Η διατροφή κορυφαίων δρομέων μέσα σε ένα βίντεο (Vid)

 Runbeat Team   15:06 22-12-2021  

Η διατροφή κορυφαίων δρομέων μέσα σε ένα βίντεο (Vid)


Το νέο ντοκιμαντέρ της NN Running Team αναλύει την διατροφή των κορυφαίων δρομέων της ομάδας. Μέσα από ένα σύντομο, αλλά αρκετά «πυκνό» σε πληροφορίες βίντεο, η κορυφαία ομάδα δρομέων στον κόσμο μας δίνει μία μικρή… γεύση από την διατροφή των αθλητών της.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Documentary | Food For Athletes» ταξιδεύει σε τρεις σημαντικές τοποθεσίες της δρομικής κοινότητας, αλλά και της Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα της ταινίας πηγαίνει στο Kaptagat της Κένυας, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, αλλά και στην Kapchorwa στην Ουγκάντα.





Σε κάθε τοποθεσία μιλούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς δρομείς που προπονούνται εκεί, ενώ την εμφάνισή του κάνει και ο Eliud Kipchoge, του οποίου μάλιστα την διατροφή έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν.

Με μία ματιά στο βίντεο, θα καταλάβουμε ότι οι Αφρικανοί δρομείς καταναλώνουν πάρα πολύ συχνά ugali. To ugali είναι ουσιαστικά ένας τύπος σκληρού χυλού από αλεύρι καλαμποκιού που παρασκευάζεται στην συγκεκριμένη ήπειρο και εκτός από γευστικό, είναι και αρκετά εύκολο για το σώμα να το απορροφήσει. Άλλες τροφές που καταναλώνουν οι δρομείς της ομάδας είναι το γάλα, το ρύζι και τα φασόλια, ενώ μεγάλη σημασία στο διατροφικό πρόγραμμα ενός αθλητή παίζει και το είδος της προπόνησης. Δηλαδή, εάν ένας δρομέας έχει πραγματοποιήσει μία έντονη συνεδρία, χρειάζεται πρωτεΐνη μετά το τέλος της, συνεπώς τροποποιεί και αναλόγως το πρόγραμμά του.

 

Στο βίντεο μιλούν μερικοί από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου, όπως οι Geoffrey Kamworor, Birhanu Legese, η Degitu Azimeraw, ο Joshua Cheptegei και η Sarah Chelangat.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και σε παραδοσιακό φαγητό άλλων χωρών εκτός από της Κένυας, όπως για παράδειγμα το injera στην Αιθιοπία. Όπως είναι φυσικό, εκτός από την σωστή διατροφή, ένας αθλητής χρειάζεται και την κατάλληλη τροφοδοσία πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προπόνηση και τον αγώνα, συνεπώς γίνεται αναφορά και στα ενεργειακά ποτά, όπως και στα τζελ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Birhanu Legese, που μέσα στο βίντεο τονίζει ότι: «Για εμένα η καλή διατροφή έρχεται πρώτη, πριν την προπόνηση και την προετοιμασία, για να έχουμε καλά αποτελέσματα».

Αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του δίνει ο Joshua Cheptegei, λέγοντας πως: «Το φαγητό στην Kapchorwa είναι πάντα πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες. Για πρωινό ετοιμάζω τσάι με γάλα και ψωμί, ενώ για μεσημεριανό τρώω Ιρλανδική πατάτα, ρύζι και καμιά φορά κοτόπουλο. Όσον αφορά το βραδινό, τρώω ugali με λαχανικά και γάλα».

Τέλος, η Sarah Chelangat λέει ότι σε όλους τους δρομείς αρέσει το ugali γιατί «εάν το φας, γίνεσαι δυνατός».

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ της NN Running Team: