Ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Eliud Kipchoge έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και του Ρίο

 Runbeat Team   9:26 15-11-2023  

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Eliud Kipchoge έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και του Ρίο


Έχοντας στο ενεργητικό του αμέτρητες επιτυχίες και νίκες θα φάνταζε δύσκολο για τον Eliud Kipchoge να επιλέξει τον μαραθώνιο που ξεχωρίζει στην καρδιά του.

Όπως εξομολογήθηκε, ωστόσο, ο Κενυάτης ο Μαραθώνιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τη Αθήνας το 2004 θα έχουν για πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Ο μαραθώνιος των ανδρών ήταν το τελευταίο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο και μετά τη νίκη του ο Kipchoge βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου και είδε την σημαία της χώρας του να κυματίζει ψηλά, ενώ παράλληλα έπαιζε ο εθνικός ύμνος της Κένυας. Αυτή η εικόνα του έχει μείνει στο μυαλό και τον κάνει πάντα να αναπολεί το Ρίο.

 

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Νωρίτερα είχε κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο στα 5000μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Και αυτή η στιγμή ήταν πολύ έντονη για τον ίδιο, όπως επισήμανε

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν πολύ κρίσιμοι για μένα… Είχα την τύχη να συμμετάσχω στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την άλλη όταν κέρδισα στον μαραθώνιο του Ρίο όλα άλλαξαν. Ήταν το τελευταίο αγώνισμα στο πρόγραμμα και ο εθνικός ύμνος της χώρας μου ήταν ο τελευταίος που ακούστηκε. Όλοι στέκονταν στο στάδιο και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο… Πιστεύω ότι όλοι οι Κενυάτες που παρακολουθούσαν ήταν χαρούμενοι και περήφανοι για την απόδοσή μου».

Και αυτό του άλλαξε τη ζωή όπως φαίνεται. «Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο με κοιτούσαν οι άνθρωποι και μου έδωσε το απαραίτητο status», είπε ο Kipchoge.

Πλέον ο πέντε φορές νικητής του μαραθωνίου του Βερολίνου και τέσσερις του Λονδίνου κάνει τα πλάνα του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Στόχος του είναι να γίνει ο πρώτος δρομέας που θα κατακτήσει τον ολυμπιακό τίτλο τρεις φορές στον μαραθώνιο καθώς τα κατάφερε το 2016 στο Ρίο και το 2020 στο Τόκιο.

«Είναι πραγματικά ωραίο να τρέχεις με το εθνόσημο γιατί δείχνει ότι είσαι περήφανος για τη χώρα σου. Δείχνει ότι ιδρώνεις γι’ αυτή τη χώρα», κατέληξε ο Kipchoge.