Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές

 Χρήστος Κώνστας   12:19 23-05-2022  

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές


Τον Οκτώβριο του 2015 εκατοντάδες αθλητές-δρομείς που συμμετείχαν στο νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης ανακάλυπταν περνώντας τη γραμμή του τερματισμού οτι αγωνίστηκαν σε έναν αγώνα που δεν ήταν Ημιμαραθώνιος, δηλαδή 21.095 μέτρα. Οι διοργανωτές λίγα 24ωρα πριν τον αγώνα είχαν τροποποιήσει αυθαίρετα τη διαδρομή, η οποία ήταν πιστοποιημένη και μετρημένη από την Ένωση Διεθνών Μαραθωνίων και αγώνων απόστασης, τη γνωστή ΑΙΜS (Association of International Marathons and Distance Races).

Οι αλλαγές στη διαδρομή επέφεραν και αλλαγές στην απόσταση και έτσι οι αθλητές-δρομείς αντί για 21.1km διένυσαν τελικώς 20.6km. Μετά τις αντιδράσεις η Διοργάνωση αναγκάστηκε να ακυρώσει τα αποτελέσματα-επιδόσεις και να διατηρήσει μόνο την κατάταξη που φυσικά δεν αφορούσε έναν Ημιμαραθώνιο αλλά σε έναν αγώνα 20.600 μέτρων, όπως εξελίχθηκε, «ακυρώνοντας» πέρα όλων των άλλων την προσπάθεια των αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν προετοιμαστεί με στόχο τον συγκεκριμένο αγώνα για να επιτύχουν ένα ατομικό ρεκόρ ή μια καλή επίδοση.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Είναι γεγονός ότι τόσο πριν το συμβάν της Θεσσαλονίκης, όσο και μετά, στους αγώνες όπου διεξάγονται ανά τη χώρα σημειώνονται αντίστοιχες «αρρυθμίες», οι οποίες εγείρουν σοβαρά ζήτημα ως προς την ποιότητα και τη σοβαρότητα των διοργανώσεων για τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω, οι συμμετέχοντες δεν αγωνίζονται δωρεάν αλλά καταβάλουν αντίτιμο που για κάποιους δεν είναι ευκαταφρόνητο ενώ για άλλους κρίνεται αδικαιολόγητα υψηλό ιδιαίτερα σε σχέση με το οργανωτικό αποτέλεσμα.





Ωστόσο ακόμη και έτσι, αυτό αφορά στην προσωπική επιλογή του κάθε αθλητή-δρομέα .Δηλαδή να επιλέξει που θα τρέξει και να αξιολογήσει οργάνωση και παροχές σε συνάρτηση με το αντίτιμο γιατί όσο απλό ή ακόμη και κυνικό κι αν ακούγεται από τη στιγμή που ένας αγώνας στηρίζεται στην οικονομική συμβολή του συμμετέχοντα, τότε αυτομάτως η όλη διαδικασία λειτουργεί εν πολλοίς με κριτήρια που διέπουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης με τον «πελάτη»-δρομέα να αξιολογεί και να επιλέγει. Αυτή η διάσταση αφορά κυρίως τους δρομείς-«αναψυχής» γιατί για τους αθλητές που συμμετέχουν αγωνιστικά ,τα πράγματα εκτός από την παραπάνω διάσταση εμπεριέχουν ακόμη σοβαρότερες πτυχές που αφορούν στην αθλητική συμμετοχή τους σε εθνικούς αγώνες και πρωταθλήματα.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Οι διαδρομές «ακορντεόν»

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο Μαραθώνιος των Χανίων που διεξήχθη στις 8 Μαΐου. Εκτός από την απόσταση των 42.2km διοργανώθηκαν και τα παράλληλα αγωνίσματα των 5km και 10km. Σύμφωνα με τη διοργάνωση και οι τρεις αποστάσεις είναι πιστοποιημένες από την ΑΙMS και γι’αυτό άλλωστε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και στη σχετική λίστα της Ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ ως αγώνες από τους οποίους εξασφαλίζονται όρια για συμμετοχή σε εθνικά πρωταθλήματα. Όμως όπως αποδείχθηκε για τον αγώνα των 10km η απόσταση ήταν είτε μικρότερη, είτε μεγαλύτερη. Πάντως σίγουρα πολλοί αθλητές δεν έτρεξαν 10.000 μέτρα. Άλλοι τερμάτισαν έχοντας διανύσει 9.300 έως 9.500 μέτρα ενώ άλλοι έχοντας διανύσει 10.500 μέτρα περίπου. Όμως όλοι εμφανίστηκαν στην ίδια κατάταξη σαν μη συμβαίνει τίποτα! Τα επίσημα αποτελέσματα αναφέρουν τα στοιχεία του δρομέα, τον χρόνο που σημείωσε και φυσικά την απόσταση, δηλαδή τα 10km ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική απόσταση που διένυσε ο αθλητής.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Τι συνέβη; Σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά δεν άλλαξε η διαδρομή ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ότι άλλαξε. Αυτό όμως που είναι μη αμφισβητήσιμο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καθόλου καλή οργάνωση και συντονισμός από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει από τη μια να οριοθετήσουν τη διαδρομή με ειδική σήμανση(κάτι το οποίο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο εντός του πυκνού αστικού ιστού της παλιάς πόλης των Χανίων) και από την άλλη να «τοποθετήσουν» τους εθελοντές που είχαν επωμιστεί το έργο των καθοδήγησης των δρομέων. Ενώ διερχομενοι, ποδήλατα και τουρίστες βρίσκονταν ξαφνικά ανάμεσα τους δρομείς, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις σοβαρές οργανωτικές παραλείψεις ως προς την εποπτεία της διαδρομής.Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί δρομείς να χαθούν και ο καθένας πλέον –χωρίς καμία καθοδήγηση- απο τους διοργανωτές να αγωνίζεται σε μια διαδρομή «αχαρτογράφητη».Ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες αθλητών, ακόμη και εκεί που υπήρχαν εθελοντές και υπεύθυνοι της διοργάνωσης για να τους κατευθύνουν, τελικώς τους έδωσαν λανθασμένες οδηγίες ως προς την κατεύθυνση της διαδρομής με αποτέλεσμα να χαθούν και εν τέλει να «αυτοσχεδιάσουν» για να καταφέρουν να βρεθούν στον τερματισμό.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Μετρημένες διαδρομές με... πρόσθετα μέτρα

Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα και πάλι στην Κρήτη, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο, είχε διεξαχθεί το Run Greece με τους αγώνες των 10km και 5km.H διαδρομή τις τελευταίες τρεις διοργανώσεις παραμένει η ίδια αφού λόγω έργων στο κέντρο της πόλης, είτε μεταφερθεί η διοργάνωση στη περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου με το σύνολο της απόστασης των δυο αγωνισμάτων να εκτείνεται στο δυτικό τμήμα της Παραλιακής Λεωφόρου. Ουσιαστικά για τα 5km πρόκειται για μια διαδρομή με μια αναστροφή ενώ για τα 10km για την ίδια διαδρομή με δυο αναστροφές. Ωστόσο και εδώ είχαν διαπιστωθεί σοβαρές αποκλίσεις στην απόσταση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για λαϊκό μεν, επίσημο δε, αγώνα του ΣΕΓΑΣ, του οποίου οι δυο διαδρομές φέρουν την πιστοποιημένη μέτρηση της AIMS. Παρά το γεγονός ότι είχαν επισημανθεί από τους αθλητές που έχουν συμμετάσχει, οι αποκλίσεις έως και 200 μέτρα για το αγώνισμα των 10km, σύμφωνα με όλες τις καταγραφές των GPS εντούτοις δεν έχει εντοπιστεί μέχρι και σήμερα το «λάθος» και φυσικά δεν έχει αποκατασταθεί. Πόσο μάλλον όταν η διοργάνωση φιλοξένησε στην ίδια «προβληματική» διαδρομή τον Οκτώβριο του 2021, το πανελλήνιο πρωτάθλημα 10km σε δημόσια οδό που διοργάνωσε η Ομοσπονδία. Παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε σε ένα «ορφανό» πρωτάθλημα (για τη διοργάνωση αντίστοιχων πρωταθλημάτων θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο) αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία προεργασία και ενδιαφέρον για να προσελκύσει τη συμμετοχή των αθλητών της χώρας, εντούτοις δεν παύει να εγγράφεται στην ιστορία του ΣΕΓΑΣ ως το πρωτάθλημα του 2021, το οποίο όμως διεξήχθη σε μια διαδρομή που παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα ως προς την ακριβή απόσταση, σύμφωνα με τους αθλητές που μέχρι σήμερα την έχουν τρέξει.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Τίθεται ζήτημα για πιστοποιημένες διαδρομές που δίνουν όρια πρόκρισης

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις πιστοποιημένες διαδρομές καθώς και τις διοργανώσεις που είναι υπό την ευθύνη του ΣΕΓΑΣ, τίθεται σοβαρό ζήτημα για τις επιδόσεις των αθλητών που σημειώνονται σε προβληματικούς αγώνες. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι προβληματικοί αγώνες βρίσκονται στη λίστα των διοργανώσεων τις οποίες περιλαμβάνει στην προκήρυξη της η Ομοσπονδία , ως αγώνες πρόκρισης για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Δικαίωμα συμμετοχής για παράδειγμα στο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου έχουν όσοι οι αθλητές έχουν πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε ένα από τα παρακάτω αγωνίσματα, την τελευταία τριετία

 

Ανδρών: Μαραθώνιος: 3:00.00 – Ημιμαραθώνιος: 1:27.00 – 10.000μ.: 38:30.00

Γυναικών: Μαραθώνιος: 3:50.00 – Ημιμαραθώνιος: 1:49.00 – 10.000μ.: 49:00.00

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι επιδόσεις θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί είτε σε διοργανώσεις στην Ελλάδα, είτε σε διοργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από την WA και την AIMS.

Παράλληλα ο ΣΕΓΑΣ έχει καταρτίσει και λίστα με τις αγωνιστικές διαδρομές στην Ελλάδα που οι επιδόσεις των συμμετεχόντων δρομέων επιτρέπουν τη συμμετοχής τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Και σε αυτή τη λίστα βλέπουμε διοργανώσεις για τις οποίες εγείρονται ζητήματα για την αγωνιστική ποιότητα τους :

- Πιστοποιημένες διαδρομές Αγώνα Δρόμου 10χλμ

Α/Α       Επωνυμία Διοργάνωσης              Πιστοποιημένη Τόπος διεξαγωγής

1             Αυθεντικός Μαραθώνιος, 10 χλμ            10 χλμ  Αθήνα

2              Run Greece Αλεξανδρούπολη 10 χλμ    10 χλμ  Αλεξανδρούπολη

3              Run Greece Ιωάννινα 10 χλμ                 10 χλμ     Ιωάννινα

4              Run Greece Ηράκλειο 10χλμ                  10 χλμ     Ηράκλειο

5              Run Greece Ρόδος 10χλμ                         10 χλμ     Ρόδος

6              Run Greece Καστοριά 10χλμ                  10 χλμ    Καστοριά

7              Run Greece Λάρισα 10χλμ                     10 χλμ      Λάρισα

8              Run Greece Πάτρα 10χλμ                       10 χλμ      Πάτρα

9             Κυριακίδεια 10χλμ                                 10 χλμ         Φιλοθέη

10           Historical Run 10 χλμ.                            10 χλμ          Νέα Σμύρνη

11           Kallithea Run 10χλμ                               10 χλμ          Καλλιθέα

12          Μαραθώνιος Μ. Αλέξανδρος 10 χλμ     10 χλμ  Θεσσαλονίκη

13          Παλαμήδειος δρόμος 10 χλμ                    10 χλμ  Ναύπλιο

14          Ημιμαραθώνιος Μιχάλης Κούσης 10χλμ                  10 χλμ              Αγρίνιο

15          Ευριπίδεια διαδρομή 10χλμ                        10 χλμ Μύκονος

16           Roads to Rhodes 10χλμ                                 10 χλμ Ρόδος

17          Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας 10χλμ       10 χλμ  Λευκάδα

18          Κωνσταντίνεια 10χλμ                                  10 χλμ   Δεσκάτη Γρεβενών

19          Ημιμαραθώνιος Αρκαλοχωρίου 10χλμ     10 χλμ              Αρκαλοχώρι

20          Δρόμος Λουτρακίου 10χλμ                            10 χλμ              Λουτράκι

21          Το 10άρι του Λαγκαδά 10χλμ                       10 χλμ              Λαγκαδάς

22           Moraitis Run 10χλμ                                          10 χλμ Αθήνα, Ψυχικό

23           Run the Theatre 10χλμ                                   10 χλμ               Μεγαλόπολη Αρκαδίας

24          Καποδίστριας 10χλμ                                        10 χλμ               Αίγινα

25          Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας                   10 χλμ        Ηγουμενίτσα

26          Μπλόκο Καλογρέξας 10 χλμ                             10 χλμ          Ν. Ιωνία

27           Stumfalia Lake Run 10χλμ                                     10 χλμ        Στυμφαλία

28          Ειρηνοδρομία 10 χλμ                                         10 χλμ            Αγ. Δημήτριος, Αθήνα

 29         Μαραθώνιος Κρήτης (Χανιά)                           10 χλμ        Χανιά

- Πιστοποιημένες διαδρομές Ημιμαραθωνίου Δρόμου

Α/Α       Επωνυμία Διοργάνωσης              Πιστοποιημένη Τόπος διεξαγωγής

1             Ημιμαραθώνιος Αθήνας                                    21.1 χλμ        Αθήνα

2             Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης       21.1 χλμ               Θεσσαλονίκη

3             Τροφώνιος Ημιμαραθώνιος                                       21.1 χλμ              Λιβαδειά

4              Roads to Rhodes Ημιμαραθώνιος                            21.1 χλμ             Ρόδος

5             Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας                    21.1 χλμ              Λευκάδα

6             Ημιμαραθώνιος Αρκαλοχωρίου                                             21.1 χλμ Αρκαλοχώρι

7             Ημιμαραθώνιος Ναυπλίου                                        21.1 χλμ               Ναύπλιο

8              Run Greece Ημιμαραθώνιος Καστοριάς                              21.1 χλμ              Καστοριά

9             Ημιμαραθώνιος Στα χνάρια του Παυσανία           21.1 χλμ           Ελευσίνα-Μέγαρα

10          Ημιμαραθώνιος Στα ίχνη της Ιεράς Οδού              21.1 χλμ            Ελευσίνα

11          Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος                                 21.1 χλμ               Ξάνθη

12          Ημιμαραθώνιος Μιχάλης Κούσης                                  21.1 χλμ       Αγρίνιο

13          Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα-Τρίκαλα                         21.1 χλμ       Τρίκαλα

14          Μαραθώνιος Ολυμπίας, Ημιμαραθώνιος                      21.1 χλμ    Αρχαία Ολυμπία

15           Bridges Marathon Ημιμαραθώνιος                                  21.1 χλμ     Χαλκίδα

16          Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Ιωαννίνων                                        21.1 χλμ     Ιωάννινα

17          Ημιμαραθώνιος Στα βήματα του Απ. Παύλου              21.1 χλμ   Καβάλα

18          Ημιμαραθώνιος Πέλλας                                                         21.1 χλμ   Γιαννιτσά

19          Ημιμαραθώνιος Τύρναβος-Λάρισα                                   21.1 χλμ   Λάρισα

20           Via Egnatia Run Ημιμαραθώνιος                                                       21.1 χλμ     Αλεξανδρούπολη

21           Katerini Run Ημιμαραθώνιος                                              21.1 χλμ     Κατερίνη

22          Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα                                             21.1 χλμ      Μαραθώνας

23           Stumfalia Lake Run Ημιμαραθώνιος                                 21.1 χλμ    Στυμφαλία

24           Kallithea halfmarathon                                                        21.1 χλμ       Καλλιθέα

25          Ημιμαραθώνιος Σιρρις                                                        21.1 χλμ       Σέρρες

26          Δρόμος Ελευθερίας Θερμοπύλες                                      21.1 χλμ    Θερμοπύλες

- Πιστοποιημένες διαδρομές Μαραθωνίου Δρόμου

Α/Α       Επωνυμία Διοργάνωσης              Πιστοποιημένη Τόπος διεξαγωγής

1             Αυθεντικός Μαραθώνιος           42,2       Αθήνα

2             Μαραθώνιος Μ. Αλέξανδρος   42,2       Θεσσαλονίκη

3             Μαραθώνιος Ναυπλίου                            42,2        Ναύπλιο

4             Μαραθώνιος Μεσσήνης             42,2       Μεσσήνη

5              Roads to Rhodes Μαραθώνιος 42,2      Ρόδος

6             Μαραθώνιος Κρήτης (Χανίων) 42,2       Χανιά

7             Μαραθώνιος Ολυμπίας                             42,2        Αρχαία Ολυμπία

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι υπάρχουν διοργανώσεις που σέβονται και τιμούν τους αθλητές με την οργανωτική τους επάρκεια. Χαρακτηριστικότερα ίσως παραδείγματα ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας. Ούτε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την εθελοντική συμβολή χιλιάδων ανθρώπων ανά την επικράτεια για να καταφέρουν να διοργανώσουν αγώνες και να προσφέρουν αθλητικά γεγονότα στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τα σοβαρά κενά και τις παραλείψεις που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Οι πρόχειρες διοργανώσεις εκθέτουν σε κίνδυνο αθλητές και αθλητισμό

Με την επάνοδο μετά τον διετή «αποκλεισμό» των μαζικών εκδηλώσεων ελέω Πανδημίας, επανεκκίνησαν και οι δρομικές διοργανώσεις ανά τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα λόγω της μεγάλης διάρκειας της αναστολής των αγώνων, οι διοργανώσεις να ανασυνταχθούν και να επενδύσουν στη βελτίωση τους τιμώντας την εμπιστοσύνη και φυσικά τον οβολό του κάθε συμμετέχοντα, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Αν οι ενδεικτικές περιπτώσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω εστιάζονται μόνο σε ζητήματα που άπτονται της αγωνιστικής ποιότητας και τα οποία εύκολα μπορούν να διορθωθούν αρκεί αν υπάρξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον ,τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα και σε αρκετές περιπτώσεις και επικίνδυνα για τους αγώνες που έχουν την μορφή άναρχης εμποροπανήγυρης, είτε με στόχο το κέρδος ,είτε εξαιτίας της σκοπιμότητας των τοπικών αρχών να δημιουργήσουν δήθεν αθλητικά γεγονότα στην περιοχή τους, τα οποία θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια για πολιτικούς λόγους.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Μάλιστα με δήθεν προκάλυμμα έναν καλό κοινωνικό λόγο (π.χ. αγώνας ενάντια στη βία) εξακολουθούν να διοργανώνονται από τον Έβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως την Ρόδο, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία εποπτεία. Και κυρίως χωρίς καμία λογοδοσία σε κανέναν και για τίποτα αφού δεν υφίσταται επί της ουσίας ελεγκτικό πλαίσιο .Και ο έλεγχος δεν αφορά μόνο την Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ για το ποιες διοργανώσεις στηρίζει, σε ποιες προσφέρει αιγίδα και φυσικά αν και με ποιο τρόπο ελέγχει και αξιολογεί το οργανωτικό αποτέλεσμα. Αφορά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως η επίσημη αρχή της πολιτείας αλλά και τη τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή Δήμους και Περιφέρειες, που στηρίζουν οργανωτικά ή ακόμη και χρηματοδοτούν με επιχορηγήσεις σωματεία και φορείς οι οποίοι διοργανώνουν αγώνες , οι οποίοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεπαρκείς αν όχι επικίνδυνοι.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Αγώνες χωρίς έλεγχο με επικίνδυνα οργανωτικά κενά

Διαδρομές χωρίς σήμανση και έστω στοιχειώδη μέτρηση(δεν συζητάμε καν για πιστοποιημένη μέτρηση από την ΑΙΜS),φαντάζουν ως τα μικρότερα προβλήματα.

Ανύπαρκτοι σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό ή ακόμη κι αν υπάρχουν οι αθλητές διαπιστώνουν ότι έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες και έτσι αναγκάζονται να τερματίσουν διψασμένοι, αν όχι πλήρως αφυδατωμένοι θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ελλιπής αστυνόμευση και επιτήρηση της κυκλοφορίας των οχημάτων που συνεχίζεται αδιάλειπτα ενώ εξελίσσεται ο αγώνας με τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων να παραμένει ως ερώτημα μέχρι και τον τερματισμό τους.

Διοργανώσεις που φιλοξενούν παραπάνω από ένα αγώνισμα (π.χ. 21km,5km, παιδικό αγώνα) οι οποίοι χωρίς καμία πρόνοια και οργανωτική επάρκεια ,μεθοδεύουν κοινούς τερματισμούς ανάμεσα στους αθλητές. Το αποτέλεσμα;Nα βρίσκονται μαζί σε τμήματα της διαδρομής αθλητές επιδόσεων, γονείς με τα παιδιά τους και τα καρότσια, ηλικιωμένοι ακόμη και δεσποζόμενα ζώα που τρέχουν με τους ιδιοκτήτες τους. Το απόλυτο χάος.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Διαδρομές που διασχίζουν πυκνά αστικά κέντρα χωρίς καμία πρόβλεψη και ασφάλεια με αποτέλεσμα οι αθλητές να επιδίδονται- ανάμεσα σε δρόμους και πεζοδρόμια -,σε ένα διαρκές και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο σλάλομ για να αποφύγουν τη σύγκρουση με πεζούς ,ποδήλατα, δίκυκλα και ι.χ

Το κερασάκι στην επικίνδυνη για την υγεία μας δρομική «τούρτα»; Oι αγώνες χωρίς ίχνος υγειονομικής κάλυψης από έναν επίσημο φορέα. Πρόκειται καθαρά για θέμα τύχης και συγκυρίας ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό, τουλάχιστον κάποιο που να έγινε ευρέως γνωστό, και για το οποίο δεν υπήρχε υγειονομικό προσωπικό να το διαχειριστεί προσφέροντας τις πρώτε βοήθειες. 

Το παζλ των ευθυνών για τα επικίνδυνα «πανηγύρια»

Είναι γεγονός ότι ο ΣΕΓΑΣ επιχείρησε τα προηγούμενα χρόνια να θεσπίσει ένα πλαίσιο ώστε να χαλιναγωγήσει το ανεξέλεγκτο των αγώνων. Ωστόσο επιχείρησε να το κάνει με «εργαλείο» τους αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στα αθλητικά σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας, εκδίδοντας απαγόρευση συμμετοχής τους σε διοργανώσεις που δεν είναι του ΣΕΓΑΣ ή δεν φέρουν την έγκριση-αιγίδα της Ομοσπονδίας. Η απαγόρευση όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλυσε το πρόβλημα. Αφού από τη μια πρακτικά κανείς δεν μπορεί να ελέγξει κάθε Σαββατοκύριακο, αν και που κάποιος αθλητής σε κάποια περιοχή της χώρας θα τρέξει έναν λαϊκό αγώνα παραβιάζοντας την απαγόρευση και αφετέρου γιατί η ίδια η απόφαση της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό των χιλιάδων ελεύθερων αθλούμενων που συμμετέχουν σε αντίστοιχους αγώνες, αφού το ζήτημα υπερβαίνει το ΣΕΓΑΣ και αφορά στην ίδια την πολιτεία και τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς. Εδω η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Επί της ουσίας παραχωρούνται εγκρίσεις για τη χρήση δημόσιας οδού σε διοργανωτές προκειμένου να διεξαχθεί ο αγώνας και από εκεί και πέρα κανείς δεν ελέγχει τίποτα. Ούτε αν, ούτε πως εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπονται από τις σχετικές αδειοδοτήσεις που παραχωρούν οι οικείες περιφέρειες και δήμοι.

Οι αγώνες για τα «πανηγύρια» και το τίμημα για τους αθλητές runbeat.gr

Είναι προφανές ότι η υφιστάμενη δομή για τη διοργάνωση λαϊκών αγώνων χωλαίνει. Δίνει τη δυνατότητα σε διοργανωτές (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου)να δρουν ανεξέλεγκτα με στόχο ιδίον όφελος (οικονομικό ή πολιτικό) και ταυτόχρονα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ΣΕΓΑΣ, Περιφέρειες και Δήμοι μέσω των θεσμικών τους οργάνων οφείλουν να επανεξετάσουν ο καθένας από το δικό του πεδίο ευθύνης το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως να το εποπτεύσουν ως προς την εφαρμογή του. Ταυτόχρονα είναι ευθύνη και των ίδιων των αθλητών-αθλουμένων να επιβραβεύσουν ή να αποδοκιμάσουν με τη συμμετοχή τους ή μη, τις διοργανώσεις που δεν τους σέβονται σε όλα τα επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ασύδοτο δρομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί θα ριζώνει όλο και πιο βαθιά.