Ait Malek: Ο Μαροκινός λαθρεπιβάτης που έγινε κορυφαίος Ισπανός ultra runner

 Runbeat Team   19:09 06-10-2021  

Ait Malek: Ο Μαροκινός λαθρεπιβάτης που έγινε κορυφαίος Ισπανός ultra runner


Η μοναδική ιστορία του Zaid Ait Malek μπορεί να διδάξει πολλά και να δείξει πως μπορεί ο αθλητισμός να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου προς το καλύτερο, και να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε πολλά επίπεδα.

Γεννημένος το 1984 στο Μαρόκο, ο Ait Malek ήταν μέλος μία οικογένειας βοσκών που είχαν τη βάση τους κοντά στο χωριό Oudadi, περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά από το Rabat. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε περιπλανώμενος με την οικογένειά του ως νομάδες, καθώς κάθε λίγες εβδομάδες μετέφεραν την τέντα στην οποία ζούσαν με σκοπό να βοσκήσουν οι κατσίκες τους.

 

Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, ο Zaid Ait Malek ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία σε διάφορες οικοδομές στην Ατλαντική ακτή του Μαρόκου, λαμβάνοντας όμως σχετικά λίγα χρήματα. Η κατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του είχε φτάσει σε πολύ άσχημο επίπεδο το 2006 και τότε μπήκε στο μυαλό του η προοπτική της Ευρώπης.

Ο Ait Malek μαζί με τον αδερφό του Said και τον ξάδερφό του Mohamed βρέθηκαν ανάμεσα στους 40.000 Μαροκινούς που προσπάθησαν να μπουν παράνομα στην Ισπανία, ψάχνοντας μία καλύτερη ευκαιρία στη ζωή. Μετά από πολλές δυσκολίες, ο Ait Malek και ο ξάδερφός του έφτασαν στην Ισπανία μέσα σε ένα φορτηγό ως λαθρεπιβάτες, που βρισκόταν στο cargo ενός πλοίου.

Με την άφιξη του πλοίου στην Ισπανία, η αστυνομία ανακάλυψε το φορτηγό στο οποίο είχαν κρυφτεί, όμως δεν τους βρήκε. Οι δύο άνδρες τα κατάφεραν και το έσκασαν από το φορτηγό μετά από περίπου δύο ώρες και αποφάσισαν να περπατήσουν για τη Μάλαγα, η οποία απείχε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο βρισκόντουσαν. Αφού βρήκαν καταφύγιο για να περάσουν το βράδυ, συνέχισαν το περπάτημα το επόμενο πρωί.

 

Όπως περπατούσαν στο δρόμο, ένα περιπολικό τους ανακάλυψε με τους δύο να πανικοβάλλονται και να προσπαθούν πανικόβλητοι να τους αποφύγουν. Ο Ait Malek κατάφερε να κρυφτεί κοντά σε ένα δέντρο, όμως οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Mohamed. Ο Ait Malek ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, και χωρίς να το ξέρει πολύ καλός δρομέας, ειδικά σε ανώμαλες επιφάνειες, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του τρέχοντας στην Οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο.

Ο Μαροκινός κατάφερε να ξεφύγει τρέχοντας από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια, μετά από μία σειρά από συμπτώσεις βρέθηκε στην ακτή της Ανδαλουσίας. Ο Ait Malek είχε καταφέρει να γλυτώσει από τους αστυνομικούς λόγω της ικανότητάς του στο τρέξιμο, που στη συνέχεια θα τον έκανε κορυφαίο ultra runner, ενώ βοηθήθηκε σημαντικά από άλλους Μαροκινούς, που βρισκόντουσαν ήδη στην Ισπανία.

Μεταξύ άλλων, ο Ait Malek συνάντησε έναν από τους γνωστούς του στο Μαρόκο, που χρειαζόταν βοήθεια με τη φάρμα του. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η νέα του ζωή στην Ισπανία, καθώς πήγε να βοηθήσει τον φίλο του. Για σχεδόν τρία χρόνια, έζησε σε μία φάρμα κοντά στην Αλμερία, εκεί όπου δούλευε σκληρά, έχοντας μάλιστα σκεφτεί πολλές φορές να τα παρατήσει και να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του.

 

Με την πάροδο των χρόνων, ο Ait Malek έμαθε Ισπανικά, άλλαξε δουλειά και ξεκίνησε να τρέχει σε έναν τοπικό σύλλογο στην Baena, τον Media Legua Baena. Μόλις ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην δουλειά όπου μάζευε ελιές, αποφάσισε να μείνει σε ένα δικό του διαμέρισμα στο σύλλογο, με σκοπό να προπονείται και να συνεχίσει να είναι μέλος του. Ο Media Legua Baena ήταν σε μεγάλο βαθμό η οικογένειά του και όσο περνούσε ο καιρός, ο Μαροκινός συνέχιζε τις προπονήσεις και βελτιωνόταν διαρκώς. Ο σύλλογος ανέλαβε τα έξοδά του, και ο ίδιος άρχισε λίγο μετά το 2010 να λαμβάνει μέρος σε αγώνες για να κερδίζει χρηματικά έπαθλα.

Τότε, ξεκίνησε η διαδρομή του ultra runner Zaid Ait Malek. Ο Μαροκινός που είχε πλέον ενσωματωθεί πλήρως στην Ισπανία, κατάφερε να εξασφαλίσει μία αθλητική υποτροφία, αλλά και στη συνέχεια να πάρει άδεια παραμονής το 2012.

Ξεκίνησε το trail running σε βουνά, καθώς του θύμιζε την παιδική του ηλικία και τα κατάφερε κι εκεί περίφημα. Σημείωσε εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις σε trail και ultra marathon αγώνες, τερματίζοντας πρώτος στο πρωτάθλημα mountain racing της Ισπανίας το 2013 και το 2014, όμως χάνοντας τον τίτλο καθώς δεν είχε την Ισπανική υπηκοότητα, με το πρωτάθλημα να πηγαίνει στον δεύτερο τερματίσαντα.

Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε το 2018, καθώς μέσω μίας καμπάνιας με όνομα #ZaidSeQueda (o Zaid μένει) που έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις με σκοπό να μείνει στην χώρα νόμιμα και μετά το τέλος της άδειας της παραμονής του, απέκτησε την Ισπανική ιθαγένεια. Έλαβε την ιθαγένεια με μία «με επιστολή πολιτογράφησης», που δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προφανώς λόγω των επιτυχιών που μπορούσε να φέρει ο ίδιος στον αθλητισμό της Ισπανίας.

 

Η ιστορία του Zaid Ait Malek έδειξε τους λόγους που κάποιος δεν πρέπει να τα παρατάει στη ζωή, να κυνηγάει διαρκώς το κάτι καλύτερο, αλλά και να φτάνει στα όριά του. Η ζωή του άλλαξε λόγω της αθλητικής του ικανότητας, αλλά και της επιμονής του να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Από ένας απλός λαθρεπιβάτης, κατάφερε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ultra runners της χώρας.

Ο Zaid Ait Malek, μετά από 15 χρόνια στην Ισπανία, θα αγωνιστεί και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα trail running με τα χρώματα της χώρας για ακόμα μία φορά μετά την 4η θέση που έλαβε στο «Skyrunning World Championships» τον Ιούλιο. Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ισπανία έμεινε τελικά και ο ξάδερφός του, Mohamed, ο οποίος μετά τη σύλληψή του από τους αστυνομικούς κατάφερε να μείνει στην Καταλονία.

(με πληροφορίες από το BBC)