Αλλάζει ριζικά το άλμα σε μήκος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία

 Runbeat Team   14:05 20-02-2024  

Αλλάζει ριζικά το άλμα σε μήκος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία


Σοβαρά φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που διεξάγεται το άλμα σε μήκος με στόχο αυτό να γίνει πιο δημοφιλές και επίσης κάθε άλμα να μετράει.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα δοκιμαστεί κιόλας φέτος, οι αθλητές θα έχουν μια μεγαλύτερη καθορισμένη περιοχή στον διάδρομο για να πατήσουν και να εκτοξευτούν προς το σκάμα και η μέτρηση θα ξεκινά από το σημείο που πάτησε ο αγωνιζόμενος ή η αγωνιζόμενη.

Τη δεδομένη στιγμή η μέτρηση ξεκινά από την άκρη του ορίου εγκυρότητας του άλματος και όχι από το σημείο που πατά ο αθλητής ή η αθλήτρια.

 

Στόχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι να διασφαλίσει ότι «κάθε άλμα μετράει», αφού τα δεδομένα τους έδειξαν ότι το ένα τρίτο των προσπαθειών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του περασμένου καλοκαιριού ήταν άκυρες.

Η νέα πρόταση θα δοκιμαστεί αρχικά σε συναντήσεις χαμηλού επιπέδου φέτος και, εάν αποδειχθεί επιτυχής, ίσως διευρυνθεί και σε ελίτ αγώνες το 2026.

Μιλώντας στο podcast Anything But Footy, ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Jon Ridgeon, εξήγησε: «Προσπαθούμε να εξελίξουμε τα αγωνίσματα που είναι λιγότερο δημοφιλή. Να τα κάνουμε πιο συναρπαστικά, πιο ελκυστικά προς το κοινό.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πέρυσι, το ένα τρίτο των αλμάτων ήταν άκυρα κάτι που κούρασε το κοινό. Από φέτος θα δοκιμάσουμε μία πιο ευρεία ζώνη απογείωσης και θα μετράμε το άλμα από το πάτημα του αθλητή ή της αθλήτριας.

Έτσι, όλα τα άλματα θα μετρούν και αυτό θα προσθέσει περισσότερο σασπένς στους αγώνες. Επίσης εξετάζουμε τρόπους ώστε το αποτέλεσμα να βγαίνει πιο άμεσα και να μη χρειάζεται να περιμένουμε 20 με 30 δευτερόλεπτα για να ανακοινωθεί».

Το άλμα εις μήκος υπήρχε από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν ένα από τα αγωνίσματα που συμπεριλαμβάνονταν στο πένταθλο το 708 π.Χ. Ήταν επίσης στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 και έκτοτε δεν έχει λείψει ποτέ από κάποια διοργάνωση.

«Δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή σε ένα άθλημα που διεξάγεται με αυτό τον τρόπο εδώ και 150 χρόνια χωρίς διαμάχη», είπε ο Ridgeon, αλλά θεωρεί ότι «αξίζει να το κάνουμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις που θα ισχύσουν για ένα χρόνο, αλλά για άλλα 150 χρόνια. Γι’ αυτό θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες με πολύ καλούς αθλητές. Εάν δεν περάσει τα δοκιμαστικά τεστ, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», κατέληξε.

Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτές οι αλλαγές θα αλλάξουν τελείως τον τρόπο μέτρησης των αλμάτων και τα ρεκόρ που ήδη υπάρχουν θα είναι πολύ εύκολο να καταρριφθούν...