Ακυρώθηκε καθαρό άλμα, με τους κριτές να έχουν άλλη άποψη και την φωτογραφία να τους διαψεύδει

 Πάνος Κατσαρός   16:51 09-06-2022  

Ακυρώθηκε καθαρό άλμα, με τους κριτές να έχουν άλλη άποψη και την φωτογραφία να τους διαψεύδει


Εντύπωση προκάλεσε μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με μία φαινομενικά λάθος απόφαση κριτή στίβου στα πρόσφατα «Κνώσεια» που έγιναν στο Ηράκλειο Κρήτης το περασμένο Σαββατοκύριακο (4-5 Ιουνίου) και διοργανώθηκαν από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Σάββας Χαραλαμπάκης, αθλητής του ΟΦΗ στο άλμα εις μήκος πραγματοποίησε ένα άλμα κοντά στα 7 μέτρα, με τους κριτές να ακυρώνουν την προσπάθειά του λανθασμένα, όπως υποστηρίζει αλλά και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι από το επίμαχο άλμα.

 

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, ο Σάββας Χαραλαμπάκης πραγματοποιεί ένα απόλυτα καθαρό άλμα, το οποίο ακυρώνεται με τους κριτές να βρίσκονται σε λάθος θέση και όχι στην ευθεία. Ο αθλητής του ΟΦΗ αναδείχθηκε νικητής στο αγώνισμα με άλμα στα 6,48 μέτρα, επίδοση που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, εάν δεν είχε λανθασμένα ακυρωθεί.

Το Runbeat επικοινώνησε με το νεαρό αθλητή, με τον ίδιο να αποκαλύπτει πως ακυρώθηκε λανθασμένα ακόμα ένα άλμα του στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα να τονίζει πως συγκεκριμένα λάθη μπορούν να κοστίσουν σε αθλητές, κυρίως σε μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Ακυρώθηκε καθαρό άλμα, με τους κριτές να έχουν άλλη άποψη και την φωτογραφία να τους διαψεύδει runbeat.gr

«Δεν μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος από τους κριτές των αγώνων διότι είχα άλλο ένα εξίσου καθαρά έγκυρο πάτημα. Μάρτυρες ήταν το κοινό όπου με υπερασπιζόταν ότι ήταν έγκυρο καθώς μου το ακύρωσαν κι αυτό. Εγώ είμαι στην φωτογραφία» είπε ο Σάββας Χαραλαμπάκης, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τη φετινή του σεζόν:

«Η χρονιά φέτος ήταν πολύ δύσκολη καθώς αντιμετώπιζα κάποιους τραυματισμούς και δεν έχω βρει ακόμα τα πατήματα μου στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος θα ήθελα να γράψω μια επίδοση κοντά στα 6.80 και παραπάνω που ήταν το άλμα».

Ο νεαρός αθλητής που νίκησε στα «Κνώσεια» θέλησε να μιλήσει για τα λάθη που μπορεί να κοστίσουν σε έναν αθλητή σε μία σημαντική διοργάνωση στίβου: «Δεν καταγράφεται κάπου επίσημα η επίδοση και οι αγώνες δεν ήταν τόσο μεγάλοι, οπότε δεν είναι τόσο τραγικό, λάθη γίνονται. Απλά καλό είναι να τα βλέπουν αυτά ώστε σε κάποιον μεγαλύτερο αγώνα όπως σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις να μην γίνονται τέτοια λάθη, γιατί μπορεί να κοστίσουν σε αθλητές. Οι αρμόδιοι φορείς δεν μας βοηθούν κατάλληλα, αντικειμενικά».

Το Runbeat ήρθε σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο των κριτών στίβου Ηρακλείου, Γιώργο Μυρωνάκη, ο οποίος τόνισε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο, ενώ παράλληλα μίλησε για τον παράγοντα ανθρώπινου λάθους.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος των κριτών στίβου Ηρακλείου είπε: «Πρώτον δεν ήμουν παρών. Δεύτερον ο αρμόδιος έφορος που ήταν εκεί, ό,τι είδε. Δεν υπάρχουν κάμερες να το δούμε, δεν υπάρχει κάποιο μαγνητοσκοπημένο υλικό. Εάν έκρινε εκείνη τη στιγμή λάθος είναι ανθρώπινο. Αυτά συμβαίνουν πάντα σε αγώνες και σε μεγάλες διοργανώσεις.

Μία φωτογραφία μπορεί να είναι από οποιοδήποτε άλμα από αυτά που έχει κάνει, οποιοσδήποτε αθλητής. Δεν μπορεί αυτό να ταυτοποιηθεί από ένα οποιοδήποτε άλμα. Πρέπει να έχεις μία σειρά αλμάτων, να ταυτοποιεί το πάτημα με τον αθλητή. Πρέπει να ταυτοποιεί το πάνω σώμα, με τον αριθμό του αθλητή και το πάτημα, για να ξέρουμε ποιο είναι έγκυρο και ποιο άκυρο. Αυτό δεν μας λέει τίποτα, εάν ο έφορος που εκείνη τι στιγμή ήταν πάνω από τη βαλβίδα είδε το πόδι του αθλητή να περνάει την οριζόντια κάθετο της βαλβίδας, είναι άκυρο. Κι ας μην έχει αφήσει σημάδι με τους καινούριους κανονισμούς».

 

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μυρωνάκης είπε: «Αν ο κριτής δει ότι πέρασε, κι ας μην άφησε σημάδι, είναι άκυρο το άλμα. Μία φωτογραφία η οποία μπορεί να είναι από οποιοδήποτε άλμα, από οποιοδήποτε αγώνα του αθλητή και δείχνει ότι ένα πάτημα είναι έγκυρο, δεν μας λέει κάτι. Από τη στιγμή που δεν αποδόθηκε ακριβώς τη στιγμή μετά το άλμα, η προφορική ένσταση στον έφορο του αγωνίσματος και να δείξει τη φωτογραφία, δεν μπορεί να είναι έγκυρη η προσπάθεια».

Αναφορικά με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις λάθους που έχουν συμβεί σε υψηλότερο επίπεδο, ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Έγινε μία αντίστοιχη περίπτωση στην Καλλιθέα, με μία Κύπρια αθλήτρια σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από την ΕΡΤ. Θα πρέπει να υπάρξει μία σειρά από φωτογραφίες σε μία τέτοια περίπτωση για να μπορεί ο αθλητής να αποδείξει ότι ήταν εκείνος, ότι φορούσε τα συγκεκριμένα παπούτσια σε εκείνον τον αγώνα, για να αποδείξει ότι το άλμα ήταν έγκυρο ή άκυρο. Πρέπει να μπορεί ο αθλητής να αποδείξει ποια προσπάθεια ήταν, αν ήταν η πρώτη, τρίτη, τέταρτη. Μία σειρά από φωτογραφίες.

Το τι λέει το κοινό που ήταν μακριά δεν μπορεί να μετρήσει γιατί ο κριτής έχει άμεση επαφή και άμεση άποψη του τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Πριν μερικές μέρες ήταν το Diamond League. Στα 200 μέτρα έφυγε ο αθλητής άκυρος, αποδεδειγμένα με το μηχάνημα, ότι είναι άκυρος. Και τον αφήνουν να τρέξει, αυτό εμάς, σαν κριτές μας “ξεφτιλίζει”. Έδωσαν εντολή άνωθεν ότι ο αθλητής θα τρέξει. Τι άλλο να σχολιάσουμε τώρα όταν σε αυτό το επίπεδο συμβαίνουν αυτά;»

Όπως φαίνεται και από τα όσα ειπώθηκαν στο Runbeat, από τη μία υπάρχει ένας αθλητής ο οποίος θεωρεί πως αδικήθηκε λόγω μίας λανθασμένης απόφασης, όμως δεν προχώρησε σε ένσταση (όπως του δίνει δικαίωμα ο κανονισμός), ενώ από την άλλη βρίσκεται ο επικεφαλής των κριτών, ο οποίος παρότι δεν βρέθηκε στην διοργάνωση που έγινε στο Παγκρήτιο στάδιο, τονίζει πως τα λάθη είναι ανθρώπινα, μπορεί να συμβούν ακόμα και στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου, και πως πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημο replay σε οθόνη.

«Εάν ένας αθλητής έχει αμφιβολία για μία προσπάθεια, είτε κάνει άμεσα ένσταση στον έφορο και παρουσιάζει τα αποδεικτικά του στοιχεία ή έως και μία ώρα μετά την απονομή έχει δικαίωμα ενστάσεως. Προφορική ή γραπτή» πρόσθεσε ο Γιώργος Μυρωνάκης.

Υ.Γ.: Εφόσον υπάρχουν παράπονα από τον ίδιο τον αθλητή και τον προπονητή του, και εφόσον πίστευαν ότι αδικήθηκαν, θα έπρεπε να είχε κατατεθεί ένσταση μέχρι και μία ώρα μετά την απονομή.

Αξίζει να σημειωθούν δυο επιπλέον στοιχεία. Αφενός ότι ο 17χρονος αθλητής κυνηγάει το όριο για το Βαλκανικό πρωτάθλημα και αφετέρου ότι η επίμαχη φωτογραφία προέκυψε ως στιγμιότυπο από βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο. Επομένως είναι καταγεγραμμένο σύμφωνα με τον αθλητή, τόσο η ώρα όσο και ημερομηνία.