Ειδικός εξηγεί γιατί ο Kiptum έχει προβάδισμα σε σχέση με τον Kipchoge στο σπάσιμο των 2 ωρών σε επίσημο μαραθώνιο

 Runbeat Team   18:46 26-10-2023  

Ειδικός εξηγεί γιατί ο Kiptum έχει προβάδισμα σε σχέση με τον Kipchoge στο σπάσιμο των 2 ωρών σε επίσημο μαραθώνιο


Ο Kelvin Kiptum είναι εδώ και μερικές ημέρες ο νέος βασιλιάς του Μαραθωνίου έχοντας σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 2:00:35 στο Σικάγο. Ο Kiptum έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τρέχει σε επίσημο μαραθώνιο κάτω από 2:01, ξεπερνώντας το 2:01:09 που ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ του Eliud Kipchoge μέχρι πρότινος, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη να έχει τρέξει και 1:59:40 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο αγώνα στην Βιέννη (INEOS 1:59 Challenge), αλλά το ρεκόρ να μην είναι επίσημο.

Μετά από το ρεκόρ του 23χρονου όμως, αρκετοί ειδικοί στον χώρο του στίβου έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ίσως έχουμε βρει τον δρομέα που θα σπάσει πρώτος το φράγμα των δύο ωρών στον μαραθώνιο. Ο Kiptum σημείωσε τρεις από τους έξι γρηγορότερους χρόνους στην ιστορία του αγωνίσματος, τρέχοντας μόνο σε τρεις μαραθωνίους, όλους σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 

Θυμίζουμε ότι ο Κενυάτης έκανε ντεμπούτο στον μαραθώνιο στην Βαλένθια τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώνοντας τον πέμπτο γρηγορότερο χρόνο στην ιστορία με 2:01:53 και κερδίζοντας τον αγώνα, στη συνέχεια έκανε 2:01:25 στον φετινό αγώνα στο Λονδίνο χάνοντας το ρεκόρ του Kipchoge για μόλις 16 δευτερόλεπτα και η τρίτη ήταν και η… φαρμακερή, με το ρεκόρ να σημειώνεται στο Σικάγο.

«Η φυσική πτυχή της προπόνησης είναι το 25%, η ψυχική πτυχή είναι το 75%. Ο Eliud Kipchoge έδειξε ότι είναι δυνατό να γίνει, και τώρα αυτός ο νεαρός άνδρας έχει έρθει και είναι θέμα χρόνου να τρέξει κάτω από δύο ώρες» είπε ο βετεράνος προπονητής στίβου Stephen Mwaniki.

«Βέβαια δεν ξέρω πόσο θα του πάρει, γιατί εάν κοιτάξεις στον Eliud, έχει πολλά χρόνια στο τρέξιμο, αλλά έχει δείξει ότι το sub-2 είναι πιθανό, μπορεί να το κάνει. Το μυαλό του έχει πει ότι είναι πιθανό, άρα απλά κάνεις την προπόνησή σου, είσαι θετικός γι’ αυτό και μπορείς να το κάνεις».

Ο Mwaniki τόνισε ότι και οι δύο δρομείς είναι ικανοί να κατέβουν τις 2 ώρες στον μαραθώνιο, αλλά θα χρειαστεί πολύ ψυχική προετοιμασία, την οποία έχουν δείξει και οι δύο. Από την άλλη όμως, ο βετεράνος προπονητής αισθάνεται ότι ο Kiptum έχει περισσότερες πιθανότητες να το κάνει, αφού είναι αρκετά νεότερος και έχει ένα μοναδικό στιλ τρεξίματος.

 

«Εάν κοιτάξεις το τι είναι ικανός να κάνει ο Kiptum μέσα σε μόνο τρεις μαραθωνίους, καταλαβαίνεις ότι είναι ικανός γιατί για παράδειγμα στο Σικάγο δεν είχε καλούς λαγούς και ήταν μόνος του στο φινάλε. Ο λαγός που είχε δεν ήταν πολύ δυνατός και αν καταφέρει να πάρει καλούς, όπως αυτούς του Eliud, τότε μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Ο Kiptum έχει αυτό το concept τρεξίματος που τρέχει το πρώτο μισό του μαραθωνίου πιο αργά και τον δεύτερο γρηγορότερα. Με ένα αρνητικό split, είναι ικανός να το κάνει, και η ηλικία είναι στο πλευρό του».

Θα μπορέσει άραγε κάποιος από τους δύο Κενυάτες να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών σε επίσημο αγώνα; Και αν ναι, σε ποιον; Μόνο ο χρόνος θα μας δείξει…