Eνδιαφέροντα και περίεργα facts για το τρέξιμο που ίσως δε γνώριζες

 Runbeat Team   19:27 23-01-2021  

Eνδιαφέροντα και περίεργα facts για το τρέξιμο που ίσως δε γνώριζες


Είτε είμαστε επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες δρομείς, υπάρχουν κάποιες αρκετά άγνωστες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τρέξιμο. Βρήκαμε μερικά περίεργα facts που πιθανότατα δεν ξέρεις και σας τα παρουσιάζουμε.

1) Ακόμα… τρέχει

Ίσως το πιο «τρελό» fact απ’ όλα. Ο πιο αργός δρομέας όλων των εποχών ονομάζεται Shizo Kanakuri. Ο δρομέας από την Ιαπωνία πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, όμως δεν τελείωσε τον αγώνα. Πενήντα (!) χρόνια αργότερα, τον κάλεσαν να τελειώσει τον αγώνα, εκείνος το έκανε και έχει μείνει στην ιστορία ως ο δρομέας που τερμάτισε ένα Μαραθώνιο σε 54 χρόνια, 8 μήνες, 5 ώρες και 32 λεπτά!

2) Οι πρώτες γυναίκες σε Μαραθώνιο

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης το 1972 ήταν ο πρώτος στον οποίο οι γυναίκες είχαν επίσημα δικαίωμα συμμετοχής.

3) Τα πόδια του… Μπέκαμ

Έχει παρατηρηθεί πως το 48% των ανδρών δρομέων θα ήθελε να αποκτήσει πόδια γυμνασμένα όσο και του θρύλου του ποδοσφαίρου, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

4) Οι άντρες που τρέχουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κόρη

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα είναι αρκετά περίεργα. Χωρίζοντας άντρες σε τρεις κατηγορίες, μία σε αυτούς που έτρεχαν αρκετά, μία σε αυτούς που έτρεχαν λιγότερο και μία κατηγορία με άτομα που δεν τρέχουν καθόλου. Όπως φαίνεται, η αύξηση των ορμονών και της τεστοστερόνης των αντρών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, επηρεάζει τις πιθανότητες κάποιου άνδρα δρομέα να κάνει κόρη, καθώς στην πρώτη κατηγορία, τα παιδιά που έκαναν στη συνέχεια οι δρομείς ήταν κατά περίπου 40% αγόρια, με το υπόλοιπο 60% να ήταν κορίτσια.

5) Το παντζάρι μας βοηθάει να γίνουμε πιο γρήγοροι

Κάτι το αρκετά άγνωστο είναι ότι η κατανάλωση παντζαριού βοηθάει στην αύξηση της ταχύτητάς μας. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε το St Louis University, ένα ποσοστό ατόμων που έχουν στη διατροφή τους το παντζάρι έχουν μεγαλύτερη τελική ταχύτητα από άλλους, που καταναλώνουν άλλες τροφές.

6) Τραυματισμός; Γιατρός= Ίντερνετ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσοι δρομείς αποκομίσουν κάποιο τραυματισμό από το τρέξιμο θα προσπαθήσουν να τον αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο. Το περίεργο είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 27% θα δει γιατρό, ενώ επίσης ένα ποσοστό 27% δεν θα πάει σε γιατρό, αλλά θα προτιμήσει να ψάξει στο ίντερνετ σχετικά με το πρόβλημά του.

7) Τα πρώτα αθλητικά σουτιέν

Τα πρώτα σουτιέν δεν είχαν δημιουργηθεί πριν το 1977, κάνοντας την εμπειρία των γυναικών στο τρέξιμο λίγο διαφορετική από ότι τη γνωρίζουμε τώρα.

8) Μουσική: Το νόμιμο «αναβολικό»

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να ακούμε μουσική την ώρα που τρέχουμε. Ένας από αυτούς είναι ότι η μουσική μπορεί να ενισχύσει την απόδοσή μας έως και 15%.

10) Ενέργεια!

Ένας μέσος άνδρας έχει αρκετή ενέργεια σε αποθέματα λίπους στο σώμα του για να τρέχει για τρεις συνεχόμενες μέρες non-stop με σταθερή ταχύτητα 24 χιλιόμετρα την ώρα!