Το «φαινόμενο» Ν. Brinkman: Από το χόκεϋ επί χόρτου στο Εθνικό ρεκόρ Μαραθωνίου της Ολλανδίας με 2:22 μέσα σε δύο χρόνια!

 Πάνος Κατσαρός   17:32 16-04-2022  

Το «φαινόμενο» Ν. Brinkman: Από το χόκεϋ επί χόρτου στο Εθνικό ρεκόρ Μαραθωνίου της Ολλανδίας με 2:22 μέσα σε δύο χρόνια!


Πρόκειται για μία από τις απίστευτες ιστορίες που μπορεί να συναντήσει κανείς στον χώρο του τρεξίματος και γενικότερα του αθλητισμού. Μία ιστορία που μπορεί να εμπνεύσει πολλούς να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, αλλά και να εξελιχθούν σε κάτι όπου έχουν ταλέντο.

 

Η Nienke Brinkman γεννήθηκε το 1993 στην Ινδονησία και μεγάλωσε στην Ολλανδία, καταφέρνοντας σε μικρή ηλικία να εντυπωσιάσει με την παρουσία της στο χόκεϋ επί χόρτου, φτάνοντας μέχρι και το επίπεδο της δεύτερης Εθνικής κατηγορίας. Η Brinkman έζησε στη συνέχεια στην Ζυρίχη, εκεί όπου σπούδαζε για να πάρει το διδακτορικό της στη Γεωφυσική.





Η πρώτη επαφή με το τρέξιμο

Η πανδημία την «βρήκε» το 2020 στην Ελβετική πρωτεύουσα, με την ίδια να ψάχνει τρόπους να αποβάλλει το άγχος της. Ο τρόπος βρέθηκε στο τρέξιμο και ένα πολύ όμορφο ταξίδι ξεκίνησε. Η Brinkman βρήκε ένα νέο πάθος, μία νέα αγάπη στο τρέξιμο και στα τέλη του 2020 ανακάλυψε ότι έχει όλα τα «φόντα» να το πάει… παρακάτω.

Η Ολλανδή δρομέας έλαβε μέρος με virtual μορφή στον μαραθώνιο του Άμστερνταμ και με χρόνο 2:39 εξέπληξε τον ίδιο της τον εαυτό, αλλά και τους πάντες! Ξεκίνησε προπονήσεις με τον Benjamin Ueltschi τον Φεβρουάριο του 2021 και στη συνέχεια εμφάνισε ραγδαία βελτίωση, κερδίζοντας στον ανηφορικό Zermatt Marathon με 3:19:53 και στη συνέχεια πραγματοποιώντας το επίσημο ντεμπούτο της σε μαραθώνιο.

Οι πρώτοι δύο επίσημοι μαραθώνιοι και το Εθνικό ρεκόρ

Ο πρώτος της «κανονικός» μαραθώνιος έγινε στη Βαλένθια το 2021, με την ίδια να τερματίζει στον εξαιρετικό χρόνο των 2:26:34 και δείχνοντας ότι έχει έρθει για να «μείνει». Στις αρχές του 2022 έγινε μία από τους τέσσερις πολύ ελπιδοφόρους αθλητές που υπέγραψαν με την κορυφαία δρομική ομάδα του κόσμου, η NN Running Team.

Το αποκορύφωμα της -μέχρι τώρα- καριέρας της στον μαραθώνιο ήρθε την περασμένη Κυριακή, όταν κατέλαβε την δεύτερη θέση στον μεγάλο μαραθώνιο του Ρότερνταμ, σημειώνοντας μάλιστα και νέο εθνικό ρεκόρ στην απόσταση.

 

Τερματίζοντας σε 2:22:51 και με ένα απίστευτο αρνητικό split (1:11:52 ο πρώτος ημιμαραθώνιος και 1:10:59 ο δεύτερος), η Brinkman «διέλυσε» το ρεκόρ της Lornah Kiplagat το οποίο «κρατούσε» 19 χρόνια με 2:23:43!

Η εντυπωσιακή άνοδος της Nienke Brinkman μας δείχνει πως με την σκληρή δουλειά και τη θέληση, ένας αθλητής μπορεί να έχει μόνο ανοδική πορεία, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου η συγκεκριμένη δρομέας έχει φτάσει στην κορυφή μέσα σε δύο χρόνια. Το μέλλον φαίνεται «λαμπρό» για την 28χρονη δρομέα, που ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε…