132 δρομείς τερμάτισαν σε λιγότερο από 15 λεπτά σε αγώνα 5χλμ στη Β. Ιρλανδία!

 Runbeat Team   17:29 15-02-2024  

132 δρομείς τερμάτισαν σε λιγότερο από 15 λεπτά σε αγώνα 5χλμ στη Β. Ιρλανδία!


Το να "κατέβεις" τα 15 λεπτά σε αγώνα 5 χιλιομέτρων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για αρκετούς δρομείς, ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, σε έναν τοπικό αγώνα στο Armagh της Βορείου Ιρλανδίας, 132 (!) δρομείς κατάφεραν να τερματίσουν σε λιγότερο από 15 λεπτά, με 17 μάλιστα από αυτούς να "κατεβαίνουν" και τα 14 λεπτά.

 

Ο συγκεκριμένος αγώνας θεωρείται ένας από τους γρηγορότερους αγώνες 5 χιλιομέτρων στον κόσμο, με πολλούς δυνατούς δρομείς να λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο. Έτσι έγινε και φέτος, όπου παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, οι δρομείς δεν απογοήτευσαν με τις επιδόσεις τους.

Η διαδρομή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που βοηθούν τους δρομείς να πραγματοποιήσουν καλούς χρόνους, όπως πολύ μικρή υψομετρική, και είναι επίπεδη.

Νικητής του αγώνα ήταν ο Φινλανδός Olympian, Topi Raitanen, που τερμάτισε σε 13:49 έχοντας ρυθμό 2:45 ανά χιλιόμετρο.

Ο φετινός αγώνας έκανε νέο ρεκόρ, καθώς οι 132 δρομείς που "κατέβηκαν" τα 15 λεπτά, είναι δύο παραπάνω σε σχέση με τους 130 πέρυσι.

Δρομείς από όλο τον κόσμο πηγαίνουν κάθε χρόνο στο Armagh, καθώς αποτελεί μία από τις γρηγορότερες διαδρομές του κόσμου.

Για να προκριθεί κάποιος άνδρας στον αγώνα, πρέπει να έχει ατομικό ρεκόρ στα 5 χιλιόμετρα κάτω από 16 λεπτά. Ο δρομέας που τερμάτισε στην τελευταία θέση φέτος τερμάτισε σε 17:09, που επίσης είναι ενας εξαιρετικός χρόνος, παρότι βρέθηκε στην 209η θέση.

Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα του αγώνα πατώντας εδώ.