Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον

 Runbeat Team   19:16 21-07-2022  

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον


Με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Γιουτζίν, πάμε να γνωρίσουμε τα μυστικά της πόλης που φιλοξενεί τη διοργάνωση.

Είναι η πόλη που επινοήθηκε το τζόκινγκ, ιδρύθηκε η NIKE και είναι ακατάλληλη για αλλεργικούς.

 

Τοποθεσία-Πληθυσμός

Βρίσκεται στην πολιτεία του Όρεγκον, στο νότιο άκρο της εύφορης κοιλάδας Γουιλάμιτ. Το Γιουτζίν βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιότερα του Πόρτλαντ που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας.

Με πληθυσμό 171.000 κατοίκους, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Όρεγκον.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Εδώ οι καλοί χάρτες: Γιουτζίν Όρεγκον (πηγή: ontheworldmap.com)

Η πόλη έχει συνολική έκταση 43,74 τετραγωνικά μίλια, από τα οποία 43,72 τετραγωνικά μίλια είναι ξηρά και μόλις 0,02 τετραγωνικά μίλια νερό. Το Γιουτζίν βρίσκεται σε υψόμετρο 130 μέτρων.

Η περιοχή είναι γνωστή ως μια από τις πιο βιώσιμες πόλεις της Αμερικής με πολλά πάρκα, κήπους, γαστρονομικές προτάσεις και μίλια μονοπατιών για τρέξιμο και ποδηλασία.

Τα ψευδώνυμα της πόλης

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Πανοραμική άποψη της πόλης (πηγή: wikipedia)

Το Γιουτζίν για πολλούς είναι η πόλη συνυφασμένη με τις τέχνες και την ύπαιθρο. Έχει όμως δυο ψευδώνυμα αρκετά γνωστά και πολλοί την αναφέρουν ως «η Σμαραγδένια πόλη» και ως «η Πρωτεύουσα του Στίβου».

Το κλίμα

Το Γιουτζίν έχει μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια συνήθως είναι ξηρά, με τις περισσότερες βροχοπτώσεις να σημειώνονται τον χειμώνα.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία της πόλης είναι 11,4 °C και η ετήσια βροχόπτωση είναι 1.170 mm.

Οι θερμότεροι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ ο ψυχρότερος είναι ο Δεκέμβριος, με τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία να είναι +1°C.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Το αποτέλεσμα σπάνιας βαριάς χιονοπτώσεως τον Ιανουάριο του 2008

Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 42 °C, στις 9 Αυγούστου 1981, ενώ η μικρότερη θερμοκρασία −23 °C, στις 8 Δεκεμβρίου 2013.

 

Η ασυνήθιστη πρωτιά

Οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν στην πόλη από τις ποώδεις καλλιέργειες της Κοιλάδας Γουιλάμιτ σε συνάρτηση ότι το Γιουτζίν περικλείεται από λόφους από τις άλλες πλευρές δίνει στη πόλη μια παράξενη πρωτιά.

Αποτελεί την περιοχή με τις μεγαλύτερες τιμές γύρης από ποώδη φυτά στις Η.Π.Α..

Οι υψηλές τιμές γύρης δυσκολεύουν κάποιους από τους αθλητές στίβου. Μάλιστα στους αγώνες για την επιλογή της Ολυμπιακής ομάδας το 1972 συνέβη το εξής καταπληκτικό: Ο Τζιμ Ράιαν κέρδισε στο αγώνισμα των 1500 μ. λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο στάδιο με ελικόπτερο, καθώς ήταν αλλεργικός στη γύρη.

Η σχέση της πόλης με το στίβο και τα σημεία αναφοράς

Το Γιουτζίν ήταν το «σπίτι» της προετοιμασίας και επιλογής των Ολυμπιακών ομάδων των Η.Π.Α. του 2008 και του 2012 . Στην πραγματικότητα, το Historic Hayward Field είναι μια από τις πιο διάσημες εγκαταστάσεις στίβου στον κόσμο.

Η πόλη φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα ζυθοποιεία της χώρας, ενώ το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με εμφιαλωτήρια. Οι γνωστές ζυθοποιίες περιλαμβάνουν τις Ninkasi, Rogue και McMenamins.

Κέντρα παραστατικών τεχνών, γκαλερί, μουσικά και πολιτιστικά φεστιβάλ, μουσεία, καθώς και η δυναμική της πνευματικής και αθλητικής έμπνευσης του Πανεπιστημίου του Όρεγκον αποτελούν την ψυχοσύνθεση της πόλης. Το Γιουτζίν συγκαταλέγεται στις πιο φιλικές πόλεις ως προς το ποδήλατο.

Η απαγόρευση χρήσης πλαστικής σακούλας ισχύει από το 2013 στο Γιουτζίν . Είναι η τρίτη πόλη της πολιτείας του Όρεγκον που εφαρμόζει το μέτρο μετά το Πόρτλαντ και το Κορβάλις. Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής είναι η κατασκευή προϊόντων ξύλου και η κατασκευή οχημάτων αναψυχής.

Λίγη ιστορία

Οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Γιουτζίν ήταν οι Καλαπουγιάν.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Άνδρας Καλαπούγια, περ. 1840

Ήταν κυρίως ημινομάδες και συνήθως είχαν στόχο να συλλέξουν τοπικές τροφές, όπως βελανίδια, βολβούς γουαπάτο και καμάς (ινδικός υάκινθος/σπαράγγι).

 

Αποθήκευαν τα τρόφιμα στο χειμερινό χωριό τους που αποτελούσε τη μόνιμη κατοικία τους. Οι Καλαπούγια αποκαλούσαν την περιοχή του σημερινού Γιουτζίν , «Τσίφιν».

Ο Γιουτζίν Φράνκλιν Σκίνερ, από το μικρό όνομα του οποίου πήρε την ονομασία της η πόλη, έφθασε στην Κοιλάδα Γουιλάμιτ το 1846.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Αντίγραφο της αρχικής καλύβας του Σκίνερ (πηγή: wikipedia)

Έχτισε την καλύβα του στον λόφο Γιαποάχ, τον σημερινό «Σκίνερ Μπατ». Στην αρχή ο οικισμός που αναπτύχθηκε εκεί ήταν γνωστός ως ο «Λασπόλακκος του Σκίνερ».

Το 1853, ο οικισμός ξανακτίσθηκε λίγο νοτιότερα και ονομάσθηκε επίσημα Γιουτζιν Σίτυ.

Το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον

Η πόλη φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το Πανεπιστήμιο Bushnell και το Κοινοτικό Κολλέγιο Lane.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Το πανεπιστήμιο του Όρεγκον (πηγή: wikipedia)

Το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στη Δυτική Ακτή. Ιδρύθηκε με νόμο της Βουλής του Όρεγκον το 1872.

Το 1873 ο Τζ. Χ. Ντ. Χέντερσον έκανε δωρεά την έκταση στον λόφο πάνω από την πόλη για να γίνει η περίφημη πανεπιστημιόπολη. Το Πανεπιστήμιο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1876.

Ο Ντόναλντ Ντακ, η μασκότ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, είναι η μόνη αθλητική μασκότ της Disney.

Με την ονομασία Oregon Ducks είναι γνωστές οι αθλητικές ομάδες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Είδωλο για τους κατοίκους της πόλης -ακόμα και στις μέρες -αποτελεί ο δρομέας αντοχής Στηβ Πρεφοντέιν, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1975.

Σαν σταρ της τηλεόρασης

Η σειρά κόμικ DC Vertigo iZombie διαδραματίζεται στο Γιουτζίν. Το Γιουτζίν αναφέρεται επίσης στο επεισόδιο The Simpsons Margical History Tour και στο επεισόδιο Futurama The 30% Iron Chef.Μάλιστα το Springfield, πατρίδα των Simpsons βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιόμετρων από το Γιουτζίν.

Στην πόλη τρέχουμε…

Στην πόλη αφθονούν οι διαδρομές για τζόκινγκ. Στην πραγματικότητα, το τζόγκινγκ έγινε γνωστό στις Η.Π.Α. από το Γιουτζίν. Το οφείλει στον Μπιλ Μπάουερμαν, συγγραφέα του βιβλίου Jogging. Ήρθε από τη Νέα Ζηλανδία και έγινε προπονητής της ομάδας στίβου και της ομάδας ανώμαλου δρόμου του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και έδωσε στο τζόκινγκ παγκόσμια απήχηση.

Ο Μπάουερμαν επινόησε επίσης τη σύνθετη σόλα για τα υποδήματα των δρομέων και μαζί με τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου, Φιλ Νάιτ, ίδρυσαν τη γνωστή εταιρεία αθλητικών υποδημάτων Nike.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Ο Μπάουερμαν (αριστερά) συνομιλεί με τον Φιλ Νάιτ και δύο άλλα μέλη της ομάδας στίβου του Όρεγκον το 1958 (πηγή: wikipedia)

Η πόλη έχει δεκάδες συλλόγους στίβου με το κλίμα να είναι ήπιο και δροσερό βοηθάει στην κατάρριψη ρεκόρ του αθλήματος.

Το Owen Rose Garden

Δίπλα στον ποταμό Willamette, κοντά στη γέφυρα της οδού Washington Jefferson, βρίσκεται το πάρκο Owen Rose Garden, έκτασης 8,5 στρεμμάτων.

Το 1951, ο George E. Owen, πρώην δημοτικός σύμβουλος της πόλης και ξυλοκόπος, δώρισε πέντε στρέμματα με το σπίτι του στην πόλη. Λίγο μετά η Eugene Rose Society δώρισε τους αρχικούς 750 θάμνους τριαντάφυλλων. 

Η συλλογή πλέον έχει επεκταθεί και αποτελείται από 4.500 τριαντάφυλλα με περισσότερες από 400 ποικιλίες. Από το 1999 έως το 2004 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ανακαίνιση στον κήπο.

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Το πάρκο Owen Rose Garden (πηγή: flickr)

Ο κήπος με τις τριανταφυλλιές περιλαμβάνει και το εθνικά αναγνωρισμένο Oregon Heritage Cherry Tree, μια μαύρη κερασιά ηλικίας 150 ετών παρακαλώ. Με ύψος 20 μέτρα, έχει την ικανότητα να παράγει μικρά, στρογγυλά, μοβ-μαύρα κεράσια. Μια κερασιά, του ίδιου είδους, συνήθως έχει κατά μέσο όρο ύψος 10 μέτρα.

Ο κορμός της είναι πολύ χοντρός, και τα διασκορπισμένα κλαδιά δημιουργούν έναν θόλο από φύλλα. Το δέντρο είναι ιδιαίτερα ωραίο την εποχή της ανθοφορίας τον Απρίλιο.

 

Το παρατηρητήριο Dee Wright

Περίπου 105 χιλιόμετρα απόσταση από το Γιουτζίν βρίσκεται το Παρατηρητήριο Dee Wright. Πάνω από τεράστιες, μαύρες ροές λάβας το παρατηρητήριο είναι ένα ανοιχτό καταφύγιο κατασκευασμένο με πέτρα λάβας. 

Γιουτζίν: Τα μυστικά της σμαραγδένιας πόλης του Όρεγκον runbeat.gr

Dee Wright Observatory (πηγή: wikipedia)

Στην οροσειρά Cascade στα 5.187 πόδια, το ορεινό παρατηρητήριο προσφέρει πανοραμική θέα στο όρος Ουάσιγκτον και των περιοχών Wilderness των Three Sisters. Σε μια καθαρή μέρα, μπορεί να δει κάποιος ακόμη και το όρος Χουντ που βρίσκεται 78,5 μίλια βόρεια.

Στην οροφή του αστεροσκοπείου υπάρχει επίσης ένα μπρούτζινο αζιμούθιο διαμέτρου 90 εκατοστών και βοηθάει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα κοντινά γεωλογικά χαρακτηριστικά καθώς και τις γύρω βουνοκορφές.

Πηγή: geografikoi.gr