Για να μην καίγεσαι στο ζέσταμα

 Αχιλλέας Υφαντίδης   17:18 07-07-2022  

Για να μην καίγεσαι στο ζέσταμα


Σου λένε ότι ο καλός δρομέας εξασκείται σε διαφορετικούς τύπους τρεξίματος.

Βασικό τρέξιμο φυσιολογικού ρυθμού, μεγάλες διαδρομές και τρέξιμο σε ανηφόρες, τρέξιμο ρυθμού, προοδευτικό τρέξιμο, διαλειμματική προπόνηση καθώς και τρέξιμο αποκατάστασης.

Αυτό που δεν σου λένε είναι ότι το τρέξιμο δεν είναι μόνο μια αθλητική δραστηριότητα που απαιτεί εξάσκηση.

Είναι μία στάση ζωής και μία αντανάκλαση της προσωπικότητας του κάθε ατόμου που απαιτεί συνειδητοποίηση και ορθή ψυχολογική διαχείριση.

 

Γιατί το τρέξιμο δεν το κάνουν μόνο τα πόδια. Το κάνουν παράλληλα και η καρδιά, το μυαλό και η ψυχή.

Και όπως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τρεξίματος, έτσι υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι δρομέων. Τόσο στον αθλητισμό όσο και στην ίδια τη ζωή.

Άλλοι τρέχουν γιατί κυνηγούν κάτι.

Άλλοι τρέχουν για να προφτάσουν κάτι.

Άλλοι τρέχουν για να ξεφύγουν από κάτι.

Άλλοι τρέχουν γιατί θέλουν να αποδείξουν κάτι.

Άλλοι τρέχουν γιατί απολαμβάνουν κάτι.

Άλλοι τρέχουν γιατί γεννήθηκαν γι' αυτό, άλλοι γιατί το ευνοούν τα περιβάλλοντα στα οποία ζουν, άλλοι γιατί τους ανάγκασαν οι συνθήκες της ζωής.

Άλλοι τρέχουν από φόβο, άλλοι τρέχουν από ενθουσιασμό, άλλοι τρέχουν από ευτυχία, άλλοι τρέχουν από πείσμα, άλλοι τρέχουν από ανάγκη.

Άλλοι τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, άλλοι τρέχουν μπροστά από τα γεγονότα, άλλοι τρέχουν και δεν φτάνουν, άλλοι τρέχουν γύρω από τη σκιά τους.

 

Δεν αρκεί λοιπόν μόνο η προπόνηση για τη βελτίωση του τρόπου και του χρόνου τρεξίματος.

Καλύτερος δρομέας θα γίνεις όταν παράλληλα συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να προπονείσαι και στη σωστή διαχείριση όλων των άλλων τρεξιμάτων στη ζωή σου, προκειμένου να μην καίγεσαι στο ζέσταμα της καθημερινότητας, να αποφεύγεις την οδυνηρή καταπόνηση από τα εμπόδια που καλείσαι να υπερπηδήσεις στον δρόμο σου και τελικά να μην ξεμένεις από αντοχές στον στίβο της ζωής.