Στεφανίδη στο Runbeat: «Ανοιχτός τελικός το επί κοντώ γυναικών»

 Παναγιώτης Βότσης   20:22 12-08-2022  

Στεφανίδη στο Runbeat: «Ανοιχτός τελικός το επί κοντώ γυναικών»


*Αποστολή Runbeat στο Μόναχο

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια θα αγωνιστεί τη Δευτέρα το πρωί στον προκριματικό του επί κοντώ γυναικών, το πρώτο βήμα προς το στόχο του 3ου διαδοχικού ευρωπαϊκού τίτλου της καριέρας της μετά το 2016 στο Άμστερνταμ και το 2018 στο Βερολίνο.

 

Φέτος έχει κάνει μία σταθερή χρονιά με φετινό ρεκόρ 4.70μ, χωρίς όμως να έχει καταφέρει μέχρι τώρα το κάτι παραπάνω που, σύμφωνα με την ίδια και την προπόνηση που έχει κάνει, έχει στις δυνατότητές της. Ήρθε στο Μόναχο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2 μήνες μετά από την 5η θέση στο παγκόσμιο του Όρεγκον όπου για πρώτη φορά μετά το 2015 έμεινε εκτός βάθρου. Ο τελικός κινήθηκε σε -απρόσμενα- μεγάλα ύψη για τη χρονιά με τις αθλήτριες εκτός Ευρώπης, τις Αμερικανίδες και την Αυστραλή να παίρνουν τα μετάλλια. Ελλείψει της Ρωσίδας Σιντόροβα που θα ήταν η μεγάλη της αντίπαλη αν δεν είχε απαγορευτικό η Ρωσία λόγω του πολέμου, η Σλοβένα Tina Sutej που ήταν 4η στο Όρεγκον, φαίνεται να είναι η πιο φορμαρισμένη φέτος από τις Ευρωπαίες. Στο Diamond League του Μονακό το Σάββατο που ήταν η πρόβα τζενεράλε πριν το ευρωπαϊκό η Στεφανίδη επικράτησε μεταξύ των αθλητριών της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει τίποτα για ένα πάντα απρόβλεπτο αγώνισμα όπως το επί κοντώ που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από την προσαρμοστικότητα του κάθε αθλητή στις εξωγενείς συνθήκες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία ή ο άνεμος.

 

Η ίδια η Στεφανίδη μίλησε στο Runbeat λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του πρωταθλήματος και θεωρεί πως δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προβλέψεις, ή τουλάχιστον σίγουρα όχι πριν γίνυν γνωστές οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα: «Δεν θεωρώ ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, το αντίθετο θα έλεγα. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά ανάλογα με τις συνθήκες αλλά και με το πως θα πάνε τα ύψη. Αν έχει καλές συνθήκες θεωρώ την Sutej την πιο δυνατή με διαφορά, όπως επίσης κα την Φινλανδή Murto. Με κακές συνθήκες είναι πιο δύσκολο να το εκτιμήσω αλλά θεωρώ ότι Σλοβένα δεν το χειρίζεται καλά. Η Φινλανδή που είναι πιο μεγαλόσωμη αλλά και πιο ασταθής δεν ξέρω τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση. Η Ιταλίδα Bruni έχει δείξει καλά στοιχεία αλλά στο παγκόσμιο δεν μπήκε καν στον τελικό. Επίσης θεωρώ ότι η Ελβετίδα Μoser μπορεί να κάνει κάτι καλό. Ίσως οι κακές συνθήκες να την ανεβάσουν στο βάθρο. Γενικά είναι ανοιχτά τα πράγματα. Ο καιρός δείχνει με το μέρος μου, αλλά θα πάμε να δούμε θα εξακριβώσουμε και αυτές τις μέρες τι συνθήκες έχει στο στάδιο».

Η Εθνική ομάδα θα συμμετάσχει στο Μόναχο με μεγάλο αριθμό αθλητών, 39 στο σύνολο, μία ακόμα μεγάλη αποστολή μετά από αυτή του παγκοσμίου Α/Γ. Το κλίμα μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν πάρα πολύ καλό στις ΗΠΑ και θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει το ίδιο και στο Μόναχο ώστε να υπάρχει ένας ακόμα θετικός παράγοντας στην ψυχολογία των αθλητών-τριών. Για την αίσθηση της ομάδας η Στεφανίδη πρόσθεσε: «Από το κομμάτι της ομάδας νομίζω σίγουρα ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα, μόλις συναντήσαμε το πρώτο γκρουπ που έφτασε στο Μόναχο. Θεωρώ ότι λειτουργεί θετικά και νομίζω ότι αν υπάρχει καλό κλίμα είναι καλύτερη εμπειρία και για τα νέα παιδιά».