Έρευνα απέδειξε πως οι Μαραθωνοδρόμοι ζουν περισσότερο

 Runbeat Team   12:03 22-03-2021  

Έρευνα απέδειξε πως οι Μαραθωνοδρόμοι ζουν περισσότερο


Πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα είχε η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Journal of the American College of Cardiology, αφού έδειξε πως όσοι τρέχουν σε Μαραθώνιους, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια 138 αρχάριων αθλητών, εξέτασαν το πόσο μπορεί να επηρεάσει ένας Μαραθώνιος το σώμα ενός ανθρώπου. Χωρίς κανείς από αυτούς να έχει ξανατρέξει σε Μαραθώνιο, ξεκίνησαν μία εξάμηνη προετοιμασία για τον Μαραθώνιο στο Λονδίνο. Το πρόγραμμά τους περιελάμβανε ένα «Beginner's Training Plan», ειδικό για αρχάριους, δηλαδή τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα και τη δυσκολία με την ένταση να αυξάνεται με το πέρας των μηνών της προετοιμασίας.

 

Μετά τη συμμετοχή τους στον αγώνα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως η προπόνηση μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση βελτιώνοντας παράλληλα την αορτή, την κύρια αρτηρία του σώματος. Εκτός από αυτό, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως δεν έχει σημασία το πόσο καλά έτρεξαν και οι χρόνοι που έκαναν στη διοργάνωση του Λονδίνου, κάτι το οποίο δείχνει τα οφέλη της άθλησης, ειδικά σε σχέση με τον Μαραθώνιο και τις μεγάλες αποστάσεις. Το προσδόκιμο ζωής για τους συγκεκριμένους αρχάριους αθλητές αυξήθηκε, λόγω της βελτίωσης της καρδιακής τους λειτουργίας, κάτι πολύ βασικό για την υγεία του ανθρώπινου σώματος.

Οι συγκεκριμένοι αθλητές που χαρακτηρίστηκαν ως αρχάριοι, ήταν ηλικίας 21 έως 29 ετών, ενώ επίσης μεγάλη βελτίωση παρουσιάστηκε και στους μεγαλύτερους και πιο αργούς δρομείς. Βασικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των αθλητών έπαιξε η συχνή και μεθοδική άθληση, που είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

«Η προπόνηση και η ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου για πρώτη φορά έχει ως αποτέλεσμα ευεργετικές μειώσεις της πίεσης του αίματος και την ενίσχυση της αορτής σε υγιείς συμμετέχοντες. Αυτές οι αλλαγές ισοδυναμούν με περίπου 4 χρόνια μείωσης της αγγειακής ηλικίας. Μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε ηλικιωμένους, πιο αργούς, αρσενικούς δρομείς μαραθωνίου με υψηλότερη βασική αρτηριακή πίεση», αναφέρεται σε απόσπασμα της μελέτης.