Στους ρυθμούς του Belles Historic Trail το Νέο Πετρίτσι στους πρόποδες του Μπέλλες

 Runbeat Team   18:37 31-08-2023  

Στους ρυθμούς του Belles Historic Trail το Νέο Πετρίτσι στους πρόποδες του Μπέλλες


Στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, ένα χωριό 1.400 περίπου κατοίκων, η τοπική κοινωνία ζει στους ρυθμούς του επικείμενου αγώνα Belles Historic Trail, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17.9.2023 στις Ν.Α. πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης ή Μπέλλες, που αποτελεί και φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη γειτονική Βουλγαρία.

Το βουνό διαχρονικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Νέο Πετρίτσι, όπως και με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής που βρίσκονται στους πρόποδες και στις πλαγιές του, μια και μεγάλος αριθμός του πληθυσμού βιοπορίζεται από αυτό (υλοτομία, κτηνοτροφία) και αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς του.

 

Στο διάβα των αιώνων επίσης το Μπέλλες αποτέλεσε σημείο σφοδρών συγκρούσεων, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία. Από τη «Μάχη στο Κλειδί» το 1014 ανάμεσα σε Βυζαντινούς και Βούλγαρους έως την ηρωική αντίσταση των λιγοστών υπερασπιστών των οχυρώσεων της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» κατά την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα το 1941 και τη «Μάχη των Οχυρών».

Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Πετριτσίου, έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου του ορεινού όγκου, γύρω από το χωριό προκειμένου να καταστεί προορισμός δραστηριοτήτων στη φύση. Το 2019 φιλοξενήθηκαν στο χωριό ομάδα εθελοντών – αρχιτεκτόνων από σκανδιναβικές χώρες, όπου διαμόρφωσαν ένα εγκαταλειμμένο πάρκο -στην «καρδιά» της καταπράσινης κοιλάδας της Λόντζας- σε ένα σύγχρονο χώρο δασικής αναψυχής.

Την περίοδο της πανδημίας (2020, 2021) επίσης, καθαρίστηκαν περισσότερα από 30 χλμ μονοπατιών που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι για ν’ ανεβαίνουν στο βουνό για τις εργασίες τους. Μονοπάτια που είχαν εγκαταλειφθεί και καλυφθεί από πυκνή βλάστηση και είχαν ξεχαστεί αν και αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Παλιοί χάρτες και μαρτυρίες κατοίκων μεγάλης ηλικίας, συνέβαλλαν καθοριστικά στο να αποκτήσει το Νέο Πετρίτσι ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών με τρεις οργανωμένες διαδρομές (Μονοπάτια Ξυλοκόπων, Νερού, Καταρράκτη Σουλτανίτσας) που τείνουν να εξελιχθούν σε δημοφιλή προορισμό fan της πεζοπορίας στη φύση.

Το 2022 μια ιδέα – πρόταση του μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκου Καντούρη, αποτέλεσε το έναυσμα για την διοργάνωση του πρώτου Belles Historic Trail στις Ν.Α. πλαγιές του βουνού, επάνω από το Νέο Πετρίτσι. Για τις διαδρομές των δύο αγώνων (Belles Historic Trail και Sultanitsa Run Trail) χρησιμοποιήθηκε μεγάλο μέρος του δικτύου μονοπατιών που συμπληρώθηκαν με νέα κομμάτια, μέσα στην πλούσια φύση και με έντονες υψομετρικές διαφορές. Έτσι με εθελοντική εργασία, αγάπη και μεράκι το Νέο Πετρίτσι απέκτησε δύο οργανωμένες διαδρομές trail -ιδανικές για τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος- που προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις σε όσους και όσες αγαπούν το τρέξιμο σε ψηλά μονοπάτια, και στις πλαγιές ενός βουνού που έγραψε ιστορία.

Πολιτιστικός Σύλλογος, Οργανωτική Επιτροπή και εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς για ένα όσο γίνεται άρτιο αποτέλεσμα, με στόχο -όπως και πέρυσι- οι συμμετέχοντες να απολαύσουν την πλούσια φύση και τις διαδρομές των αγώνων σε βαθύσκιωτα μονοπάτια, δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά ή σε ψηλές πλαγιές με θέα στην Κερκίνη και την σερραϊκή ενδοχώρα που κόβει την ανάσα.

 

Η φιλοξενία, που χαρακτηρίζει τους ντόπιους, αποτελεί σημείο αναφοράς του Belles Historic Trail. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα σχόλια των αθλητών στα social media μετά την περυσινή διοργάνωση, για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία που έχει δώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην διοργάνωση. Δεν είναι μόνο οι ντόπιοι εθελοντές, το χειροκρότημα και τα επιφωνήματα του κόσμου               -στην εκκίνηση και στον τερματισμό- είναι και τα τοπικά εδέσματα που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού, για να … τρατάρουν τους συμμετέχοντες στους αγώνες, δίνοντάς την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία που είναι … πολυσυλλεκτική. Μακεδονίτικη, βλάχικη, ποντιακή κ.α.

Σημαντική είναι η υποστήριξη και φέτος της Π.Ε. Σερρών, αλλά και του δήμου Σιντικής που στηρίζουν οικονομικά και υλικοτεχνικά τη διοργάνωση, αντιλαμβάνοντας τη σημασία της για την περιοχή και τις Σέρρες γενικότερα. Εξάλλου το Μπέλλες είναι ένα εμβληματικό βουνό, που οι διοργανωτές του Belles Historic Trail υπόσχονται για το μέλλον νέες διαδρομές και εμπειρίες που φτάνουν έως την κορυφογραμμή του, φυσικό σύνορο Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Με σημείο αφετηρίας και τερματισμού το Νέο Πετρίτσι, η διοργάνωση περιλαμβάνει τους αγώνες βουνού : «Belles Historic Trail» των 22 χλμ + 1.340 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς και «Sultanitsa Trail Run» 8 χλμ + 502 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς. Καθώς και τον παιδικό αγώνα (εντός του χωριού) «Riko Kids Run» 1,2χλμ+65 μ. Η διοργάνωση και οι βασικοί της αγώνες συμπεριλαμβάνονται στο ITRA National League.

Το Belles Historic Trail είναι μια καλή ευκαιρία για ένα όμορφο διήμερο στην περιοχή της Κερκίνης, με πολλά ενδιαφέροντα σημεία και με τη φύση -και λόγω εποχής- στα καλύτερά της. Μάλιστα οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει για τους συμμετέχοντες, έκπτωση σε τοπικά ξενοδοχεία και ταβέρνες, με σχετική Εκπτωτικό Κάρτα που θα λάβουν με την εγγραφή τους.

Για όσους και όσες αγαπούν το τρέξιμο σε ψηλά μονοπάτια, και στις πλαγιές ενός βουνού που έγραψε ιστορία, τότε οι αγώνες του Βelles Historic Trail αποτελούν δυνατή επιλογή για δυνατές συγκινήσεις, εκπληρώνοντας κάθε προσδοκία συνδυασμού ταχύτητας και αγώνα trail.

Οι εγγραφές συνεχίζονται : www.belleshistorictrail.gr