Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ των Kipyegon, Girma και Perez

 Runbeat Team   10:46 08-08-2023  

Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ των Kipyegon, Girma και Perez


Επίσημο χαρακτήρα πήραν τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει νωρίτερα στη σεζόν οι Faith Kipyegon, Lamecha Girma και Maria Perez καθώς επικυρώθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Η Kipyegon διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας της έχοντας σημειώσει τρία παγκόσμα ρεκόρ σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πλέον τα δύο εξ αυτών είναι και επίσημα και συγκεκριμένα στα 1500 και 5000 μέτρα. Πλέον εκκρεμεί να επικυρωθεί το ρεκόρ που πέτυχε η Κενυάτισσα στο μίλι στο Μονακό στις 21 Ιουλίου.

 

Το πρώτο από τα παγκόσμια ρεκόρ του Kipyegon σημειώθηκε στο Golden Gala, μια συνάντηση της Wanda Diamond League, στη Φλωρεντία στις 2 Ιουνίου. Σ’ εκείνο τον αγώνα η δύο φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης έτρεξε τα 1500 μέτρα σε 3:49.11 καταρρίπτοντας το 3:50.07 που ανήκε στην Genzebe Dibaba από το 2015.

«Υπάρχουν ακόμη περισσότερα που θα ακολουθήσουν», είχε πει προφητικά τότε η Kipyegon.

«Εξακολουθώ να δουλεύω προκειμένου να τρέξω κάτω από 3:49. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που κατάφερα να τρέξω 3:49 και εξακολουθώ να οδεύω προς όμορφους αγώνες στην υπόλοιπη σεζόν», είχε προσθέσει και επιβεβαιώθηκε μία εβδομάδα αργότερα στο Meeting de Paris όπου σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ. Αν και ο αρχικός της στόχος μπορεί να μην ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ (14:06.62 που είχε σημειώσει η Letesenbet Gidey στη Βαλένθια στις 7 Οκτωβρίου 2020), η κούρσα την οδήγησε σε αυτό τερματίζοντας σε 14:05.20 μόλις στον τρίτο της αγώνα στην απόσταση. «Δεν σκέφτηκα το παγκόσμιο ρεκόρ, δεν ξέρω πώς το έκανα», είπε έκπληκτη και η ίδια η Kipyegon. «Ήθελα απλώς να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ. Το παγκόσμιο ρεκόρ δεν ήταν στα σχέδιά μου».

Αυτό δεν ήταν το μόνο παγκόσμιο ρεκόρ που επιτεύχθηκε στο Παρίσι. Σε μια από τις καλύτερες βραδιές στον στίβο, ο Αιθιοπίας Lamecha Girma σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000μ στιπλ ανδρών τερματίζοντας σε 7:52:11, αφήνοντας στο μακρινό παρελθόν το 7:53.63 που πέτυχε ο Κατάρ Saif Saaeed Shaheen στις 3 Σεπτεμβρίου του 2004.

«Αισθάνομαι τόσο χαρούμενος», είπε ο Girma μετά τον αγώνα του και πρόσθεσε: «Είμαι χαρούμενος και πολύ περήφανος. Ένιωσα τόσο γρήγορος κατά τη διάρκεια του αγώνα, τόσο σίγουρος. Το παγκόσμιο ρεκόρ δεν αποτελεί έκπληξη. Ήταν στα πλάνα μου να το καταρρίψω στο Παρίσι. Είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης αποφασιστικότητάς μου».

Τέλος, η Maria Perez πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ της στο Podebrady στις 21 Μαΐου, τερματίζοντας σε 2:37:15 τα 35 χλμ βάδην. Η Ισπανίδα ασταμάτητη στο European Race Walking Team Championships, καταρρίπτοντας το 2:37:44 που είχε σημειώσει η Kimberly Garcia στο Dudince το 25 Μαρτίου. «Είναι ωραίο συναίσθημα να τελειώνεις τον αγώνα και ο χρόνος είναι μια μεγάλη ανταμοιβή», είπε η Perez. «Δεν σκέφτηκα κανένα χρόνο ή κάποιον ειδικό στόχο πριν από την έναρξη, απλά ήθελα να τελειώσω όσο καλύτερα μπορούσα. Έτσι, ο χρόνος ρεκόρ σίγουρα δεν ήταν ο στόχος μου. Είμαι χαρούμενη που κάνω το καλύτερο δυνατό και χαίρομαι που είδατε ότι το βάδην μπορεί να είναι ελκυστικό και μπορεί να προσελκύσει τόσο μεγάλα πλήθη όπως στο Podebrady».