Οι αγώνες δρόμου έχουν την τιμητική τους με σπουδαίες διοργανώσεις

 Runbeat Team   12:02 21-09-2023  

Οι αγώνες δρόμου έχουν την τιμητική τους με σπουδαίες διοργανώσεις


Καθώς η σεζόν στον ανοικτό στίβο οδεύει προς το φινάλε της, τα βλέμματα στρέφονται στους αγώνες δρόμου που από τώρα και ως το φινάλε της χρονιάς θα έχουν την τιμητική τους.

Σε μόλις 10 ημέρες, θα δοθεί η εκκίνηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου στη Ρίγα, όπου οι καλύτεροι δρομείς στον πλανήτη θα αγωνιστούν με στόχο τη διάκριση στο μίλι, τα 5 χιλιόμετρα και τον ημιμαραθώνιο.

Μεταξύ των αστεριών που πρόκειται να αγωνιστούν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Faith Kipyegon, ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Berihu Aregawi και η Ολυμπιονίκης Peres Jepchirchir. Παράλληλα ερασιτέχνες δρομείς από όλο τον κόσμο θα τρέξουν στις ίδιες διαδρομές με τους ελίτ αθλητές κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

 

Πέραν του Παγκοσμίου πρωταθλήματος δρόμου, όμως έχουν προγραμματιστεί τους επόμενους μήνες και πολλοί άλλοι σημαντικοί αγώνες δρόμου. Πιο συγκεκριμένα επτά επερχόμενοι αγώνες κλέβουν τα φώτα εκ των οποίων οι τρεις ανήκουν στη σειρά Abbott World Marathon Majors (WMM) και συγκεκριμένα ο Μαραθώνιος του Βερολίνου, ο Μαραθώνιος του Σικάγο και ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης.

Αναλυτικά, οι αγώνες δρόμου Platinum Label (Σεπ-Δεκ 2023)

17 Σεπτεμβρίου – Μαραθώνιος του Σίδνεϊ

24 Σεπτεμβρίου - Μαραθώνιος Βερολίνου (WMM)

8 Οκτωβρίου - Μαραθώνιος του Σικάγο (WMM)

15 Οκτωβρίου – Μαραθώνιος του Άμστερνταμ

5 Νοεμβρίου – Μαραθώνιος Νέας Υόρκης (WMM)

26 Νοεμβρίου – Μαραθώνιος της Σαγκάης

3 Δεκεμβρίου – Μαραθώνιος της Βαλένθια

17 Δεκεμβρίου – Ημιμαραθώνιος Μπανγκ Σαέν

Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ και ολυμπιονίκης Eliud Kipchoge θα επιστρέψει στο Βερολίνο αυτό το σαββατοκύριακο επιδιώκοντας την πέμπτη νίκη του.

Στον Μαραθώνιος του Σικάγο που θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις γυναίκες καθώς η Ruth Chepngetich θα βρεθεί απέναντι στην Sifan Hassan.

Ο δύο φορές πρωταθλητής του Μαραθωνίου του Τόκιο, Birhanu Legese, ο τέταρτος ταχύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, ηγείται στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ, ενώ ο Evans Chebet θα αντιμετωπίσει τον Geoffrey Kamworor στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο.

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid-19, ο Μαραθώνιος της Σαγκάης στα τέλη Νοεμβρίου θα υποδεχθεί ελίτ αθλητές και αθλήτριες.

Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Joshua Cheptegei θα κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στον μαραθώνιο στη Βαλένθια. Τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ποιοτικότερους μαραθωνίους στον κόσμο και η φετινή διοργάνωση σίγουρα δε θα αποτελέσει εξαίρεση.

Προς το τέλος του έτους, η παράκτια περιοχή Μπανγκ Σαέν στην Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσει μία από τις νεότερες προσθήκες στο ημερολόγιο Platinum Label, τον Ημιμαραθώνιο Bangsaen21. Από την πανδημία, ήταν σε μεγάλο βαθμό μια εγχώρια υπόθεση, αλλά θα επιστρέψει δυναμικά φέτος με μια σειρά ελίτ αθλητών.