Φόρεσε ακουστικά και πάμε ή μήπως όχι;

 Runbeat Team   10:55 12-01-2021  

Φόρεσε ακουστικά και πάμε ή μήπως όχι;


Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολλών αθλητών, με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% να συνηθίζει να ακούει το αγαπημένο του playlistκατά τη διάρκεια της άθλησής του. Είτε είμαστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων, είτε απλά επιλέγουμε το τρέξιμο ως μία διέξοδο από την καθημερινότητα ή έναν τρόπο να κρατηθούμε σε φόρμα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να ακούμε μουσική την ώρα που τρέχουμε.

Ξεκινώντας, η μουσική μας δίνει μία έξτρα ώθηση για να συνεχίσουμε ή ακόμα και να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Αυτό σημαίνει πως η κατάλληλη μουσική υπόκρουση μπορεί να μας δώσει ένα παραπάνω κίνητρο, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με ένα δυναμικό playlist που να περιέχει τραγούδια ειδικά για workout ή ακόμα και danceκομμάτια, που έχουν ως σκοπό να μας «ανεβάσουν». Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο, αφού το κάθε άτομο έχει διαφορετικό γούστο στη μουσική και με το κατάλληλο κομμάτι μπορεί να νοιώσει αυτή την «βοήθεια», με οποιοδήποτε είδος μουσικής, από rapέως και… rock.

Από τη στιγμή που η μουσική μας δίνει μία αίσθηση δύναμης και ταυτόχρονα χαλάρωσης, σιγά σιγά το σώμα μας συνηθίζει και κάνει το τρέξιμο να μας φαίνεται ευκολότερο. Η μουσική κατά τη διάρκεια του runningμας δίνει ερεθίσματα που ουσιαστικά μας κάνουν να «ξεχνούμε» έστω και προσωρινά την κόπωση που έχουμε, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν.

Ένα ακόμα θετικό της παρέας των ακουστικών μας, είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο tempo. Με γνώμονα ότι τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει να ακούμε είναι του ίδιου είδους και υπάρχει μία ομοιομορφία στους ρυθμούς τους, υποσυνείδητα ακολουθούμε κι εμείς έναν σταθερό ρυθμό, κάτι που δίνει άλλη διάσταση στην άθλησή μας.

Από την άλλη βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μουσική κατά τη διάρκεια του τρεξίματος έχει και κάποια αρνητικά τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Κάτι πολύ βασικό είναι ότι τα ακουστικά μπλοκάρουν όλους τους εξωτερικούς ήχους που λαμβάνουμε. Αυτό είναι ένα αρνητικό για δύο λόγους. Από τη μία, κατά τη διάρκεια της άθλησής μας σε εξωτερικούς χώρους, δεν μπορούμε να ακούσουμε τι γίνεται τριγύρω μας. Δεν μπορούμε να ακούσουμε αυτοκίνητα, μηχανές ή ακόμα και περαστικούς που μπορεί να περνούν, με το γεγονός αυτό από μόνο του να αποτελεί ένας κίνδυνος που, δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κάποιο θάνατο.

Από την άλλη, το μπλοκάρισμα των εξωτερικών μας ήχων μας αποκόπτει και από την πραγματικότητα. Όχι μόνο γίνεται επικίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει μία διαφορετική εμπειρία. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν το τρέξιμο για να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν για λίγη ώρα από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα. Η μουσική μπορεί να είναι ένας παράγοντας που να «χαλάσει» την εμπειρία που θέλει κάποιος για το τρέξιμο, όμως αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό.

Τέλος, κάτι που απασχολεί κυρίως όσους παίρνουν μέρος σε αγώνες είναι ότι -ανάλογα με το είδος του πάντα- μπορεί να μην επιτρέπεται να ακούμε μουσική σε μία επίσημη διοργάνωση. Αυτό μπορεί να μας προκαλέσει διαφορετική επίδοση την ώρα που αγωνιζόμαστε από εκείνη της προπόνησης, πολύ απλά γιατί με τη μουσική στην προετοιμασία μας μπορεί να έχουμε συνηθίσει ένα συγκεκριμένο tempo, όπως γράψαμε και νωρίτερα.

Είναι τελικά ωφέλιμο να ακούμε μουσική κατά τη διάρκεια του τρεξίματος; Αυτό είναι κάτι υποκειμενικό και σίγουρα ξέρουμε ανθρώπους και από τα δύο «στρατόπεδα». Το σίγουρο είναι όμως ότι η μουσική μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύντροφος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος που έχει και τα θετικά του, αλλά και τα αρνητικά του.