Διαρκής κίνηση: Το φθηνότερο και πιο προσβάσιμο φάρμακο για την υγεία

 Runbeat Team   12:29 09-09-2022  

Διαρκής κίνηση: Το φθηνότερο και πιο προσβάσιμο φάρμακο για την υγεία


Εκτός από την μεσογειακή διατροφή, για την οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και ορισμένους καρκίνους ,ενισχύοντας παράλληλα τα οστά και τη λειτουργία του εγκεφάλου έναντι της άνοιας και της κατάθλιψης, ένα ακόμη «όπλο» προστίθεται στη φαρέτρα μας σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δεν κοστίζει, είναι εύκολο και προσβάσιμο σε όλους, όσοι τουλάχιστον βάζουν σε προτεραιότητα την υγεία τους. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε έναν επιπλέον λόγο για να κάνετε μια βόλτα μετά το γεύμα, καθώς αυτή η επιλογή σας μπορεί να μειώσει το σάκχαρό σας.

 

Το περπάτημα μόλις δύο έως πέντε λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sports Medicine.

Το να στέκεσαι μετά από ένα γεύμα μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά όχι τόσο όσο το να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και να περπατάς. Το να πάτε για μια σύντομη βόλτα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαλείμματα ορθοστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά τα γεύματα μείωσαν τη γλυκόζη κατά μέσο όρο κατά 9,51% σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα. Ενώ το διακοπτόμενο περπάτημα έντασης κατά τη διάρκεια της ημέρας σημείωσε μεγαλύτερη μείωση της γλυκόζης κατά μέσο όρο κατά 17,01% σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα.

Αυτό υποδηλώνει ότι το να σπάσεις το διακόψεις το παρατεταμένο κάθισμα με διαλείμματα ορθοστασίας και με ελαφρύ περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετικό για τα επίπεδα γλυκόζης.

Η ορθοστασία είναι καλή, αλλά το περπάτημα είναι καλύτερο

Μια μετα-ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιευθήκαν μέσα στο 2022 , ανέλυσε επτά μελέτες που συνέκριναν την επίδραση του καθίσματος, της ορθοστασίας και του περπατήματος στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα . Οι συμμετέχοντες στις μελέτες κλήθηκαν είτε να στέκονται όρθιοι είτε να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.

Διαρκής κίνηση: Το φθηνότερο και πιο προσβάσιμο φάρμακο για την υγεία runbeat.gr

Μεταξύ των επτά μελετών που εξετάστηκαν, ο συνολικός χρόνος δραστηριότητας καθ' όλη τη διάρκεια της παρατήρησης ήταν περίπου 28 λεπτά με τα διαλείμματα όρθιας και ελαφριάς βάδισης να διαρκούν από 2 έως 5 λεπτά

Η όρθια στάση ήταν καλύτερη από το να βρίσκεστε καθηλωμένοι στο γραφείο ή τον καναπέ όταν επρόκειτο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν βοήθησε στη μείωση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες πήγαιναν για έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξάνονταν και έπεφταν πιο σταδιακά και τα επίπεδα ινσουλίνης τους ήταν πιο σταθερά από όρθια ή καθιστή θέση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα από την απότομη αύξηση είναι καλό για το σώμα, καθώς οι μεγάλες εξάρσεις και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, λένε οι ειδικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν μέσα σε 60 έως 90 λεπτά μετά το φαγητό, επομένως είναι καλύτερο να κινηθείτε αμέσως μετά το τέλος του γεύματος.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά απλά βήματα δραστηριότητας που μπορούν να ενισχύσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

-Ξεκινήστε την ημέρα σας με ενεργή κίνηση (τεντωθείτε, κινητοποιήστε τις βασικές μυϊκές ομάδες και κινηθείτε

 

-Σταθείτε όρθιοι όσο πιο συχνά μπορείτε κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι καθιστική

-Περπατήστε πριν και μετά από κάθε γεύμα, ακόμη και 5 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά

-Αν πηγαίνετε γυμναστήριο μη διστάσετε να «κόβετε» βολτες σε αυτό ανάμεσα στα σετ σας. Είναι προτιμότερη η κίνηση από το να κάθεστε σε ένα πάγκο ή να σκρολάρετε στο κινητό σας περιμένοντας 1 λεπτό για να ξεκινήσετε το επόμενο σετ

-Προσπαθήστε να καλύπτετε το στόχο των 10.000 βημάτων τουλάχιστον ημερησίως

-Τελειώστε τη μέρα σας με βαθιές αναπνοές και ελαφριές διατάσεις ακόμη και στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ σας.

Πώς βοηθάει η κίνηση;

Οι μύες χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν, επομένως η κίνηση βοηθά στην απομάκρυνση των σακχάρων από την κυκλοφορία του αίματος .Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δρομείς βασίζονται στην φόρτωση υδατάνθρακα πριν από έναν μαραθώνιο.

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σχέση με εκείνους που είναι σωματικά ανενεργοί. Αυτό σημαίνει ότι αν σηκώνεστε και κινείστε για μόλις 21,43 λεπτά κάθε μέρα της εβδομάδας, μειώνετε τον κίνδυνο να πεθάνετε από οτιδήποτε κατά 1/3.Αξίζει τον κόπο, δεν νομίζετε;

Διαρκής κίνηση: Το φθηνότερο και πιο προσβάσιμο φάρμακο για την υγεία runbeat.gr

Όσα περισσότερα βήματα τόσο πιο ευεργετική θα εξελιχθεί η καθημερινή σας κίνηση, πέρα από την μυϊκή ενδυνάμωση , την αερόβια προπόνηση ή τις ασκήσεις κινητικότητας. Η διαρκής κινητικότητα θα επισφραγίσει μια καλή φυσική κατάσταση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους εσωτερικούς δείκτες υγείας σας. Η κίνηση είναι το πρώτο και πιο απλό βήμα που μπορείτε να κάνετε θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία. Η έλλειψη κίνησης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με 2-3 επισκέψεις στο γυμναστήριο τη γειτονίας κάθε εβδομάδα. Είναι μια διαρκής προσπάθεια από την ώρα που θα ξυπνήσουμε με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου της υγείας μας, της καθημερινής μας απόδοσης και εν τέλει της ευζωίας και γιατί όχι της... μακροζωίας. Η υγεία σας είναι στα χέρια σας ή μάλλον...στα πόδια σας!