Μ. Μανούσου: «Φέτος κατάλαβα ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική»

 Πάνος Κατσαρός   11:03 16-01-2022  

Μ. Μανούσου: «Φέτος κατάλαβα ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική»


Μετά από μία επιτυχημένη αγωνιστικά χρονιά για την ίδια, η Μοσχούλα Μανούσου βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για το 2022. Η νεαρή δρομέας ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από μία ενόχληση στον δικέφαλο και πλέον προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της.

Το Runbeat επικοινώνησε με την Μοσχούλα Μανούσου, η οποία παραχώρησε μία συνέντευξη αναφορικά με όλα όσα έζησε το 2021, τον τραυματισμό που πήγε πίσω την προετοιμασία της, αλλά και τους στόχους της για το 2022, που δεν είναι άλλοι από νέες διακρίσεις.

 

Η αθλήτρια της PUMA κατέκτησε μεταξύ άλλων την 3η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου και την 4η στο Πανελλήνιο των 10 χιλιομέτρων μέσα στο 2021.

«Αυτή την περίοδο σχεδιάζαμε με τον προπονητή μου, Τάκη Γερακό να πάμε Κένυα προετοιμασία. Η έξαρση της πανδημίας ματαίωσε τα σχέδιά μας. Οπότε μείναμε εδώ στην Αθήνα να συνεχίσουμε τις προπονήσεις» είπε η νεαρή αθλήτρια, η οποία έχοντας μειώσει πλέον τα εβδομαδιαία χιλιόμετρά της στα μισά και έχοντας βάλει πολλή ξεκούραση στο πρόγραμμα, ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού της ομοσπονδίας και του φυσικοθεραπευτή της με σκοπό να επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης.

«Ένιωσα την ανάγκη να ξαναβρώ τον εαυτό μου»


Ζητήσαμε στην δρομέα του ΑΟ Μυκόνου να μας κάνει έναν απολογισμό για το 2021, μία χρονιά που δυσκόλεψε όλους τους αθλητές λόγω της πανδημίας, με την ίδια να βάζει ένα θετικό πρόσημο αγωνιστικά, εξηγώντας όμως ότι αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα που την ανάγκασαν να «εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα», εκτός αθλητισμού.

 

«Φέτος λόγω και κάποιων προσωπικών προβλημάτων κατάλαβα ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική ειδικά στο επίπεδο του πρωταθλητισμού για να μπορέσεις να συνεχίσεις να κυνηγάς του στόχους σου, χωρίς να κάνεις βήματα πίσω εξαιτίας του ίδιου σου του εαυτού. Γι’ αυτό αυτό το διάστημα πέρα απ’ τον μικρό τραυματισμό που είχα, ένιωσα την ανάγκη να ξαναβρώ τον εαυτό μου και τον κύριο λόγο που το κάνω αυτό τόσα χρόνια».

«Το 2021 με βοήθησε να εξελιχτώ σε πολλά επίπεδα»


«Σχετικά με τη χρονιά που μας πέρασε, έχω να πω ότι πάρα την πανδημία ή μάλλον εξαιτίας αυτής. Ήταν η χρονιά που με βοήθησε να εξελιχτώ σε πολλά επίπεδα. Έμαθα να εκτιμάω τη σημασία του να είσαι υγιής, να τρέχω μόνη μου μακριά από τους συναθλητές μου. Μπορεί να μου στέρησε την παρέα, αλλά έμαθα την αυτοπειθαρχία και τη σημασία του να έχεις ένα στόχο να κυνηγήσεις ακόμα κι αν πρέπει να πιεστείς ή να μην υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες και το ευχάριστο κλίμα.

Εκεί πρέπει να πιεστείς αλλά εκεί είναι που εξελίσσεσαι ουσιαστικά και δυναμώνεις όχι τόσο σωματικά αλλά και νοητικά καταλαβαίνοντας τι πραγματικά έχει αξία! Αγωνιστικά το 2021 για τους λόγους που ανέφερα νωρίτερα ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για μένα καθώς ήμουν στο βάθρο στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ήμιμαραθώνιου με 3η θέση και πήρα την 4η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 10 χιλιομέτρων, στους 2 αγώνες που είχα στόχο».

«Έμεινα ικανοποιημένη απ’ τον εαυτό μου γιατί ξέρω ότι έδωσα το 101%» λέει κλείνοντας η δρομέας της PUMA.

«Μου αρέσει να λαμβάνω μέρος σε αγώνες φιλανθρωπικό σκοπό»


Όσον αφορά τους αγώνες που σκοπεύει να λάβει μέρος μέσα στο 2022, η ίδια τονίζει στο Runbeat: «Με την προϋπόθεση ότι θα είμαι υγιής, θα συμμετάσχω στο πανελλήνιο ανωμάλου δρόμου, πανελλήνιο ημιμαραθωνίου και στο πανελλήνιο 10 χιλιομέτρων. Πάντα με την προϋπόθεση ότι θα είμαι υγιής και σωματικά και ψυχολογικά.

 

Επίσης πέρα από τους επίσημους αγώνες του ΣΕΓΑΣ, μου αρέσει να λαμβάνω μέρος και σε ορισμένους αγώνες δρόμου με φιλανθρωπικό σκοπό, όπου συμμετέχει όποιος θέλει με τρέξιμο ή περπάτημα και ενισχύεται μια συλλογική προσπάθεια για καλό σκοπό. Πολλοί τέτοιοι αγώνες είχαν αναβληθεί πέρυσι λόγω covid».

«Είμαι φαν των ατόμων που δεν το βάζουν κάτω»


Κλείνοντας τη συνέντευξη, ρωτήσαμε τι ξεχώρισε από τη χρονιά που πέρασε, με τη γεννημένη το 1997 δρομέα να τονίζει πως της έκανε εντύπωση η θέληση άλλων αθλητών στην Ελλάδα: «Αυτό που ξεχώρισα ήταν η θέληση κι άλλων Ελλήνων αθλητών - φίλων μου, που αντί να πέσουν ψυχολογικά λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης της πανδημίας, επανήλθαν στους αγώνες με μεγαλύτερη δίψα και θέληση από ότι πριν.

Πραγματικά είμαι μεγάλη φαν των ατόμων που δεν το βάζουν κάτω και βλέπουν τον μεγαλύτερο στόχο τους και τον κυνηγούν χωρίς περισπασμούς ακόμα κι αν όλα φαίνεται να γκρεμίζονται γύρω του, αλλά και να ματαιώνονται».