Μιχάλης Αναστασάκης: «Ο ανταγωνισμός με τον Φραντζεσκάκη μας κάνει καλύτερους»

 Νίκη Μηλιαράκη   10:52 09-03-2022  

Μιχάλης Αναστασάκης: «Ο ανταγωνισμός με τον Φραντζεσκάκη μας κάνει καλύτερους»


Πιο ώριμος από ποτέ και αποφασισμένος να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο, ο Μιχάλης Αναστασάκης παίρνει ως όπλο του την εμπειρία και ετοιμάζεται να ανοίξει μία νέα σελίδα επιτυχιών στη σφυροβολία.

Ο 27χρονος Χανιώτης σφυροβόλος έδειξε το ταλέντο του από πολύ μικρή ηλικία και έχει ήδη αγωνιστεί σε δύο Ολυμπιάδες. Αυτό που του έλειπε τα τελευταία χρόνια ήταν η σταθεροποίηση στης μεγάλες βολές και το κάτι παραπάνω.

Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλό τρόπο καθώς στο Χειμερινό Κύπελλο ρίψεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης κατάφερε να στείλει τη σφύρα του στα 77.11μ. εξασφαλίζοντας συμμετοχή τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Παράλληλα αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη βολή που έχει ρίξει ποτέ μετά το ατομικό του 77.72μ.

 

Μιλώντας στο runbeat.gr για το φετινό του ξεκίνημα, αλλά και για τους στόχους του τόνισε αρχικά: «Γενικά είμαι πάρα πολύ καλά. Και στην προπόνησή μου είμαι πάρα πολύ καλά. Και οι επιδόσεις μου στην προπόνηση μου δείχνουν ότι είμαι πάρα πολύ καλά. Στο Ηράκλειο ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα και κοιτάμε τον επόμενο αγώνα τώρα».

Ο Μιχάλης Αναστασάκης θα αγωνιστεί το προσεχές σαββατοκύριακο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων που διεξάγεται στην Πορτογαλία, ωστόσο, οι βασικοί του στόχοι είναι άλλοι. «Σίγουρα οι μεγάλοι στόχοι είναι το Πανευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο. Δεν ξέρω ακόμα εάν πιο βασικός στόχος είναι το Πανευρωπαϊκό, αλλά σαν τελευταίος αγώνας είναι πιο βασικός».

Παρότι το 2021 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η χρονιά δεν κύλησε για τον ίδιο όπως θα ήθελε καθώς όπως εξομολογείται, «το 2021 ήταν ένα μάθημα για μένα. Είδα κάποια πράγματα, κατάλαβα κάποια πράγματα για μένα. Έχω αλλάξει, είμαι πιο έμπειρος βλέπω τα πράγματα κάπως διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι θα πάει καλά. Η εξέλιξή μου είναι σταδιακή. Κάθε αθλητής έχει κάποιες στάσιμες χρονιές. Δεν γίνεται να είσαι πάντα ανοδικός. Το ιδανικό θα είναι να σταθεροποιείσαι στα μεγάλα μέτρα, αλλά κανείς δεν είναι ρομπότ, έχουμε όλοι και τις καλές και τις κακές μας στιγμές».

Για έναν σφυροβόλο άλλωστε οι μεγάλες επιδόσεις συνήθως ξεκινούν μετά τα 27 του χρόνια οπότε «για το αγώνισμά μου είμαι πολύ μικρός, απλά τα υπόλοιπα παιδιά είναι πολύ νεότερα και φαίνομαι εγώ μεγαλύτερος, αλλά είμαι στην καλύτερη ηλικία ενός σφυροβόλου. Προσωπικός μου στόχος είναι να ξεπεράσει ο Μιχάλης τον Μιχάλη. Να είμαι υγιής και μετά νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που θέλω».

Ο ανταγωνισμός που έχει προκύψει με τον συντοπίτη του, Χρήστο Φραντζεσκάκη, φαίνεται ότι του κάνει καλό. Και το περασμένο Σάββατο όταν ο νεαρός σφυροβόλος είχε βολή στα 77μ., πείσμωσε τον Αναστασάκη για να ρίξει λίγο αργότερα 77.11μ. και ακολούθησε στη συνέχεια το Πανελλήνιο ρεκόρ του Φραντζεσκάκη με τη βολή στα 77.89μ. Μάλιστα ο τελευταίος κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ του Αναστασάκης που ήταν 7.08μ. από το 2016.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχουν νέα παιδιά που προοδεύουν. Με τον Χρήστο (σ.σ. Φραντζεσκάκη) είμαστε από την ίδια γειτονιά και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτόν. Είναι πάρα πολύ μεγάλο ταλέντο. Έχει να δώσει πάρα πολλά, αλλά μου αρέσει επίσης γιατί υπάρχει μία ευγενής άμιλλα μεταξύ μας. Δεν υπάρχει μίσος ή κάτι άσχημο και μου αρέσειπου υπάρχει αυτή η «κόντρα» γιατί θα ρίξω εγώ θα ρίξει και αυτός. Και στο Κύπελλο ρίψεων τον πέρασα και μετά με ξαναπέρασε. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σίγουρα το ρεκόρ μου θα έσπαγε.

Αυτός ο ανταγωνισμός μάς κάνει καλύτερους. Βοηθάει και εμένα. Τα τελευταία χρόνια ήμουν μόνος μου. Έριχνα 75 μέτρα και έλεγα ΟΚ καλά είμαι. Υπήρχε εφησυχασμός. Τώρα με τον Χρήστο θα ανέβει και άλλο η σφύρα», επισημαίνει.

Ανησυχία για τις συνθήκες προπόνησης

Ο Μιχάλης Αναστασάκης έχει φύγει αρκετά χρόνια τώρα από τα Χανιά και προπονείται στην Αθήνα υπό τις οδηγίες του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου, όμως η επιστροφή του τον Χειμώνα στη γενέτειρα του, του επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη.

«Οι εγκαταστάσεις στα Χανιά είναι πλέον πολύ καλές. Εγώ το χειμώνα που κατέβηκα ευχαριστήθηκα πολύ την προπόνηση μου. Την έκανα πιο ευχάριστα από ποτέ. Είναι πάρα πολύ καλές οι συνθήκες εκεί. Και σίγουρα θα υπάρξει εξέλιξη σε περισσότερα παιδιά στη σφύρα.

Κάτι που λείπει από την Πρωτεύουσα. Είναι καλές οι συνθήκες απλά δεν είναι κάτι μόνιμο. Όλοι ξέρουμε ότι ο Άγιος Κοσμάς κάποια στιγμή ίσως και το 2023 θα κλείσει. Το που θα πάμε είναι το θέμα. Μακάρι να υπάρξει ένα καλό γήπεδο πάλι γιατί είναι «άδικο» που δεν υπάρχουν στην Πρωτεύουσα γήπεδα ρίψεων παρότι στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί καλοί αθλητές, όπως ο προπονητής μου και ο Πολυχρονίου. Μετά το 2004 δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Εάν ανέβουν οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα πιστεύω ότι οι επιδόσεις θα έρθουν αυτομάτως».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Γιώργος Φωτεινάκης.