Sarah Lancaster: Τένις, μπάσκετ και… πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

 Runbeat Team   12:06 29-06-2021  

Sarah Lancaster: Τένις, μπάσκετ και… πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες!


Η δικηγόρος Sarah Lancaster προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε εναν αγώνα ημιαντοχής και έναν αντοχής, συνεχίζοντας κάπως έτσι το ασυνήθιστο αθλητικό της ταξίδι.

Η Lancaster έτρεξε 15:13.56 στα 5.000 μέτρα στο Γιουτζίν και τα Ολυμπιακά Trials των ΗΠΑ, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα πήρε την πρόκριση και στα 1.500 μέτρα με χρόνο 4:05.55. Οι επιδόσεις της συγκεκριμένης αθλήτριας μπορούν να θεωρηθούν έκπληξη, λόγω της ζωής της, αλλά και του περίεργου «ταξιδιού» που έχει κάνει στον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα, η 33χρονη δρομέας εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ στο πανεπιστήμιο του Τέξας ασχολήθηκε με δύο αθλήματα, με κανένα από αυτά να είναι ο στίβος.

 

Την πρώτη της χρονιά στο Πανεπιστήμιο, η Lancaster αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά ήταν καλύτερη στο τένις. Πήγε στο Χιούστον για να ξεκινήσει προπονήσεις σε μία ακαδημία τένις και να γίνει μία από τις καλύτερες τενίστριες στην πολιτεία. Με έξι ώρες προπόνηση την ημέρα, βελτιώθηκε σημαντικά. Στη συνέχεια όμως στάθηκε άτυχη, καθώς τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να φύγει από το Χιούστον και να γυρίσει σπίτι. Αφού ξεπέρασε τους σοβαρούς τραυματισμούς της, οι φίλοι της την έπεισαν να παίξει μπάσκετ ξανά, ταυτόχρονα με το τένις, τη χρονιά που θα αποφοιτούσε.

Η Lancaster επίσης ασχολήθηκε λίγο και με το στίβο, αλλά με μία διαφορετική… έννοια. Πήρε μέρος στην ομάδα 4 x 100 του πανεπιστημίου, αλλά θα εμφανιζόταν μόνο στα meeting και όχι στις προπονήσεις. Κατά το ίδιο διάστημα επέστρεψε και στο τένις, αφού είχε γίνει πλήρως καλά, μπαίνοντας στην ομάδα του πανεπιστημίου του Τέξας.

Τέσσερα χρόνια μετά την σοβαρή ενασχόλησή της με το τένις, η Lancaster επέστρεψε στο μπάσκετ ξανά, για να αγωνιστεί σε 13 παιχνίδια λίγο πριν ολοκληρώσει και το τελευταίο εξάμηνο της φοίτησής της. Στην ηλικία στην οποία βρισκόταν, ήταν ουσιαστικά μία «βετεράνος – φοιτήτρια – παίκτρια» που βοηθούσε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με την εμπειρία που είχε μέχρι εκείνη τη χρονιά.

Η 33χρονη σήμερα δρομέας πήγε στη συνέχεια σε σχολή νομικής, από την οποία αποφοίτησε το 2014 και έγινε δικηγόρος. Όταν επέστρεψε πίσω στο Όστιν, συνάντησε τυχαία τον προπονητή στίβου που είχε και στο Τέξας και του είπε ότι θα ήθελε να τρέξει ένα sub-5:00 μίλι. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η… αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτό που έχει γίνει σήμερα.

Την περίοδο που η Lancaster έπαιζε τένις και μπάσκετ, μπορούσε να τρέξει ένα μίλι σε περίπου 5:25, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη προπόνηση. Ο προπονητής της ετοίμασε ένα πλάνο προπόνησης, κατά το οποίο θα έτρεχε 25 μίλια (40 χιλιόμετρα) την εβδομάδα, σε ώρες που θα βόλευαν και το εργασιακό της πρόγραμμα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε τον στόχο της, καθώς έτρεξε τα 1.500 μέτρα σε 4:32, σε επίσημο αγώνα.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπήκε σε ένα γκρουπ ανδρών που έκαναν προπονήσεις τα βράδια της Τρίτης σε στίβο, κάνοντας long runs μαζί τους και «χτίζοντας» ένα mileage της τάξης των 65 περίπου χιλιομέτρων την εβδομάδα. Όσο περνούσαν οι εβδομάδες και οι μήνες, και η Lancaster συνέχιζε τις σκληρές προπονήσεις, αποφάσισε να προσπαθήσει να προκριθεί στα Ολυμπιακά Trials της χώρας, για να διεκδικήσει μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Παρότι τραυματίστηκε σοβαρά λίγο μετά την πολύ καλή της επίδοση (1 μίλι σε 4:39) στην Βοστώνη τον Φεβρουάριο του 2019, κατάφερε να επιστρέψει δυναμικά στις αρχές του 2020 με 4:35 ξανά στο ένα μίλι στη Βοστώνη.

 

Ο Μάρτιος του 2020 ήταν επίσης σημαντικός για την μετέπειτα πορεία της στον στίβο, καθώς άλλαξε προπονητή (επέλεξε τον Benson, που είχε προπονήσει την Jenny Simpson για το χρυσό στο παγκόσμιο το 2011) και άλλαξε χώρο εργασίας, πήγε σε ένα μικρότερο γραφείο όπου θα χρειαζόταν να δουλεύει λιγότερες ώρες, για να μπορεί να προπονείται περισσότερο. Ο Benson μάλιστα έδειξε από την πρώτη στιγμή την πίστη του στο πρόσωπό της, λέγοντας μεταξύ άλλων «Δείχνει σαν να τρέχει από όταν ήταν 20 χρονών. Έχει την ισορροπία ενός ελίτ αθλητή».

Ο Benson και η Lancaster δεν είχαν αποφασίσει σε τι απόσταση θα προσπαθήσουν για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Στα χαρτιά, δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει να προκριθεί. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις», είχε δηλώσει ο έμπειρος προπονητής, λίγες ημέρες πριν τελικά η αθλήτριά του πάρει την πρόκριση και στα δύο αγωνίσματα! Σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός ότι έχει ασχοληθεί σοβαρά και με άλλα αθλήματα στο παρελθόν την έχει βοηθήσει, όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά.

Πηγή: runnersworld.com

Φωτογραφίες: KEVIN MORRIS / UNIVERSITY OF TEXAS ATHLETICS