Everesting: Ανεβαίνοντας στο Έβερεστ από… παντού!

 Runbeat Team   13:57 15-01-2021  

Everesting: Ανεβαίνοντας στο Έβερεστ από… παντού!


Η ανθρώπινη τρέλα και εφευρετικότητα έχει δημιουργήσει πολλές έξυπνες ιδέες που μπορούν να μας προσφέρουν μία εμπειρία που λόγω των συνθηκών δεν μπορούμε να ζήσουμε. Μία από αυτές τις ιδέες είναι το Everesting. Το Everestingείναι ένα trend, ένα challenge, το οποίο μπορεί να είναι απλό σαν concept, όμως αρκετά… σύνθετο στην εκτέλεσή του.

Για να κάνουμε λοιπόν Everesting, θα πρέπει να επιλέξουμε μία πλαγιά, έναν λόφο ή ένα βουνό, να επιλέξουμε τον τύπο άθλησης που μας αρέσει και να σκαρφαλώσουμε 8.848 μέτρα! Αναλυτικότερα, για να γίνει ο συγκεκριμένος τύπος άθλησης σωστά, θα πρέπει να τρέξουμε ή να κάνουμε ποδήλατο στο μέρος που επιλέξαμε καλύπτοντας μία απόσταση ίση με το ύψος του υψηλότερου βουνού του κόσμου, του Έβερεστ.

Το συγκεκριμένο άκρως ενδιαφέρον challengeδημιουργήθηκε για να δώσει έναν τρόπο σε όλους τους αθλητές του κόσμου να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να «κατακτήσουν» τα Ιμαλάια με έναν διαφορετικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν χώρα ή ήπειρο. Το μότο του είναι «Απίστευτα απλό, όμως πραγματικά δύσκολο. Το Everestingείναι η δυσκολότερη πρόκληση ανάβασης του κόσμου», κάτι το οποίο μαρτυρά την φιλοσοφία πίσω από αυτό τον τύπο άθλησης.

Το Everestingγνώρισε τεράστια άνθηση κατά το 2020, λόγω της πανδημίας που έπληξε -και συνεχίζει να πλήττει- όλο τον κόσμο. Οι αθλητές που είχαν σκοπό να ταξιδέψουν όντως μέχρι το Νεπάλ δεν τα κατάφεραν λόγω των μέτρων, ενώ υπήρξαν και τα άτομα που δεν το είχαν σκοπό, όμως τους φάνηκε ενδιαφέρον το conceptκαι συμμετείχαν. Το πολύ δύσκολο αυτό εγχείρημα επιχείρησαν πολλοί αθλητές, με αποτέλεσμα το Everestingνα γνωρίζει μία τεράστια αύξηση μέσα στο 2020, της τάξης του 428% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να πείσει όλους τους τολμηρούς αναβάτες, δρομείς ή ποδηλατοδρόμους, είναι το HallofFame. Εκεί μπαίνει το όνομα του κάθε επίδοξου αθλητή που κατάφερε να ολοκληρώσει ένα (ή περισσότερα) Everesting(s) και αποτελεί από μόνος του ένας τρόπος επιβράβευσης του εγχειρήματός μας, το οποίο περιλαμβάνει μία άσκηση, δεν έχει χρονικό περιθώριο, αλλά ούτε και ύπνο.Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, το challengeέχει γίνει 14.315 φορές παγκοσμίως, με το Everestingνα έχει επεκταθεί σε 98 χώρες. Τα στατιστικά είναι αρκετά ενδιαφέροντα, με 121.106.835 μέτρα να έχουν σκαρφαλωθεί συνολικά, δείχνοντας το μέγεθος που έχει λάβει το trend.

Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο Everesting, EmmaPooley, είπε για το challenge:

«Το νόημα ήταν να προκαλέσω τον εαυτό μου: να βρω τα όριά μου και να τα ξεπεράσω. Ναι εντάξει, περισσότερο ένιωσα σαν να με βρήκαν τα όριά μου και να με… έριξαν σε ένα χαντάκι, αλλά και πάλι: ήταν σκληρό, το απόλαυσα ειλικρινά και είχα πολύ χρόνο να σκεφτώ».

Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχον και οι «παραλλαγές» τουEveresting, με τα άτομα που δεν θέλουν να επιλέξουν κάποιο λόγο ή βουνό να μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και από το σπίτι, κάνοντας ένα virtualrun, μόνο που αυτό ίσως να είναι και λίγο «εκτός» concept.

Σίγουρα λοιπόν το Everestingείναι μία αρκετά extremeπρόταση για τους πιο τολμηρούς αθλητές, όμως μπορεί επίσης να αποτελέσει το έναυσμα για κάτι ακόμα μεγαλύτερο, όπως το να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας.