Καλλιμάρμαρο: Το Στάδιο που κάθε δρομέας θέλει να τερματίσει

 Νίκη Μηλιαράκη   9:27 25-02-2021  

Καλλιμάρμαρο: Το Στάδιο που κάθε δρομέας θέλει να τερματίσει


Έχεις διανύσει 42.195 μέτρα και ετοιμάζεσαι να διαβείς την πύλη του Καλλιμάρμαρου σταδίου για να τερματίσεις στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Η αίσθηση μοναδική, η αύρα του Σταδίου ονειρική, η εικόνα ανεπανάληπτη, η ανακούφιση, η χαρά, η ευτυχία χαραγμένη στα πρόσωπα όλων αυτών που πάλεψαν σκληρά για να συμμετάσχουν και τελικά να πετύχουν το στόχο τους: να τερματίσουν σε μία διαδρομή τρομερά δύσκολη, αλλά τόσο ιστορική που αξίζει τον κόπο.

Για τους ερασιτέχνες δρομείς η συμμετοχή στον κλασικό μαραθώνιο αποτελεί από μόνη της σημαντικό κίνητρο. Είναι αυτό που τους ωθεί να αφήνουν στο περιθώρια σημαντικά πράγματα από τη ζωή τους, να συγκεντρώνονται στην προετοιμασία τους και να υπερβαίνουν τον εαυτό τους προκειμένου να έχουν την τιμή να τερματίσουν μία μέρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, εκεί όπου εκατοντάδες θεατές θα τους ανταμείψουν με το χειροκρότημά τους.

Αυτή η στιγμή του τερματισμού μένει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων των δρομέων. Η αύρα του Σταδίου είναι μοναδική όσο μοναδική είναι η αρχιτεκτονική του και η ιστορία του. 

Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο δημιουργήθηκε το 329 π.Χ. επί αυτοκρατορίας του Λυκούργου και χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση μέρους των Παναθήναιων προς τιμήν της Θεάς Αθηνάς.

Το 140π.Χ επί Ηρώδη του Αττικού ανακαινίστηκε και αυξήθηκε η χωρητικότητά του, η οποία έφτασε τις 50.000. Στο Μεσαίωνα, ωστόσο, το Στάδιο βανδαλίστηκε και απογυμνώθηκε από τα μάρμαρα.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1986 ήταν η αφορμή για την αναμαρμάρωση του Καλλιμάρμαρου, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική βοήθεια του Γεωργίου Αβέρωφ και τα σχέδια που εκπόνησαν οι Αναστάσιος Μεταξάς και Ερνέστος Τσίλλερ.

Η ανακατασκευή του Σταδίου ξεκίνησε ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς και ολοκληρώθηκε το 1900 καθώς οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν ήταν πολλές. Το 1986 ουσιαστικά είχαν μπει οι μαρμάρινες κερκίδες, ενώ είχε φτιαχτεί και ο στίβος για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας. Στα επόμενα έτη συνεχίστηκαν οι εργασίες μαρμάρωσης όλου του σταδίου από όπου πήρε και το προσωνύμιο «καλλιμάρμαρο».

Έκτοτε φιλοξένησε σπουδαίες διοργανώσεις όπως οι Θερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 1906, αλλά και ο τελικός του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μπάσκετ το 1968 όπου η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας τη Σλάβια Πράγας σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο που υπολογίζεται ότι χώρεσε περίπου 80.000 καθήμενους θεατές εντός του σταδίου και άλλους 40.000 όρθιους. Μάλιστα θεωρείται ότι το Παναθηναϊκό στάδιο διατηρεί ακόμα και ως σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε αγώνα μπάσκετ.

Πέραν των αθλητικών γεγονότων, το Καλλιμάρμαρο φιλοξένησε και σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η όπερα Αΐντα, ενώ για κάποια χρόνια φιλοξένησε την Ολυμπιάδα τραγουδιού που αργότερα έπαψε να υπάρχει ως θεσμός. Αξέχαστη στη μνήμη όσων παραβρέθηκαν είναι και η συναυλία των Scorpions στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σ’ αυτό το σπουδαίο στάδιο είχαν την ευκαιρία οι Έλληνες να αποθεώσουν τους Ολυμπιονίκες του 1996, αλλά και το 2004 την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.


Την ίδια χρονιά φιλοξένησε το αγώνισμα της τοξοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, ενώ φυσικά υποδέχτηκε τους Μαραθωνοδρόμους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την κλασική διαδρομή.

Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο που δεσπόζει στην καρδιά της Αθήνας συνεχίζει να γράφει ιστορία και να αποτελεί το όνειρο τερματισμού κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη δρομέα…