Ο 44χρονος δρομέας που θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο!

 Runbeat Team   17:29 08-03-2021  

Ο 44χρονος δρομέας που θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο!


Ο γεννημένος στην Σομαλία Αμερικανός αθλητής, Abdihakem Abdi Rahman θα γίνει ο γηραιότερος δρομέας όλων των εποχών που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τις ΗΠΑ. Ο γνωστός και ως «Abdi», έχει λάβει μέρος σε 4 Ολυμπιάδες και πλέον ετοιμάζεται για την 5η του συμμετοχή, αυτή τη φορά στο Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η μοναδική ιστορία του Abdi ξεκίνησε όταν σε ηλικία 12 ετών άφησε την πατρίδα του, τη Σομαλία και μετακόμισε στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του πολέμου που ξεκινούσε το 1989 στην Αφρικανική χώρα. Η πρώτη του επαφή με τον χώρο του τρεξίματος έγινε το 1994, όταν και ξεκίνησε το «ταξίδι» του με το αγαπημένο μας άθλημα. Ο έμπειρος δρομέας τρέχει σε μεγάλες αποστάσεις, από 3.000 μέτρα έως 10.000 μέτρα, αλλά και σε Μαραθωνίους.

Η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το μακρινό 2000 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, αλλά δεν ήταν και η μόνη, αφού ακολούθησαν ακόμα τρεις συνεχόμενες. Πιο συγκεκριμένα, ο Abdi έχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του 2000, 2004, 2008 και 2012. Ο γεννημένος το 1977 δρομέας δεν πήγε στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, όμως σίγουρα το μεγάλο του επίτευγμα είναι ότι κατάφερε να προκριθεί σε εκείνους του ερχόμενου καλοκαιριού. Στα προκριματικά του 2020 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα, ο Abdihakem Abdirahman τερμάτισε τρίτος στον Μαραθώνιο και με χρόνο 2:10:03 και πήρε το εισιτήριο για τη διοργάνωση του Τόκιο.

Στον… δρόμο για να γίνει ρέκορντμαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Abdi πήρε την καλύτερη θέση του στο Σίδνεϋ το 2000. Πιο συγκεκριμένα, ο 23χρονος τότε Abdi, είχε πάρει τη δέκατη θέση στα 10.000 μέτρα στην Αυστραλία, την ίδια χρονιά που απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα. Στη συνέχεια βγήκε 15ος στα 10.000 μέτρα το 2004 και το 2008 σε Αθήνα και Πεκίνο αντίστοιχα, ενώ το 2012 στο Λονδίνο η ατυχία του… χτύπησε την πόρτα για πρώτη φορά. Ο Abdi προκρίθηκε ως τρίτος στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών στη Βρετανική πρωτεύουσα, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, αφού αποχώρησε λίγο πριν φτάσει στη μέση με τραυματισμό στο γόνατο. Η τύχη δεν του χαμογέλασε ούτε το 2016, όταν ξανά λόγω τραυματισμού, δεν κατάφερε να λάβει μέρος στα προκριματικά των Ολυμπιακών του Ρίο. Ο τραυματισμός που αντιμετώπισε στην αριστερή κνήμη τον άφησε εκτός των προκριματικών που είχαν προγραμματιστεί στο Λος Άντζελες και έτσι, έχασε την ευκαιρία να λάβει μέρος στην Πέμπτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα του.

Η προπόνησή του περιλαμβάνει δουλειά στο γυμναστήριο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τρέχει δύο φορές την ημέρα. Κάθε Κυριακή τρέχει 30-40 χιλιόμετρα, ενώ το πρόγραμμά του έχει και speed sessions, όπως και tempo runs, συνήθως τις Παρασκευές. Ο ίδιος μάλιστα έδειξε ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος για την ηλικία του και το κατόρθωμά του, λέγοντας έναν χρόνο πριν: «Δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι 43 χρονών. Αισθάνομαι καλά και αυτό είναι στο μυαλό μου. Ακόμα πιστεύω πως μπορώ να αγωνιστώ σε υψηλό επίπεδο και παίρνω πολύ κίνητρο από τον εαυτό μου».

Το καλοκαίρι λοιπόν αναμένεται να παρακολουθήσουμε τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω του μοναδικού Abdi, ο οποίος δείχνει ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, το τρέξιμο είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.