Νόσησες; Και τώρα;

 Ιωάννης Μπίρης   17:43 30-12-2021  

Νόσησες; Και τώρα;


Φόβος και τρόμος πάνω από όλον τον κόσμο. Κρούσματα, καραντίνες, τεστ, λύματα, νοσήσεις, νοσηλείες, διασωληνωμένοι, νεκροί… Όλα μαζί, ανάκατα και άτακτα στο μυαλό του ανθρώπου. Του μέσου ανθρώπου, του απλού ανθρώπου που φυσικά δεν έχει καμία βάση απλής, στοιχειώδους ιατρικής γνώσης. Και πάνω σ’ αυτό το τρομερό αλαλούμ έρχονται κάποιοι να κάνουν καριέρα, σκορπώντας διάχυτα ιατρικούς όρους, στατιστικές αναλύσεις, ιολογικά profile κ.ά. Τηλεοπτικές «περσόνες» (!), αστέρες του θεάματος και των ριάλιτι (!), δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακόμα κι η κυρία που επιμελείται της κώμης μας έχει άποψη.

 

Αλλά πάντοτε φοβική. Τι κι αν δεν υπάρχει γνωσιακό υπόβαθρο; Αυτοί ξέρουν. Ξέρουν και το είδος της μετάλλαξης, τη νοσηρότητα και τη βαρύτητα που αυτή επιφέρει, ξέρουν και τα mRNA εμβόλια, ξέρουν τις επιπτώσεις των εμβολίων στο DNA, ξέρουν, ξέρουν… Γιατί αυτοί ξέρουν τα πάντα. Είναι ξερόλες!

Κι έτσι σπέρνουν τον φόβο της νόσησης από τον νέο κορονοϊό, πάνω στους απλούς ανθρώπους, κάνοντας τους να ζουν υπό το κράτος του τρόμου.

Παντού πια επικρατεί η ευχή και καλλιεργείται η ελπίδα να μην κολλήσεις, να γλυτώσεις από το κακό…

Όμως εδώ και δυο χρόνια, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η θέση θα έπρεπε να είναι μία και ξεκάθαρη. ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ. Όλοι, μα όλοι. Με αυτό το αξίωμα θα πρέπει να κινούμαστε.

Έχουμε τρόπους να προστατευτούμε; Ναι, σε ένα βαθμό. Με τα εμβόλια.

Τί μπορούν αυτά να προσφέρουν;


Τα εμβόλια δίνουν μια εικόνα, μια φωτογραφία, ένα αποτύπωμα του ιού στο ανοσοποιητικό για τα το ευαισθητοποιήσουν, ώστε όταν ο οργανισμός συναντηθεί με τον κορονοϊο (που κάποια στιγμή θα συναντηθεί σίγουρα) να τον αναγνωρίσει και αφού έχει φτιάξει αντισώματα, να μπορέσει να τον εξουδετερώσει ή τουλάχιστον να περιορίσει κατά πολύ τις βλαπτικές επιπτώσεις του.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την ενδεχόμενη λοίμωξη με τον νέο κορονοϊό;


Ας ξεχωρίσουμε τις ομάδες των ασθενέστερων ατόμων. Άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν επιβαρυμένη υγεία, βαριά πάσχοντες, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί, παχύσαρκοι, καρδιοπαθείς, γενικά άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ας θωρακίσουμε λοιπόν όλους όσοι είναι χαμηλού ανοσολογικού profile, ας προστατέψουμε τους ηλικιωμένους και ας προσπαθήσουμε να εμβολιαστούμε όλοι, έτσι ώστε να μην βρίσκει να «πατήσει» ο κορονοϊός και να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Κι αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε ένα τέτοιο θεωρητικό μοντέλο εμβολιασμένων;


Ε, τότε, με την αυστηρή προϋπόθεση της προστασίας των ευπαθών ομάδων και αφού φαίνεται ότι η τελευταία υπερμεταδοτική παραλλαγή του ιού (μετάλλαξη όμικρον) δεν επιφέρει σοβαρές νοσήσεις με απαιτούμενες νοσηλείες και διασωληνώσεις, ας περιμένουμε ήρεμα να αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης. Κάτι τέτοιο γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κι ας λοιδορούν πολλοί τον Μπόρις Τζόνσον. Δεν έγινε και κάτι αν σε «πετύχει» ο κορονοϊός. Αν δεν ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες και έχεις εμβολιαστεί, τότε κατά τεράστιο ποσοστό κι αυτό θα περάσει… Όμως διευκρινίζεται και πάλι, αυτά με θωρακισμένες τις ευπαθείς ομάδες. Τα υπόλοιπα, φοβίες, καταναγκασμοί, αντικοινωνικές συμπεριφορές, μακριά από μας!

Καλή χρόνια!

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΜΠΙΡΗΣ

ΙΑΤΡΟΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ