Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Mondo Duplantis στο Όρεγκον

 Runbeat Team   7:31 25-07-2022  

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Mondo Duplantis στο Όρεγκον


Το έκανε ξανά: Ο Mondo Duplantis σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ και έριξε την αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Όρεγκονμ με τον καλύτερο τρόπο.

Τι να πει κανείς γι’ αυτόν τον αθλητή; Ο Mondo Duplantis αν και 22 χρόνων έχει ήδη γράψει το όνομά του ανεξίτηλα στην ιστορία του στίβου. Ο Σουηδός ξεπέρασε τα 6.21μ. τα ξημερώματα και βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει τον περασμένο Μάρτιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι.

 

Είναι η πέμπτη φορά που ο Duplantis βελτιώνει το παγκόσμιο ρεκόρ. Η πρώτη φορά ήταν το Φεβρουάριο του 2020 όταν ξεπέρασε τα 6.17μ. στο Τορούν και έκτοτε δεν έχει σταματημό.

Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που καταφέρνει να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ σε ανοικτό στίβο κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν μόνο ο σπουδαίος Sergey Bubka όταν ξεπέρασε τα 6.14 μέτρα τον Ιούλιο του 1994, δηλαδή περισσότερα από πέντε χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Duplantis.

Ο Duplantis έχει πλέον ξεπεράσει και τον Bubka όσον αφορά στις φορές που έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα καθώς μετρά πλέον 48 φορές έναντι 46 του Bubka.

Στο Όρεγκον, ο Duplantis είχε αρχικά σημειώσει ρεκόρ αγώνων ξεπερνώντας τα 6.06μ., ενώ είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο από τα 6.00 μέτρα.

Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ, Chris Nilsen, εξασφάλισε ένα παγκόσμιο μετάλλιο του ίδιου χρώματος ξεπερνώντας τα 5.94 μέτρα. Το ίδιο ύψος ξεπέρασε και ο Ernest John Obiena από τις Φιλιππίνες, ο οποίος πρόσθεσε ένα εκατοστό στο δικό του ασιατικό ρεκόρ για να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είναι το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για τις Φιλιππίνες.