Διαμαρτυρία από την ΠΕΠΚΑ για τις προϋποθέσεις ορίων στον στίβο

 Runbeat Team   17:56 20-04-2024  

Διαμαρτυρία από την ΠΕΠΚΑ για τις προϋποθέσεις ορίων στον στίβο


Η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τις προϋποθέσεις των ορίων που έθεσε ο ΣΕΓΑΣ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας η οποία αφορά την διαδικασία συγκρότησης των εθνικών ομάδων των αναπτυξιακών κατηγοριών, θεωρούμε πισωγύρισμα και υποκρισία να μπαίνουν στα ψιλά γράμματα επιπλέον προϋποθέσεις, εκτός από το όριο το οποίο τίθεται από την Παγκόσμια ή την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

 

Το όριο της 25ης επίδοσης για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και της 40ης επίδοσης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατευθείαν ανεβάζει το όριο του αγωνίσματος σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα και στην πραγματικότητα τα διαφοροποιεί. Η 25η ή 40η επίδοση είναι εντελώς διαφορετικού επιπέδου σε κάθε ομάδα αγωνισμάτων (δρόμοι – άλματα – ρίψεις – σύνθετα). Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν θα δοθούν σε όλους τους αθλητές/τριες, όλες και οι ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής στους αγώνες προϋποθέσεις, επίτευξης των ορίων. Ακόμη πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία επίτευξης ορίου, σε δεύτερη φάση επιβεβαίωσης ορίου και σε τρίτη φάση προς το τέλος της περιόδου, αναζήτησης καλύτερης επίδοσης, για να είναι εντός 25άδας ή 40άδας, θα οδηγήσει σε εντελώς λάθος προγραμματισμό, ο οποίος δεν θα εξαρτάται από αθλητικά κριτήρια αλλά από το ανεξέλεγκτο κυνήγι της επίδοσης.

Τα οικονομικά δεδομένα, όπως το κόστος κάθε αποστολής, δεν αφορούν τους αθλητές και ειδικά τους νεαρούς. Εξάλλου σκοπός κάθε Ομοσπονδίας είναι να είναι αρωγός των αθλητών της κι όχι να τους αντιμετωπίζει με «εχθρική» συμπεριφορά. Απορούμε πως οι εκπρόσωποι των προπονητών, των αθλητών στο Δ.Σ. και παλαιοί πρωταθλητές, ψηφίζουν τέτοιες διατάξεις.

Με μοναδικό γνώμονα το καλό των αθλητών μας και προκειμένου να μπορέσουν να επιτύχουν την καλύτερη επίδοση στον αγώνα στόχο κι ακολουθώντας τις βασικές αρχές της προπονητικής διαδικασίας, ως προπονητές οι οποίοι καθημερινά προσπαθούμε μέσα στα στάδια να αναδείξουμε το αθλητικό αποτέλεσμα, καλούμε την Ομοσπονδία να αναιρέσει τις προϋποθέσεις και να αφήσει ως μοναδική κύρια προϋπόθεση την επίτευξη των ορίων της Παγκόσμιας κι Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.