσο και ο Υποδιευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά», κ. Nicolas Mineur, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Στέλιος Αγγελούδης.

Νωρίτερα οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ και ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου “Ολυμπιακοί Αγώνες”.