Γιατί νυστάζω μετά το τρέξιμο;

 Runbeat Team   16:45 25-01-2021  

Γιατί νυστάζω μετά το τρέξιμο;


Πολλά άτομα έχουν παρατηρήσει πως μετά το τρέξιμο, έχουν μία έντονη επιθυμία για ύπνο. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, με τον οργανισμό του κάθε δρομέα να διαφέρει. Όπως είναι φυσικό, μετά από ένα μεγάλο σε διάρκεια αγώνα το σώμα εκλιπαρεί για ξεκούραση, οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό το να χρειάζεται ύπνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Η ανάγκη για ύπνο όμως μετά από ένα «απλό» τρέξιμο, ένα χαλαρό long run ή την καθημερινή άσκηση, μπορεί να σημαίνει και άλλα πράγματα;

Βάσει ερευνών, ο μέσος όρος ύπνος των ανθρώπων, κυρίως στη Δύση είναι πολύ λιγότερος από τις 7-9 ώρες που χρειάζεται. Αυτό μας δείχνει και την πρώτη και προφανή αιτία του προβλήματος. Η υπνηλία μετά το τρέξιμο δηλαδή, μπορεί να ευθύνεται στο ότι κάποιος μπορεί να μην κοιμάται αρκετά. Όσοι έχουν δύσκολο πρόγραμμα και αναγκάζονται να κοιμούνται λιγότερες ώρες από όσο πρέπει, θα επωφεληθούν από έναν 20λεπτο ύπνο αμέσως μετά το τρέξιμο. Η ανάγκη για ξεκούραση μετά από το session τους θα είναι εμφανής, συνεπώς τι καλύτερο από ένα ολιγόλεπτο ύπνο. Μόλις γυρίσουμε σπίτι, βάζουμε ξυπνητήρι σε 20 με 25 λεπτά και χαλαρώνουμε. Καλό είναι να μην υπερβούμε όμως την μισή ώρα, γιατί υπάρχει πιθανότητα το μυαλό μας να μπει σε deep sleep κατάσταση, δηλαδή να κοιμηθεί βαθιά, και τότε θα ξυπνήσουμε με αδράνεια ύπνου, έχοντας μία μικρή αίσθηση ζαλάδας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την σχέση ύπνου και τρεξίματος σε έναν ανθρώπινο οργανισμό είναι τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, πάντα σε συνδυασμό με την διατροφή του. Η διατροφή ενός δρομέα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο -ή το χειρότερο- την σχέση του με τον ύπνο, ενώ πρέπει πάντα να θυμόμαστε να φροντίζουμε για την σωστή ενυδάτωσή μας. Πάντα λοιπόν, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας έχει κομβικό ρόλο στο αν θα νυστάζουμε μετά το τρέξιμο.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι η πίεση που έχουμε ασκήσει στον εαυτό μας. Εάν κάποιος δρομέας δεν ακολουθήσει τον κατάλληλο τύπο άσκησης ή το σωστό πρόγραμμα που να είναι διαμορφωμένο στις σωματικές του ανάγκες και δυνατότητες, τότε η ανάγκη για ύπνο θα μεγαλώσει. Το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου είναι σε θέση να ρυθμίσει πολλά πράγματα σε ένα οργανισμό, και μεταξύ άλλων επηρεάζεται από την άσκηση. Η έντονη άσκηση παράγει μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης και σεροτονίνης, κάτι το οποίο μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε εξουθενωμένοι και κουρασμένοι.

Τα θετικά του να κοιμηθεί κάποιος μετά το τρέξιμο είναι αρκετά, καθώς ως γνωστόν, ο ύπνος είναι κάτι το αναγκαίο για τον άνθρωπο. Ο ύπνος και η ξεκούραση μετά το τρέξιμο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αποκατάσταση των μυών, με τις ορμόνες που απελευθερώνονται να βοηθούν στην επισκευή και κατασκευή των ιστών των μυών. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο ύπνος μειώνει και τα επίπεδα κούρασης, συνεπώς και η συνέχεια της ημέρας μας θα είναι ακόμα καλύτερη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως θα νιώσουμε ακόμα και ψυχικά ξεκούραστοι, πιο ήρεμοι.

Βέβαια από την άλλη, υπάρχουν και κάποια μελανά σημεία του ύπνου μετά το τρέξιμο που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Κάτι βασικό που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, είναι ότι σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, όσοι κοιμούνται μετά το τρέξιμο δεν έχουν την κατάλληλη ποιότητα ύπνου που χρειάζονται. Ένας μικρός ύπνος δεν μπορεί να μας προσφέρει όσα ένας ύπνος 8 ωρών. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί και ο «κανονικός» μας ύπνος, και να παρατηρήσουμε διακοπές στο λεγόμενο night time sleeping.

Στο μυαλό μας πάντα πρέπει να έχουμε και την πιθανότητα η υπνηλία μετά το τρέξιμο να οφείλεται και σε κάποιο πρόβλημα υγείας που πιθανόν να υποβόσκει, συνεπώς υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον γιατρό. Οι περιπτώσεις αυτές είναι όταν δυσκολευόμαστε πολύ να ξυπνήσουμε μετά από μικρούς ύπνους, όταν πέφτουμε για ύπνο πολλές φορές συνεχόμενα χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά και όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καθόλου, ακόμα και όταν είμαστε κουρασμένοι.

Με λίγα λόγια, είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχει κούραση μετά από το τρέξιμο, όπως και η ανάγκη για ύπνο. Σε γενικές γραμμές, αν κρατάμε σε καλό επίπεδο την ενέργειά μας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.