Φάκελος ΟΑΚΑ: Από την εποχή των κουβάδων, ο Γιώργος Πομάσκι προσδοκά να έρθουν οι καλύτερες μέρες (vid)

 Runbeat Team   13:06 12-12-2023  

Φάκελος ΟΑΚΑ: Από την εποχή των κουβάδων, ο Γιώργος Πομάσκι προσδοκά να έρθουν οι καλύτερες μέρες (vid)


Οι επαφές με το νέο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση κάνει τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ να αισιοδοξούν για το μέλλον των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ όπου καθημερινά προπονούνται δεκάδες πρωταθλητές.

Ο Γιωργος Πομάσκι μίλησε στο επίσημο σάιτ του ΣΕΓΑΣ για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πρωταθλητές μας, αλλά και για τον αέρα αισιοδοξίας που πνέει με την κινητικότητα που υπάρχει προς την επίλυση κάποιων εξ αυτών.

Πέρασαν δώδεκα χρόνια, σχεδόν δυο στιβικές γενιές, με τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εγκαταστάσεις του κλασικού αθλητισμού στο ΟΑΚΑ να παραμένουν άλυτα και να μετατρέπουν το ανοιχτό και το κλειστό προπονητήριο σε κάθε άλλο παρά ιδανικούς χώρους για τον υψηλό αθλητισμό.

Φθαρμένος ελαστικός τάπητας, πεπαλαιωμένα όργανα, κτίρια προβληματικά από την κακή ή παντελή έλλειψη συντήρησης. Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο απαξιώθηκε, και από διεθνές κέντρο προετοιμασίας, ρήμαξε και βρέθηκε να συντηρείται με κουβάδες και μπαλώματα.

Να, όμως, που αχτίδες φωτός άρχισαν να εμφανίζονται τελευταία στο βαρύ κουφάρι του και φαίνεται ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη. Δεν αναφερόμαστε στο κεντρικό Ολυμπιακό στάδιο, που αποτελεί μια άλλη μεγάλη, πονεμένη ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αλλά για τους χώρους που χρησιμοποιεί η εθνική ομάδα στίβου, αλλά και σωματεία της περιοχής, ως τόπο προπόνησης.

 

Για τα χρόνια προβλήματα, αλλά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, αναζητήσαμε τον άνθρωπο που… έφαγε τα νιάτα του στο ΟΑΚΑ και ξημεροβραδιάζεται καθημερινά στο χώρο, τον συντονιστή αλμάτων του ΣΕΓΑΣ και προπονητή των επιτυχιών, Γιώργο Πομάσκι.

Να ξεκινήσουμε από την καταγραφή των προβλημάτων στο ΟΑΚΑ και την καθημερινότητα για τους πρωταθλητές μας και τους προπονητές τους.

«Τα βασικά προβλήματα στον κλειστό χώρο αφορούν τη θέρμανση, τη στεγανοποίηση, τα αναλώσιμα υλικά για την προπόνηση, το δίχτυ για τις ρίψεις και τα στρώματα του ύψους και του άλματος επί κοντώ. Στα ανοιχτά στάδια το σημαντικότερο ζήτημα είναι η κακή κατάσταση του ελαστικού τάπητα.

Καθημερινά γυμνάζονται εδώ περίπου είκοσι παιδιά της εθνικής ομάδας κι άλλα διακόσια τοπικών συλλόγων», λέει ο Γιώργος Πομάσκι.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να νιώσεις τη χαμηλή θερμοκρασία, να δεις τους τεράστιους κουβάδες, που τείνουν να γίνουν το… έμβλημα του κλειστού προπονητηρίου, το σκισμένο δίχτυ που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, τα φαγωμένα στρώματα του ύψους και του επί κοντώ και το ημίφως από τις καμένες λάμπες στην οροφή. Ή τον φθαρμένο ελαστικό τάπητα στα δύο ανοιχτά γήπεδα.

«Λόγω του φθαρμένου αγωνιστικού χώρου, δεν μπορεί να γίνει πλήρης προπόνηση, να φορέσουν τα παιδιά καρφιά και να έχουν μια ποιοτική προετοιμασία με υψηλές εντάσεις. Πρώτο μέλημά μας είναι η υγεία των αθλητών μας, επομένως όλη η δουλειά γίνεται στο κλειστό προπονητήριο.

Το ΟΑΚΑ θα πρέπει να ξαναγίνει το σπίτι του στίβου με την προσθήκη και χώρου για τις ρίψεις, να γίνει, όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια, το καλύτερο της Ευρώπης. Στην Ελλάδα γινόντουσαν στο παρελθόν μεγάλοι αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο ΣΕΦ, σημειώθηκαν παγκόσμια ρεκόρ.

Όπως είμαστε τώρα, υπολειπόμαστε αρκετά για να μπορούμε να καυχιόμαστε ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο προπονητικό κέντρο».

Μολαταύτα, στο κλειστό εντοπίσαμε τον παλιό πρωταθλητή Ευρώπης και νυν επιτυχημένο προπονητή Ντράγκουτιν Τόπιτς με το γκρουπ του, που αποτελείται από δώδεκα μέλη με επικεφαλής τη 18χρονη κόρη του Αντζελίνα, πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ20 και τρίτη στις γυναίκες στο άλμα εις ύψος.

Φάκελος ΟΑΚΑ: Από την εποχή των κουβάδων, ο Γιώργος Πομάσκι προσδοκά να έρθουν οι καλύτερες μέρες (vid) runbeat.gr

Διάβασα ένα άρθρο για την επιτυχία της Κυπριακής Ομοσπονδίας να αναλάβει για την επόμενη τριετία το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων. Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας ότι η Κύπρος έχει τόσο καλές εγκαταστάσεις, ώστε μπορεί να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Για να αναλάβουμε κι εμείς αντίστοιχες και μεγαλύτερες διοργανώσεις, πρέπει να έχουμε το κατάλληλο στάδιο.

Ξέρετε, έχουμε πολύ καλούς προπονητές στην Ελλάδα και πολλοί ξένοι θέλουν να συνεργάζονται μαζί μας, όπως κι εμείς επιδιώκουμε να βρεθούμε μαζί τους για κοινή προετοιμασία. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, όταν πηγαίνουν οι ρίπτες μας συνεργάζονται με τους Ούγγρους, στα άλματα εμείς με τους Σουηδούς κάθε φορά που συναντιόμαστε στην Τουρκία ή αλλού. Αλλά για να γίνουν συνεργασίες χρειάζονται και εγκαταστάσεις, στάδια, ξενοδοχεία ή ξενώνες.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από τον αθλητικό τουρισμό. Τώρα για παράδειγμα, που είναι εδώ το γκρουπ του Τόπιτς από τη Σερβία, πληρώνει κάποιο αντίτιμο για να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις. Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» τονίζει ο συντονιστής αλμάτων του ΣΕΓΑΣ.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την ανάληψη του τομέα αθλητισμού από τον Αναπληρωτή Υπουργό, Γιάννη Βρούτση, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στο χώρο του Ολυμπιακού σταδίου και δη στις εγκαταστάσεις για τον κλασικό αθλητισμό, με αυτοψίες από τον ίδιο τον επικεφαλής του ελληνικού αθλητισμού. Ο Γιώργος Πομάσκι επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές:

«Τα τωρινά προβλήματα μάς ταλαιπωρούν επί μια δωδεκαετία. Άλλαξαν πολλές διοικήσεις, υπουργοί, που αρχικά ασχολήθηκαν με τα προβλήματά μας, αλλά για διάφορους λόγους δεν βρήκαμε την κατάλληλη ανταπόκριση.

Έπειτα από πολλά χρόνια νιώθω και βιώνω την πολιτική βούληση. Βλέπω έναν Υπουργό να σκέφτεται αθλητικά και να ψάχνει τρόπους να βοηθήσει πραγματικά τον ελληνικό στίβο.

Λέει και ο ίδιος ότι δεν είχε σχέση με τον αθλητισμό. Ένα σωστός ηγέτης, όμως, ακόμα κι αν αλλάζει χαρτοφυλάκιο, εντοπίζει άμεσα τα βασικά, τα ουσιώδη που πρέπει να λύσει για να παραμείνει ηγέτης. Κι αυτό το βλέπω στο πρόσωπο του Γιάννη Βρούτση.

Εδώ και τρεις μήνες είμαι σε καθημερινή επαφή μαζί του. Έχουμε αναδείξει όλα τα προβλήματά μας, το έχει πάρα πολύ ζεστά, ήρθε εδώ και έχει διαθέσει τα χρήματα στον συντονιστή γενικό διευθυντή του ΟΑΚΑ Κώστα Χαλιορή, ο οποίος τρέχει να επιλύσει τα προβλήματα όλου του Ολυμπιακού κέντρου.

Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεργείο που δουλεύει στη στεγανοποίηση. Έχει έρθει για έλεγχο του χώρου και η εταιρία που θα τοποθετήσει τα φορητά επιδαπέδια air condition.

Μέχρι τέλος του μήνα, φιλοδοξούμε να έχουμε λύσει τα βασικά προβλήματα για τον κλειστό χώρο, ώστε να προετοιμαστούν τα παιδιά μας κατάλληλα και να φέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Και παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες εργασίες, αλλά υπήρχαν πολλές αστοχίες. Ήταν σαν να φτιάχναμε το εσωτερικό ενός σπιτιού, χωρίς να έχουμε φτιάξει τα κεραμίδια. Τώρα γίνονται σωστές δουλειές. Έχω την υπόσχεση του Υπουργού ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν. Είναι πάρα πολύ ενεργός και παρακολουθεί τις εξελίξεις καθημερινά, ενώ λαμβάνουμε συνεχή ενημέρωση και από τον κ. Χαλιορή».

Για την ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και την υδατοστεγάνωση των οροφών και τα συστήματα απορροής ομβρίων του κλειστού προπονητηρίου, ο ΣΕΓΑΣ έχει καταθέσει τη δική του επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση, μια πλήρη μελέτη με γνώμονα την ασφάλεια, την άνεση και την εξυπηρέτηση όσων των χρησιμοποιούν.

Φάκελος ΟΑΚΑ: Από την εποχή των κουβάδων, ο Γιώργος Πομάσκι προσδοκά να έρθουν οι καλύτερες μέρες (vid) runbeat.gr

Ήδη έχει εγκριθεί και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ποσό 80.850 ευρώ που προορίζεται για την αντικατάσταση δύο στρωμάτων επί κοντώ, ένα ύψους και του ξεχαρβαλωμένου διχτυού ρίψεων στο ΟΑΚΑ.

«Πέρα από τους δημόσιους φορείς και την ΕΟΕ, έχουμε λάβει ενίσχυση και από ιδιώτες και συγκεκριμένα τη για τη Stoiximan, που πέρα από τις χορηγίες σε αρκετούς πρωταθλητές μας βοήθησε για να αποκτήσουμε στα προπονητήρια υλικά για την καλύτερη δυνατή προπόνησή μας, όπως box, λάστιχα, έλκηθρα κτλ).

Έχουμε και μια ευχάριστη εξέλιξη με την εγκατάσταση της Παιανίας, που έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ΟΑΚΑ και τα έργα εκτελούνται από την ίδια εταιρία που έχει αναλάβει τον Άγιο Κοσμά (LAMDA Development). Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με τις ενέργειες που γίνονται, το Δεκέμβριο του 2024 θα ξεκινήσουμε να διοργανώνουμε εκεί αγώνες για όλες τις ηλικίες, να αναδείξουμε νέα ταλέντα».

Κλείνοντας ο Γιώργος Πομάσκι αναφέρεται στο πόσο σημαντικό είναι για τη νεολαία μας να υπάρχουν πολλοί και σύγχρονοι χώροι άθλησης:

«Τα προηγούμενα χρόνια με το κλείσιμο των σταδίων και την απαξίωση των αθλητικών υποδομών στέλναμε τα παιδιά μας σε άλλες κατευθύνσεις. Δεν τα βοηθούσαμε να εκτονωθούν, να οργανωθούν, να παίξουν, να γυμναστούν, να τα κρατήσουμε δίπλα μας. Γι’ αυτό και βιώνουμε τώρα τόσες δυσάρεστες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας, με το bullying, τις συμμορίες αγοριών και κοριτσιών σε πλούσιες και φτωχές γειτονιές, φαινόμενα πολύ ανησυχητικά.

Ο αθλητισμός είναι η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία».

Είθε, αυτή να είναι η τελευταία φορά που γίνεται αναφορά για τις προβληματικές συνθήκες στο προπονητικό κέντρο κλασικού αθλητισμού στο ΟΑΚΑ και οι εξαγγελίες των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισης να υλοποιηθούν, ώστε να δοθεί μια, όχι προσωρινή, αλλά υλικοτεχνικά και ενεργειακά βιώσιμη λύση, ιδιαίτερα ενόψει μιας απαιτητικής γεμάτης Ολυμπιακής χρονιάς.