Α. Μαντζουράνης στο Runbeat: «Έχω προσαρμοστεί πλήρως στις ΗΠΑ – Το μοναδικό γήπεδο ρίψεων στην Ελλάδα είναι εργοτάξιο»

 Πάνος Κατσαρός   15:41 08-05-2024  

Α. Μαντζουράνης στο Runbeat: «Έχω προσαρμοστεί πλήρως στις ΗΠΑ – Το μοναδικό γήπεδο ρίψεων στην Ελλάδα είναι εργοτάξιο»


Ο Άγγελος Μαντζουράνης αποτελεί έναν από τους αρκετούς Έλληνες αθλητές που βρίσκονται σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ αξιοποιώντας αθλητική υποτροφία. Ο Έλληνας πρωταθλητής της σφυροβολίας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και όπως λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Runbeat, έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νέες αυτές συνθήκες.

 

Ο Μαντζουράνης βρίσκεται στις ΗΠΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει θέσει ήδη ψηλά τον πήχη, κάτι το οποίο φαίνεται και από το πρόσφατο ατομικό του ρεκόρ στην σφυροβολία με 75,55 μέτρα, στους αγώνες Drake Relays. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν στα 73,85 μ. από τις 22 Μαρτίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με την βολή στα 75,55 μ. έγινε ο όγδοος καλύτερος σφυροβόλος όλων των εποχών. 

Μιλώντας στο Runbeat, ο Έλληνας αθλητής τονίζει ότι στόχος του είναι ο τελικός του NCAA που θα γίνει στις 5-8 Ιουνίου, ενώ παράλληλα αναφέρεται τόσο στον στόχο του επαγγελματικού αθλητισμού, όσο και στην σχέση ανάμεσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Βλέπουμε ότι βρίσκεσαι σε σταθερά ανοδική πορεία κάτι το οποίο φαίνεται και από το ατομικό ρεκόρ που σημείωσες πρόσφατα στην σφυροβολία. Πως αισθάνεσαι για τη νέα επίδοσή σου και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

«Η σεζόν μέχρι στιγμής πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τους αγώνες μου μέχρι τώρα. Το τελευταίο ατομικό ρεκόρ που έκανα ήταν κάτι το οποίο είχε μπει σαν στόχος από όταν είχα πρωτοέρθει στο πανεπιστήμιο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βγήκε την προηγούμενη βδομάδα γιατί έχω ακόμα 4 αγώνες μπροστά μου είτε για να το βελτιώσω είτε για να ξανά ρίξω κοντά σε αυτά τα μέτρα, το οποίο θα είναι επίσης πολύ σημαντικό. Ο επόμενος στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο τελικός του NCAA. Θέλω να κάνω μια καλή πρώτη εμφάνιση».

Πως είναι η ζωή στις ΗΠΑ, αναφορικά με τις προπονήσεις σου, πως σε έχει βοηθήσει η ζωή εκεί να βελτιωθείς;

«Οι προπόνηση πάνε πολύ καλά. Και τα μαθήματα μια χαρά. Μπορώ να πω πλέον πως έχω προσαρμοστεί πλήρως στην νέα καθημερινότητα».

Α. Μαντζουράνης στο Runbeat: «Έχω προσαρμοστεί πλήρως στις ΗΠΑ – Το μοναδικό γήπεδο ρίψεων στην Ελλάδα είναι εργοτάξιο» runbeat.gr

Ποιες είναι οι -αθλητικές- διαφορές που έχεις εντοπίσει ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ;

«Σαν αθλητικές διαφορές μπορώ να αναφέρω σίγουρα τις εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με αυτές στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα το μοναδικό γήπεδο ρίψεων που υπάρχει στην Αθήνα έχει ημερομηνία λήξης. Επίσης είναι ένα γήπεδο το οποίο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο».

Σε ποιες διοργανώσεις στοχεύεις φέτος;

«Φέτος δεν έχει κάποια διοργάνωση για την ηλικιακή κατηγορία Κ23 όποτε ο μόνος αγώνας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο τελικός του NCAA. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτόν τον αγώνα γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος. Αυτή τη στιγμή είμαστε 4 ή 5 αθλητές με επίδοση πάνω από 75 μέτρα αν δεν κάνω λάθος».

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο όνειρό σου;

«Θα ήθελα πολύ να καταφέρω να ασχοληθώ επαγγελματικά με την σφυροβολία. Να είμαι full-time αθλητής, όπως περίπου είμαι τώρα απλά χωρίς το σχολείο».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να προσαρμοστείς στις ΗΠΑ, τόσο στην ζωή σου γενικότερα όσο και στο αθλητικό κομμάτι;

«Πιστεύω το πόσο δύσκολο θα είναι για τον καθένα να προσαρμοστεί διαφέρει αρκετά. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι κοινά για όλους όπως το ότι είσαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου. Εγώ ήμουν και είμαι τυχερός κατά κάποιο τρόπο γιατί οι κοντινοί μου άνθρωποι με στήριξαν στην επιλογή μου να έρθω στην Αμερική και αυτό το έκανε αρκετά ευκολότερο.

Στην προσαρμογή μου στο αθλητικό κομμάτι βοήθησε πάρα πολύ η επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στους δυο προπονητές μου (Peter Miller & Αλέξανδρο Παπαδημητρίου).

Βλέποντας την εμπιστοσύνη από τον έναν στον άλλον ήμουν πολύ πιο άνετος να εμπιστευτώ την προπόνηση μου και να είμαι ανοιχτός σε οτιδήποτε καινούριο στο θέμα της προπόνησης».

Α. Μαντζουράνης στο Runbeat: «Έχω προσαρμοστεί πλήρως στις ΗΠΑ – Το μοναδικό γήπεδο ρίψεων στην Ελλάδα είναι εργοτάξιο» runbeat.gr

O Άγγελος Μαντζουράνης σπουδάζει στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τον Κώστα Ζάλτο, με την Ελληνική εκπροσώπηση να είναι έντονη στις ΗΠΑ