Προβληματισμοί για τους αγώνες στόχους του 2024

Προβληματισμοί για τους αγώνες στόχους του 2024


Με δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά, σε επίπεδο εθνικής ομάδας Α-Γ, υπάρχουν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (7-12/6) και οι Ολυμπιακοί αγώνες (1-11/8)δημιουργείται έντονος προβληματισμός για την σωστή διαχείριση των αγωνιστικών κορυφώσεων. Ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων κ. Μελέτογλου, είχε δηλώσει (29/8/23) σχετικά: “Του χρόνου είναι… πονηρή χρονιά. Έχουμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάρα πολύ νωρίς. Το ranking για τη συγκεκριμένη διοργάνωση κλείνει στις 27 Μαΐου. Κάτι που σημαίνει ότι οι αθλητές που έχουν ως στόχο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχουν μικρό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να κορυφώσουν στην αρχή της χρονιάς ώστε να προκριθούν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει μια κατανομή των αθλητών που σκοπεύουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και άλλη κατανομή αθλητών που στοχεύουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να μην παρασυρθούν οι αθλητές σε δύο κορυφώσεις γιατί κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο”.

 

Το “πρόβλημα” αυτό είχε παρουσιασθεί και το 2022, με ανάποδη σειρά. Δηλαδή πρώτα έγινε το Παγκόσμιο (15-25/7) και μετά από 1 μήνα το Ευρωπαϊκό (15-21/8). Τότε όλοι οι κορυφαίοι αθλητές μας (Τεντόγλου, Ντρισμπιώτη, Τζένκο, Καραλής, Φραντζεσκάκης, Αναγνωστοπούλου), που αγωνίσθηκαν και στους δύο θεσμικούς αγώνες, πέτυχαν καλύτερη επίδοση στον 2ο αγώνα στόχο!!!

Επίσης το 2016 στο αγωνιστικό πρόγραμμα υπήρχαν το Ε.Π. και μετά οι Ο.Α. όπως έχουν προγραμματισθεί και για το 2024. Το μόνο που αλλάζει είναι η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο αγώνων, που θα είναι 55-60 ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων. Τότε οι Ευρωπαϊκοί αγώνες είχαν προηγηθεί κατά 35-40 ημέρες και σε σχετική, δημοσιευμένη, έρευνα μου που αφορούσε την συμμετοχή και στις δύο διοργανώσεις των Ευρωπαϊων αθλητών, υπήρξαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Το διπλό «φορμάρισμα» των αθλητών ήταν πετυχημένο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των αθλητών (58%) που, μετά την διάκριση στο Ε.Π., πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις τους Ο.Α.

Πολλοί αθλητές από αυτούς που πέτυχαν στο Ε.Π. και «απέτυχαν» στους Ο.Α. δεν είχαν τις δυνατότητες να προκριθούν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους και ουσιαστικά ο στόχος τους ήταν μόνο να καταφέρουν να πιάσουν τα όρια συμμετοχής στους Ο.Α. Αυτή η «ψυχολογική προσέγγιση» τους οδήγησε να φθάσουν στους αγώνες χωρίς το μεγάλο κίνητρο της διάκρισης, που υπήρχε μόνο στο Ε.Π.

 

Αρκετοί έμπειροι πρωταθλητές, με πολλά μετάλλια στην καριέρα τους, αλλά και οι αθλητές των συνθέτων αγωνισμάτων, δεν αγωνίσθηκαν στο Ε.Π. αλλά μόνο τους Ο.Α.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1. Δεν έγινε συλλογή δεδομένων από τα αγωνίσματα των δρόμων ημιαντοχής - αντοχής για λόγους τακτικής που αλλάζει τις επιδόσεις και παρουσιάζεται το φαινόμενο καλύτεροι αθλητές να πετυχαίνουν χειρότερες επιδόσεις.

2. Όσες επιδόσεις είχαν διαφορά (+/-) μικρότερη από 1% θεωρήθηκαν ως ίσες επιδόσεις. Για παράδειγμα στα 100μ. 0΄΄.05, στα 400μ. 0΄΄.20, μήκος 5 εκατ., ακόντιο 0,50μ.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα και με δεδομένο ότι το 2024 η διαφορά χρόνου για συμμετοχή στους δύο αγώνες στόχους είναι 55-60 ημέρες, επιτρέπει την επανάληψη της ανάπτυξης των βιολογικών ικανοτήτων του αθλητή. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται ένας επιπλέον “ενδιάμεσος” κύκλος ανάπτυξης(βασικών και ειδικών ικανοτήτων). Αυτή η ρύθμιση της προπόνησης, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα προσαρμογής. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά τον 1ο Μακρόκυκλο ο χρόνος για εκ νέου ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων δεν απαιτείται να είναι ο ίδιος, γιατί ήδη οι ανεπτυγμένες προσαρμογές, σε κυτταρικό επίπεδο, δεν έχουν χάσει την δραστικότητα τους. Και πιο συγκεκριμένα οι ικανότητες των μυών για αναερόβιες δραστηριότητες διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις αερόβιες δραστηριότητες. Επίσης σε κινηματικό επίπεδο, η συμμετοχή σε σημαντικούς αγώνες, βελτιώνει την αγωνιστική τεχνική και άρα είναι θετική η διπλή κορύφωση.