Σιλέσια 2023: Τι έκαναν οι Έλληνες αθλητές στην πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων

 Runbeat Team   23:03 23-06-2023  

Σιλέσια 2023: Τι έκαναν οι Έλληνες αθλητές στην πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων


Ο Δημήτρης Τσιάμης μπορεί να μην πέτυχε την επίδοση που θα ήθελε, ωστόσο κατάφερε να πραγματοποιήσει καλή παρουσία στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων στη Σιλέσια της Πολωνίας.

Ο άτυπος αρχηγός της εθνικής μας στη διοργάνωση ήταν τρίτος με 16,38 μ. (-1,0) σε ένα άλμα που πάτησε περίπου 30εκ. πίσω χάρισε σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα μας.

Ο αγώνας του τριπλούν ήταν αρκετά κουραστικός για τους άλτες, αφού άργησε να ξεκινήσει και είχε μεγάλη αναμονή και στην εξέλιξη του. Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την ζέστη που επικρατούσε στη διάρκεια του αγώνα επηρέασε την προσπάθεια του Τσιάμη. Αυτός ήταν και ο λόγος που αθλητής επέλεξε να μην εκτελέσει την 5η του προσπάθεια.

 

“Δεν είμαι ικανοποιημένος από την επίδοση, είμαι ωστόσο χαρούμενος που έδωσα βαθμούς στην ομάδα. Σήμερα ήμουν για να κάνω πάνω από 16,70μ., αν δεν είχα πατήσει τόσο πίσω στο 16,38 μ., θα είχε βγει μεγάλη προσπάθεια. Κουράστηκα αρκετά από την αναμονή και αυτό με άδειασε. Τώρα θα είμαι δίπλα ΄στην υπόλοιπη ομάδα για να στηρίξω τις προσπάθειες τους”, είπε ο Τσιάμης, που είχε δύο ακόμη άλματα στα 15,97 μ. και 16,26 μέτρα. Νικητής στον αγώνα ήταν ο Ιταλός Τόμπια Μπότσι με 16,84 μ. και δεύτερος ο Τούρκος Ερ με 16,71 μέτρα.

Τον αγώνα του Τσιάμη παρακολούθησε και ο Μίλτος Τεντόγλου. “Ο Μίλτος μου έλεγε από την εξέδρα, πάμε γερά μπορείς να κάνεις μεγάλο άλμα σήμερα”, είπε ο αθλητής.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου ξεκίνησε σήμερα την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Ομάδων κάνοντας πολύ καλό αγώνα στα 100 μέτρα.

Η νεαρή έχοντας τον νεανικό ενθουσιασμό και με κεκτημένη ταχύτητα από τους τις εξαιρετικές εμφανίσεις της σεζόν δεν είχε πρόβλημα να σταθεί δίπλα σε κορυφαίες αθλήτριες των σπριντ. Τερμάτισε στην 6η θέση της σειράς της με 11.30 (0,1) την ίδια ώρα που πολλά μέλη της ομάδας την αποθέωναν στις εξέδρες. Η νεαρή θα τρέξει αύριο με την ομάδα 4Χ100 και την Κυριαζή θα μπει στα 200 μέτρα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την επίδοση μου, στεναχωρήθηκα λίγο για τη θέση, καθώς θα ήθελα να προσφέρω περισσότερους βαθμούς στην ομάδα μας. Μου άρεσε πολύ ο συναγωνισμός στην κούρσα, όπως και ο αγωνιστικός χώρος που ήταν πολύ γρήγορος. Αύριο έχουμε τη σκυτάλη 4Χ100 μ. και την Κυριακή τα 200 μ., εκεί όπου θα κυνηγήσω να βελτιώσω και πάλι το ρεκόρ μου”, είπε η αθλήτρια της Κατερίνας Αλεξοπούλου. Γρηγορότερη όλων ήταν η Έβα Σβόμποντα με 11.09 και ρεκόρ διοργάνωσης. Η Πολωνή γνώρισε την αποθέωση από τους συμπατριώτες της. Δεύτερη ήταν η Ρόσιους (Βέλγιο) με 11.20 και τρίτη η Σίντο (Ολλανδία) με 11.24.

Ατομικό ρεκόρ για τον Χαρίδημο Ξενιδάκη στα 800 μέτρα

Ο Χάρης Ξενιδάκης τερμάτισε με ένα μεγάλο χαμόγελο τα 800 μ., αφού κατάλαβε πως πέτυχε στο απόλυτο το στόχο του, στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων. Ο αθλητής τερμάτισε στην 6η θέση της σειράς του με 1.47.91 και πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ. Ο δρομέας του Μιχάλη Αναγνώστου κατάφερε να ανακάμψει από τον σοβαρό τραυματισμό του χειμώνα και να επιστρέψει σε καλές επιδόσεις. Ο αθλητής είχε ρεκόρ 1.48.63 και με το σημερινό του χρόνο έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να τρέξει ακόμη καλύτερα. “Δε φοβήθηκα την κούρσα. Μπήκα κι έκανα ακριβώς αυτό που είχαμε συνεννοηθεί με τον προπονητή μου. Οι συνθήκες ήταν τέλειες, το στάδιο το ίδιο. Είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία μου, το άξιζα μετά τον άσχημο τραυματισμό του χειμώνα. Χαίρομαι που έδωσα βαθμούς στην ομάδας. Θεωρώ πως έχω το περιθώριο να τρέξω ακόμη γρηγορότερα”, είπε ο αθλητής, που ήταν 12η στο σύνολο και χάρισε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα.

Η Μαρία Κάσσου μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κατάφερε να διανύσει τα 5.000 μ. σε επίδοση καλύτερη από το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ Γυναικών Κ23. Η νεαρή αθλήτρια διένυσε την απόσταση σε 16.05.00, επίδοση που της έδωσε την 14η θέση στην απόσταση. Το επίπεδο του αγωνίσματος ήταν πολύ υψηλό παρόλα αυτά η αθλήτρια του Σταύρου Καρρέ κατάφερε να κινηθεί κοντά στο ρεκόρ της. Νικήτρια του αγώνα ήταν η Νάντια Μπατολέτι (Ιταλία) με 15.25.09 και ακολούθησαν οι Χάνα Νιούταλ με 15.29.49 και Μάργκουες (Ισπανία) με 15.31.04. Η Κάσσου έχει ατομικό ρεκόρ 16.02.74 από τον περασμένο Μάιο.

 

“Φοβερή εμπειρία, αγωνίστηκα με κορυφαίες αθλήτριες στην Ευρώπη. Δυσκολεύτηκα αρκετα στη διάρκεια του αγώνα. Στην αρχή τα περάσματα ήταν αρκετά καλά, ευνοϊκά θα έλεγα να βγει μια επίδοση καλύτερη κάτω από 16.00.00. Στη συνέχεια δε μου βγήκε όπως θα ήθελα. ένιωθα το κορμί μου αρκετά σφιχτό. Κρατάω ότι έτρεξα κοντά στο ρεκόρ μου και συνεχίζουμε διορθώνοντας λάθη ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ23”, είπε η Κάσσου.

Η Ειρήνη Βασιλείου εκπροσώπησε τη χώρα μας στα 400 μ. στο πρώτο δρομικό αγώνισμα της διοργάνωσης. Η έμπειρη αθλήτρια έτρεξε στην ένατη διαδρομή της πρώτης τελικής σειράς και τερμάτισε στην 8η θέση με 53.90. Ή έντονη υγρασία σε συνδυασμό με την εξωτερική διαδρομή δεν επέτρεψαν στην Ελληνίδα να κυνηγήσει την επίδοση που θα ήθελε. Παρόλα αυτά η Βασιλείου πλησίασε το φετινό της 53.90.

“Οι συνθήκες δεν είναι δικαιολογία, όντως σήμερα είχε υγρασία, ωστόσο εγώ δεν ήμουν για τέτοιο χρόνο. Δεν αισθανόμουν καλά σήμερα. Φέτος δεν έχω προπονηθεί τόσο συστηματικά για τα 400 μ., ωστόσο ο σημερινός χρόνος δε με αντιπροσωπεύει”, είπε η Βασιλείου. Η αθλήτρια μας κατέλαβε την 16η θέση στο σύνολο των σειρών. Η μοναδική Φάνκε Μπολ ήταν νικήτρια στην παρατεταμένη ταχύτητα με 49.82, που είναι η ρεκόρ διοργάνωσης και μία από τις καλύτερες επιδόσεις της καριέρας της στην απόσταση. Η Ναταλία Καζμάρεν (Πολωνία) ήταν δεύτερη με 50.34 και η Σίνθια Μπολίνγκο (Βέλγιο) τρίτη με 50.95.

Ο Γιώργος Λαμπρόπουλος πλησίασε το φετινό του ρεκόρ και με 48.28 κατέλαβε την 8η θέση στη σειρά του και την 16η στο σύνολο. Ο αθλητής προσπάθησε να κυνηγήσει μια επίδοση κάτω από τα 48.00 και να κερδίσει θέσεις στην τελική κατάταξη. “Τρομερή εμπειρία σήμερα, για πρώτη φορά έτρεξα με τους καλύτερους στην Ευρώπη. Θα ήθελα να πετύχω μια επίδοση κάτω από 48.00, την οποία θα προσεγγίσω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Συνεχίζουμε την Κυριακή με στόχο μια καλή παρουσία με την ομάδα σκυταλοδρομίας”, είπε ο αθλητής.

Ο Νέστορας Κολιός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του με την ομάδα των Ανδρών και τερμάτισε στην 15η θέση στα 3.000 μ. με 8.53.81.

“Η εμπειρία ήταν πραγματικά μοναδική κι εύχομαι να τη ζήσουν και άλλοι αθλητές. Ο στόχος μου για το υπόλοιπο της χρονιάς έχουν να κάνουν με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23”, είπε ο αθλητής από τα Γιάννενα.

Στην 11η θέση η Σκαρβέλη, το πάλεψε η Μαγκούλια

Η Σταματία Σκαρβέλη δεν κατάφερε να βγάλει την επίδοση που θα την έφερνε ψηλότερα στην κατάταξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, στη Σιλέσια της Πολωνίας.

Η έμπειρη σφυροβόλος πέτυχε 65,07 μ. στην πρώτη της προσπάθεια, που ήταν και η μόνη έγκυρη στο σημερινό αγώνα. Στη δεύτερη προσπάθεια έστειλε τη σφύρα στον κλωβό, ενώ η τρίτη, η οποία ήταν πάνω από 66,00 και ήταν ικανή να τη βάλει στην οχτάδα, ήταν εκτός τομέα.

Έχω κάνει πολλές αλλαγές φέτος στο κομμάτι της τεχνικής μου. Δε βγήκε σήμερα αυτό που θα ήθελα και θα μπορούσα. Η τρίτη βολή ήταν καλή και ίσως ήταν ικανή να μου δώσει το δικαίωμα να συνεχίσω στον αγώνα. Θα μείνω στην Ελλάδα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κι έπειτα θα επιστρέψω στις ΗΠΑ. Ο στόχος της χρονιάς παραμένει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα“, είπε η αθλήτρια που κατέλαβε την 11η θέση. Νικήτρια στη σφυροβολία ήταν η Σάρα Φαντίν με 73,26 μ. και νέο φετινό ρεκόρ. Η Φιλανδή Σίγια Κόνσονεν ήταν δεύτερη με 72,34 μ. και η Πολωνή Μαρβίνα Κόρπον, τρίτη με 71,18 μέτρα.

Με ένα μικρό πρόβλημα ξεκίνησε η σφαιροβολία των γυναικών, αφού λόγω λάθος μέτρησης οι περίπου επτά πρώτες συμμετέχουσες αναγκάστηκαν να εκτελέσουν για δεύτερη φορά την πρώτη τους βολή. Η Μαρία Μαγκούλια εκπροσώπησε τη χώρα μας στο αγώνισμα και με τη βολή στα 15,13 μ. στην πρώτη της προσπάθεια κατέλαβε την 14η θέση. Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή της αθλήτρια στη διοργάνωση. Η Μαγκούλια είχε ακόμη βολές στα 14,42 μ. και 14,31 μέτρα. “Ξεκίνησα καλά τον αγώνα μου, ωστόσο στη συνέχεια είχα το μυαλό μου να κυνηγήσω τα μέτρα και χάλασα την τεχνική. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα, καθώς για πρώτη φορά μετείχα σε ανάλογη διοργάνωση”, είπε η αθλήτρια.

Η νεαρή Αρετή Φιλιππίδου εκπροσώπησε τη χώρα μας στη δισκοβολία, στην πρώτη της παρουσία με τα χρώματα των Γυναικών. Η αθλήτρια κατέλαβε την 15η θέση με 45,77 μέτρα. “Δεν μου πήγε καλά σήμερα και αυτό ήταν κάτι που μου προκάλεσε νευρικότητα. Ήταν μια καλή εμπειρία και ένας όμορφος αγώνας. Πιστεύω πως φέτος μπορώ να πετύχω καλά πράγματα. Να κάνω ρεκόρ και να διεκδικήσω τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό Κ23”, είπε η Φιλιππίδου.

Εξαιρετικός Καραλής με 5,80 μ.- έκτη θέση για Νυφαντόπουλο στα 100 μέτρα

Με τρομερή αυτοπεποίθηση αφού προφανώς γνώριζε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση μπήκε στον αγώνα του ο Εμμανουήλ Καραλής και σημείωσε μια από τις καλύτερες παρουσίες της καριέρας του και την καλύτερη Έλληνα αθλητή στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωτάθλημα Ομάδων. Ο “ασημένιος” πρωταθλητής Ευρώπης ξεπέρασε τα 5,80 μ. και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση. 

 

Ο Καραλής ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5,45 μ., άφησε τα 5,55 μ., συνέχισε με έγκυρο άλμα στα 5,65 μ., άφησε τα 5,70 μ. και στη συνέχεια πέρασε με την πρώτη τόσο τα 5,75 μ. όσο και τα 5,80 μέτρα. Στα 5,85 μ. μπήκε χωρίς να έχει “ξοδέψει” καμία άκυρη προσπάθεια και παρότι δεν το ξεπέρασε έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου!

“Πάντα όταν αγωνίζομαι με την εθνική ομάδα πηγαίνω πολύ καλά. Ο αγώνας ήταν πολύ καλός, αφού τέσσερις άλτες ξεπέρασαν τα 5,80 μέτρα. Είμαι πολύ καλά και περιμένω πως μέσα στη σεζόν να κυνηγήσω άλματα πάνω από τα 5,85μετρα. Σήμερα είχα μια πολύ καλή προσπάθεια σε αυτό το ύψος. Σήμερα δοκίμασα κάποια νέα μεγαλύτερα κοντάρια και αυτό είναι σημαντικό για εμένα, καθώς θα μπορώ να τα δοκιμάσω και στους αγώνες που έχω μπροστά μου, όπως το Παγκόσμιο. Νιώθω πως πλέον έχω την εμπειρία, έχω δουλέψει πολύ και περιμένω στο υπόλοιπο της σεζόν να κυνηγήσω καλύτερα πράγματα “, είπε ο αθλητής.

Στην πρώτη θέση ήταν ο Μένο Βλουν που αν και ξεπέρασε με τις δεύτερες προσπάθειες τα 5,65 μ. και 5,75 μ. και είχε μια ακόμη άκυρη στα 5,80 μ. ρίσκαρε και συνέχισε στα 5,85 μ. που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια. Στη συνέχεια Ολλανδός είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5,90 μέτρα. Στην τρίτη θέση ήταν ο Ιταλός Τιμπάτ Κολέτ με 5,80 μ. που είχε όμως και μια άκυρη στα 5,65 μέτρα. 

Ο Γιάννης Νυφαντοπουλος επιβεβαίωσε την πολύ καλή του κατάσταση, καθώς ήταν νικητής στην πρώτη τελική σειρά των 100 μ. με 10.30. Ο έμπειρος σπρίντερ, παρότι κρατήθηκε στα πρώτα μέτρα της κούρσας λόγω των δύο ανακλήσεων που είχαν προηγηθεί, έφυγε καλά στην εκκίνηση και ήταν πολύ δυνατός στα τελευταία μέτρα. Ο σπριντερ του Περικλή Χατζηαναστασιάδη πήρε την έβδομη θέση στο σύνολο κι έδειξε πως μπορεί να απειλήσει το ατομικό του 10.28. “Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Αγχώθηκα με τις ανακλήσεις. Παρόλα αυτά πήγε πολύ καλά και ελπίζω πως θα έχουμε ανάλογα καλή συνέχεια και αύριο με την ομάδα 4Χ100 μέτρα. Στόχος μας είναι να κυνηγήσουμε μια επίδοση καλύτερη από αυτό που κλείσαμε πέρυσι τη χρονιά”, είπε ο Νυφαντόπουλος.