Cross Internacional de Soria: Συγκλονιστικά φινάλε με νίκες των Kwizera και Amebaw

 Runbeat Team   9:29 21-11-2023  

Cross Internacional de Soria: Συγκλονιστικά φινάλε με νίκες των Kwizera και Amebaw


Συναρπαστικό φινάλε επεφύλαξαν τόσο ο αγώνας των ανδρών όσο και των γυναικών στο Cross Internacional de Soria, την πέμπτη «χρυσή» συνάντηση του World Athletics Cross Country Tour.

Ο Rodrigue Kwizera από το Μπουρούντι και η Likina Amebaw από την Αιθιοπία ήταν οι νικητές σ’ έναν αγώνα που έσπασε καρδιές και κράτησε το ενδιαφέρον ως το φινάλε στη Σόρια της Ισπανίας.

Στον αγώνα 8,8 χιλιομέτρων των ανδρών, ο Rodrigue Kwizera και ο Ισπανός Ouassim Oumaiz ηγήθηκαν στο πρώτο 1,5 χιλιόμετρο με πέρασμα στα 4:18, ενώ Martin Kiprotich (Ουγκάντα), Hillary Chepkwony (Κένυα) και Nassim Hassaous (Ισπανία) ακολουθούσαν από κοντά.

Ο 24χρονος Oumaiz παρέμεινε το ίδιο γρήγορος και για το επόμενο 1 χιλιόμετρο περνώντας τα 2,5χλμ σε 7:11 την ίδια ώρα που κάποιοι δρομείς έμεναν πιο πίσω όπως Peter Kariuki (Κένυα), ο Aron Kifle (Ερυθραία) και ο νικητής στην Αμορομπιέτα, Celestin Ndikumana (Μπουρούντι). Μετά από έναν ακόμη γύρο στα 7:13, επτά άνδρες άκουσαν το κουδούνι του τελευταίου γύρου και συγκεκριμένα οι Oumaiz, Kiprotich, Chepkwony, Kwizera και ο Filmon Kibrom (Ερυθραία), ενώ οι Ισπανοί Hassaous και Sergio Paniagua ακολουθούσαν από κοντά.

Το κουαρτέτο των Oumaiz, Kwizera, Chepkwony και Kiprotich μπήκε στο τελευταίο χιλιόμετρο διεκδικώντας επί ίσοις όροις τη νίκη. Τα φαβορί Kwizera και Chepkwony κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν από τους Oumaiz και Kiprotich λίγο πριν το φινάλε και μπήκαν στην τελική ευθεία έχοντες ίσες πιθανότητες να κόψουν το νήμα.

 

Ο Kwizera ήταν τελικά ο μεγάλος νικητής αφήνοντας για κλάσματα του δευτερολέπτου πίσω του τον Chepkwony με το χρονόμετρο να γράφει και για τους δύο 25:36.

Ο Oumaiz κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Kiprotich κατακτώντας την τρίτη θέση  και δείχνοντας ότι είναι σε καλή κατάσταση ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Cross Country που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες σε τρεις εβδομάδες.

Στον αγώνα των γυναικών, που ήταν επίσης απόστασης 8,8 χιλιομέτρων, η δύο φορές νικήτρια Lucy Mawia ηγήθηκε της κούρσας στα πρώτα στάδια με μόλις πέντε αθλήτριες να την ακολουθούν: η Amebaw και Asayech Ayichew (Αιθιοπία), η Valentina Gemetto (Ιταλία), η Alessia Zarbo (Γαλλία) και η Fedra Luna (Αργεντινή).

Ο ρυθμός έπεσε στη συνέχεια με αποτέλεσμα ένα γκρουπ 20 γυναικών να συμβαδίζει.  Η Ισπανίδα Irene Sánchez-Escribano μπήκε μπροστά μετά τον πρώτο γύρο των 2,5 χιλιομέτρων (που κάλυψε σε 8:30), ακολουθούμενη από τις Gemetto και Mawia. Αμέσως μετά, η Mawia πήρε και πάλι τον έλεγχο του ρυθμού, αλλά το προβάδισμά της ήταν μικρό καθώς η Sánchez-Escribano και η προπονήτριά της Carolina Robles, φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων στο στιπλ το 2021, ανέκτησαν το προβάδισμα στα μέσα του προτελευταίου γύρου που καλύφθηκε σε λιγότερο από 8:28.

Στο κουδούνι, επτά γυναίκες παρέμεναν στη διεκδίκηση της νίκης. Παραδόξως, η Mawia ήταν εκ των πρώτων που έχασαν δυνάμεις στον τελευταίο γύρο και τελικά αποχώρησε. Οι κορυφαίοι Ισπανοί διεκδικητές, εν τω μεταξύ, δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τον ρυθμό που έθεσε η Gemetto, αλλά η Ayichew και η Amebaw παρέμειναν κοντά.

Σ’ ένα συναρπαστικό τελείωμα, η Ayichew ανέβασε το ρυθμό της στο τελευταίο χιλιόμετρο την ίδια ώρα που η Gemetto έμενε πίσω. Η Amebaw δεν πτοήθηκε, πάντως, και έκοψε το νήμα με διαφορά ενός δευτερολέπτου (29:44) από τη δεύτερη Ayichew (29:45).

Η Gemetto διατήρησε την τρίτη θέση τερματίζοντας πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από την Ισπανίδα Marta García.

Οι δέκα πρώτες γυναίκες

1 Likina Amebaw (ETH) 29:44

2 Asayech Ayichew (ETH) 29:45

3 Valentina Gemetto (ITA) 30:06

4 Marta García (ESP) 30:11

5 Carolina Robles (ESP) 30:18

6 Irene Sánchez-Escribano (ESP) 30:28

7 Cristina Espejo (ESP) 30:46

8 Marta Pérez (ESP) 30:54

9 Esther Navarrete (ESP) 31:02

10 Lli Anna Vincis-Toth (HUN) 31:04

Οι δέκα πρώτοι άνδρες

1 Rodrigue Kwizera (BDI) 25:34

2 Hillary Chepkwony (KEN) 25:34

3 Ouassim Oumaiz (ESP) 25:40

4 Martin Kiprotich (UGA) 25:40

5 Filmon Kibrom (ERI) 25:41

6 Peter Kariuki (KEN) 26:00

7 Nassim Hassaous (ESP) 26:04

8 Sergio Paniagua (ESP) 26:04

9 Fernando Carro (ESP) 26:11

10 Thierry Ndikumwenayo (ESP) 26:12