Τα βλέμματα στις μεσαίες αποστάσεις στο Diamond League του Μονακό

 Runbeat Team   13:06 21-07-2023  

Τα βλέμματα στις μεσαίες αποστάσεις στο Diamond League του Μονακό


Ένα ακόμη ενδιαφέρον μίτινγκ της σειράς Wanda Diamond League διεξάγεται απόψε (21/7) το βράδυ στο Μονακό.

Χωρίς ελληνική συμμετοχή, αλλά με σπουδαίους πρωταθλητές όπως οι Faith Kipyegon, Sydney McLaughlin-Levrone, Yulimar Rojas, Mondo Duplantis και Karsten Warholm που θα δώσουν τα μάχη τους στο EBS Herculis Meeting ένα μήνα πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ3 στις 21:00.

 

Τα αγωνίσματα των μεσαίων αποστάσεων παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς στα 1500μ. αγωνίζεται η Faith Kipyegon, η οποία δεν αποκλείεται να διεκδικήσει ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Κενυάτισσα κατέρριψε το ρεκόρ τον Ιούνιο στη Φλωρεντία και έγινε η πρώτη γυναίκα που έσπασε το φράγμα των 3:50 στην απόσταση (3:49.11). Τρεις εβδομάδες αργότερα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ. με χρόνο 14:20.5.

Τώρα στρέφει την προσοχή της στο μίλι, όπου το ατομικό της ρεκόρ είναι 4:16.71 από το 2015.  Το παγκόσμιο ρεκόρ του μιλίου είναι 4:12.33, το οποίο κατέχει η Sifan Hassan από το 2019 και σίγουρα είναι στις δυνατότητες της Kipyegon να το καταρρίψει.

Μαζί της θα τρέξουν την απόσταση «ασημένια» Ολυμπιονίκης Laura Muir (PB 4:18.03), η κάτοχος του ρεκόρ Ωκεανού Jessica Hull από την Αυστραλία (4:18.24) και η πρωταθλήτρια των ΗΠΑ στα 1500μ. Nikki Hiltz (4:18.38).

Το Μονακό έχει γίνει ο παράδεισος των δρομέων μεσαίων αποστάσεων καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Και φέτος στα 5000μ. των ανδρών μετέχουν ορισμένοι από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου. Πρώτος και καλύτερος ο Berihu Aregawi (12:40), αλλά και οι συμπατριώτες του Αιθίωπες lahun Bekele, Hagos Gebrhiwet, Samuel Tefera και Kuma Girma. «Παρών» θα είναι και ο παγκόσμιος πρωταθλητής cross-country από την Ουγκάντα, ο ​​Jacob Kiplimo, οι Κενυάτες Nicholas Kipkorir και Jacob Krop και οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι δρομείς Mohamed Katir (Ισπανία) και Yemaneberhan Crippa (Ιταλία).

Στα 800 μέτρα ανδρών μετέχουν πέντε από τους έξι ταχύτερους άνδρες φέτος και συγκεκριμένα οι Emmanuel Wanyonyi (παγκοσμίου πρωτοπόρου με 1:43.27), Wycliffe Kinyamal και Emmanual Korir και Marco Arop (1:43.30 φέτος).

Ο πρωταθλητής της Κοινοπολιτείας, ο Κενυάτης Abraham Kibiwot (8:05.51 φέτος) ηγείται στην κούρσα των 3000μ. στιπλ 3000, όπου μετέχει επίσης ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης Conseslus Kipruto.

Για τους φίλους του κλασικού αθλητισμού ο αγώνας των 400μ. εμπ. παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της βραδιάς καθώς ο Karsten Warholm θα κοντραριστεί για πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο του Όρεγκον με τον Alison Dos Santos. Οι δυο κορυφαίοι της απόστασης θα αναμετρηθούν λίγο πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του ρεκόρ στα 400μ. εμπ., Sydney McLaughlin-Levrone, θα αγωνιστεί και στο Μονακό στα 400μ. και η επίδοσή της ίσως κρίνει και το αγώνισμα που θα επιλέξει στο Παγκόσμιο.

Από τα σπριντ ξεχωρίζουν τα 200μ. γυναικών όπου η Gabby Thomas (21.60) και η Shericka Jackson (21.71) θα κοντραριστούν μαζί με τις Julien Alfred τη και Dina Asher-S. Στα 100μ. των ανδρών αντιμέτωποι θα είναι οι ​​Akani Simbine, Ferdinand Omanyala και Letsile Tebogo.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα θα είναι και πάλι στραμμένα στο επί κοντώ των ανδρών, όπου ο Mondo Duplantis θα κυνηγήσει ένα ακόμη μεγάλο άλμα. Στον αγώνα θα μετέχουν και οι Sam Kendricks, Renaud Lavillenie και Chris Nilsen.

Στο μήκος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της η Yulimar Rojas που θα έχει απέναντί της τις Tara Davis-Woodhall, Ackelia Smith και Ivana Vuleta.

Στο ύψος των γυναικών Ουκρανία και Αυστραλία κυριαρχούν με την παρουσία των Yaroslava Mahuchikh, Iryna Gerashchenko, Nicola Olyslagers και Eleanor Patterson.

Το πρόγραμμα