«Θα κέρδιζα και χωρίς τα αναβολικά» - η συγκλονιστική ιστορία της Marion Jones που χρησιμοποίησε αναβολικά χωρίς να τα χρειάζεται (Vid)

 Runbeat Team   9:31 08-09-2021  

«Θα κέρδιζα και χωρίς τα αναβολικά» - η συγκλονιστική ιστορία της Marion Jones που χρησιμοποίησε αναβολικά χωρίς να τα χρειάζεται (Vid)


Η ιστορία της Marion Jones περιλαμβάνει ένα τεράστιο «what if». Η Αμερικανίδα αθλήτρια διέπρεπε σε ό,τι έκανε από την ηλικία των 12 κι έπειτα, φτάνοντας μέχρι και στις κατακτήσεις μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συγκεκριμένη δρομέας είχε τόσο μεγάλες δυνατότητες, που δεν θα μάθουμε ποτέ που θα μπορούσε να φτάσει, καθώς βρέθηκε «ντοπέ» και όλα «γκρεμίστηκαν».

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η Marion Jones ήταν κορυφαία σε κολλεγιακό επίπεδο σε στίβο και μπάσκετ. Η νεαρή τότε αθλήτρια έφτασε ένα βήμα πριν το WNBA με τις επιδόσεις της με το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με τον στίβο.

 

Γνώρισε τον προπονητή της, C.J. Hunter, τον παντρεύτηκε το 1997 σε ηλικία 22 ετών και ξεκίνησε την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, για το 2000. Εκεί, μετά από μία ήδη πολύ επιτυχημένη καριέρα σε νεαρή ηλικία στον στίβο, με μετάλλια και ρεκόρ, κατάφερε να κατακτήσει 4 Ολυμπιακά μετάλλια.

Η Jones πήρε τρία χρυσά σε 100, 200 μέτρα και 4 x 400 σκυταλοδρομία, αλλά και δύο χάλκινα στο άλμα εις μήκος και τη σκυταλοδρομία 4 x 100, ενώ έως το 2002 συνέχισε αήττητη. Ο C.J. Hunter όμως είχε εμπλακεί με τις απαγορευμένες ουσίες στον αθλητισμό και η Jones βρέθηκε θετική σε τέσσερα διαφορετικά anti-doping τεστ που είχε κάνει και παρότι εκείνη αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια σε δεύτερο χρόνο.

Το 2002 πήρε διαζύγιο και έκανε γιο με τον σπρίντερ Tim Montgomery, ο οποίος επίσης είχε… παρελθόν με τις απαγορευμένες ουσίες. Συνέχισε να αρνείται κάθε ανάμειξη με το doping και έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει κάποιο μετάλλιο.

Η Marion Jones αποδέχθηκε το 2007 τις κατηγορίες στο δικαστήριο. Αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης έως και για 5 χρόνια, τελικά καταδικάστηκε για 6 μήνες και εξέτισε την ποινή της. Αποσύρθηκε από τον στίβο και αγωνίστηκε το 2010 στο WNBA με τη φανέλα των Tulsa Shock. Πλέον είναι 45 ετών, και εκτός από μητέρα είναι personal trainer, σύμβουλος νεαρών αθλητών και συγγραφέας.

 

Το συγκλονιστικό με την ιστορία της Marion Jones όμως είναι ότι στην αρχή της καριέρας της έδειχνε να είναι μία αθλήτρια που μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στους Michael Jordan και Kobe Bryant, όμως λόγω λανθασμένων επιλογών, που έγιναν χωρίς να υπάρχει λόγος με το επίπεδο και το ταλέντο που διέθετε, «γκρέμισε» τα πάντα με το doping. Μέχρι και πριν παραδεχθεί την ενοχή της το 2007 στο δικαστήριο, η Jones ήταν απόλυτα χαρούμενη με ό,τι είχε πετύχει, δείχνοντας έναν ναρκισσισμό και μία αγάπη για τη δημοσιότητα και την επιτυχία, με οποιονδήποτε τρόπο και εάν ερχόταν αυτή. Η φράση «Θα κέρδιζα και χωρίς τα αναβολικά» είναι κάτι το οποίο δεν θα μάθουμε ποτέ εάν ισχύει.

Το παρακάτω βίντεο αναλύει τμηματικά τη ζωή της αθλήτριας και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε από την αποθέωση στην αποκαθήλωση.