Τιμωρία τεσσάρων ετών στην Janat Chemusto για χρήση απαγορευμένης ουσίας

 Runbeat Team   9:28 23-11-2023  

Τιμωρία τεσσάρων ετών στην Janat Chemusto για χρήση απαγορευμένης ουσίας


Δεν έχουν σταματημό τα κρούσματα ντόπινγκ στο στίβο καθώς κάθε μέρα η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU) ανακοινώνει και μία νέα τιμωρία.

Αυτή τη φορά ήταν σειρά της πρωταθλήτριας από την Ουγκάντα, της Janat Chemusto να μείνει εκτός δράσης λόγω χρήσης απαγορευμένης ουσίας.

Πιο συγκεκριμένα η AIU έκανε γνωστό ότι η δύο φορές πρωταθλήτρια Ουγκάντας στα 3000μ. θα μείνει εκτός αγώνων για τέσσερα χρόνια λόγω της χρήσης της απαγορευμένης ουσίας Νορανδροστερόνη, η οποία συγκαταλέγεται στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.

 

Η 25χρονη είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα όταν κατά τη διάρκεια του KipKeino Classic που διεξήχθη στο Ναϊρόμπι, είχε κάνει ένα απίστευτο σπριντ στα τελευταία 500 μέτρα (τα είχε διανύσει σε 59.8) κατακτώντας τη νίκη με 4:01.79, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ της ήταν 4:14.30. Η επίδοσή της είχε σχολιαστεί από όλους, ενώ εξέπληξε ακόμα και τον προπονητή της Addy Ruiter.

Όταν όμως της ζητήθηκε να κάνει το αντιντόπινγκ τεστ αποκαλύφθηκε η χρήση της απαγορευμένης ουσίας. Κατά τη διάρκεια της δίκης της απέτυχε να αποδείξει ότι η χρήση της Νορανδροστερόνη δεν ήταν σκόπιμη με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με τέσσερα έτη αποκλεισμού από κάθε αγώνα. Η τιμωρία της ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023 και θα ολοκληρωθεί το 2027.