Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία των μαραθωνίων

 Runbeat Team   12:15 28-02-2021  

Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία των μαραθωνίων


Στον πρώτο μαραθώνιο στην Ολυμπιάδα του 1896 οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος γυναίκες θεωρώντας ότι η φύση τους δεν τους επιτρέπει να αγωνιστούν σ’ ένα τόσο δύσκολο αγώνισμα.

Τα χρόνια πέρασαν και η αντίληψη αυτή συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ως το 1967 να μην υπάρχει συμμετοχή γυναίκας σε μαραθώνιο. Ή για να ακριβολογούμε δεν υπήρχε καν σαν σκέψη η συμμετοχή γυναίκας σε μαραθώνιο. Αιτία για να καταρριφθεί η αντίληψη αυτή αποτέλεσε η Kathrine V. Switzer.

Χάρη στην Αμερικανίδα δρομέας ο μαραθώνιος της Βοστώνης του 1967 θα μείνει για πάντα στην ιστορία, όπως και το όνομά της καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε και τερμάτισε σε μαραθώνιο.

Έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα και έχοντας τη στήριξη του συντρόφου της που επίσης ήταν μαραθωνοδρόμος η Kathrine V. Switzer αποφάσισε να πάρει μέρος. Δήλωσε, λοιπόν, συμμετοχή ως K.V. Switzer με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές το φύλο της. Η αίτησή της έγινε αποδεκτή κι έτσι βρέθηκε σε θέση εκκίνησης μαζί με το φίλο της και δεκάδες άλλους δρομείς.

Όπως η ίδια εξομολογήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα αρθρογραφώντας στους New York Times, «εκείνη την εποχή ο μαραθώνιος ήταν ένας αγώνας αποκλειστικά για άνδρες. Οι γυναίκες θεωρούνταν πολύ αδύναμες για να τον τερματίσουν. Εγώ όμως είχα κάνει σκληρή προπόνηση και ήμουν σίγουρη για τις δυνάμεις μου».

Λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση του αγώνα, ωστόσο, ένας διοργανωτής αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για γυναίκα και προσπάθησε να τη σταματήσει. Το σκηνικό προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά χάρη στην επέμβαση του συντρόφου της, η Switzer κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα της και να τερματίσει σε 4 ώρες και 20 λεπτά.

Όπως εξομολογήθηκε, «γύρισα και είδα το μανιασμένο πρόσωπο, το πιο μανιασμένο που έχω δει ποτέ. Με άρπαξε και ούρλιαξε "ξεκουμπίσου από τον αγώνα μου", προσπαθώντας να μου σκίσει τον αριθμό συμμετοχής. Έγινε ακαριαία, αλλά ακαριαία άλλαξε και τη ζωή μου». Και η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη μέρα η Switzer έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα μαραθωνοδρόμος.

Παρά το εγχείρημα της τολμηρής Αμερικανίδας, χρειάστηκε να περάσουν άλλα πέντε χρόνια (1972) για να καταφέρουν οι γυναίκες να συμμετάσχουν επίσημα σε μαραθώνιο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο μαραθώνιος γυναικών διεξήχθη για πρώτη φορά το 1984, στον οποίο συμμετείχαν σπουδαίες αθλήτριες και κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Με την πάροδο των χρόνων οι γυναίκες μαραθωνοδρόμοι πολλαπλασιάστηκαν, ενώ στην Αμερική θεωρείται ότι είναι πλέον περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες μαραθωνοδρόμους.

Στο άρθρο της στους New YorkTimes η Switzer είχε γράψει πολύ εύστοχα: «Το 1967, λίγοι θα πίστευαν ότι μια μέρα ο Μαραθώνιος θα προσέλκυε εκατομμύρια γυναικών, θα γινόταν ένα αξιοσημείωτο αθλητικό γεγονός στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους δρόμους μεγάλων πόλεων, συμβάλλοντας στο να αλλάξουμε αντίληψη γύρω από τη γυναικεία φυσική ικανότητα και να επαναπροσδιορίσουμε τους οικονομικούς ρόλους των δύο φύλων στις παραδοσιακές κοινωνίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Kathrine V. Switzer 50 χρόνια μετά το επίτευγμά της θέλησε να συμμετάσχει ξανά στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Έτσι, σε ηλικία 70 ετών πήρε θέση εκκίνησης και κατάφερε μάλιστα να τερματίσει σε 4 ώρες, 44 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ