Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023

 Runbeat Team   12:01 06-01-2023  

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023


Το 2023 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για τους κορυφαίους αθλητές και τις κορυφαίες αθλήτριες του στίβου καθώς έχουν προγραμματιστεί αρκετές σημαντικές διοργανώσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί και προολυμπιακή χρονιά καθώς του χρόνου θα διεξαχθεί η Ολυμπιάδα του Παρισιού.

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού πρέπει να χαίρονται με την έλευση του 2023. Αρχικά έχουν προγραμματιστεί τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ δεσπόζουν πολλές και σημαντικές διοργανώσεις. Κυρίως όμως υπάρχει έξτρα κίνητρο από τους αθλητές και τις αθλήτριες καθώς κυνηγούν τα όρια πρόκρισης στην Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Δείτε δέκα λόγους για τους οποίους πρέπει να είστε χαρούμενοι για το 2023:  

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

1. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης

Περισσότεροι από 2000 αθλητές από περίπου 200 χώρες θα βρεθούν στην ουγγρική πρωτεύουσα για να αγωνιστούν στη μεγαλύτερη διοργάνωση στίβου στον κόσμο του 2023. Το γεγονός ότι διεξάγεται μόλις 13 μήνες από το προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα το κάνει ιδιαίτερο και σίγουρα αναμένονται σπουδαίες επιδόσεις.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

2. Ποιοι θα ξεπεράσουν τα όρια

Ο Mondo Duplantis και η Sydney McLaughlin-Levrone αναδείχτηκαν αθλητές του 2022 καθώς ξεπέρασαν πολλές φορές τα όρια κάνοντας τη μεγάλη υπέρβαση. Και οι δύο είναι μόλις 23 χρόνων και αναμένεται με αγωνία το κατά πόσο θα συνεχίσουν τα κατορθώματά τους και το 2023. Το ίδιο ισχύει και για άλλους σπουδαίους αθλητές όπως η ρέκορντγούμαν του τριπλούν Yulimar Rojas και ο θρύλος του μαραθωνίου Eliud Kipchoge.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

3. Νέοι πρωταγωνιστές

Τα αθλήματα, όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή, συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η Κένυα, για παράδειγμα, κυριάρχησε στα στιπλ για χρόνια, αλλά τώρα οι ηγετικές δυνάμεις σε αυτόν τον κλάδο είναι από το Μαρόκο, την Αιθιοπία και το Καζακστάν. Στους αντίστοιχους αγώνες των γυναικών μεγάλη δύναμη αποτελεί πλέον η Βόρεια Αμερική. Η Ιαπωνία είναι κυρίαρχη στο βάδην, όμως ίσως τα πράγματα αλλάξουν το 2023.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

4. Αναμετρήσεις κορυφαίων στα σπριντ

Πέρασαν οι μέρες όπου οι κορυφαίοι σπρίντερ του κόσμου απεύφευγαν ο ένας τον άλλον. Η Shelly-Ann Fraser-Pryce, για παράδειγμα, δε διστάζει με κάθε ευκαιρία να παρατάσσεται ενάντια στις συντοπίτισσές της από την Τζαμάικα τις Elaine Thompson-Herah και Shericka Jackson. Και οι σπρίντερ των 200 μέτρων Noah Lyles και Erriyon Knighton αναμετρώνται  συχνά τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αμφιβολία θα υπάρξουν πολλές ακόμη μονομαχίες σπριντ κατά το 2023.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

5. Το πρωτοποριακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου στη Ρίγα

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου που θα διεξαχθεί στη Ρίγα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου θα ενώσει τους ελίτ δρομείς με τους ερασιτέχνες. Θα υπάρχει αγώνας μιλίου, 5 χιλιομέτρων και μαραθώνιος κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους κορυφαίους δρομείς να τεστάρουν τον εαυτό τους. Το ίδιο ισχύει και για τους χιλιάδες δρομείς που θα βγουν στους δρόμους της Ρίγας για τους μαζικούς αγώνες. Μία μοναδική εμπειρία γι’ αυτούς καθώς θα τρέξουν δίπλα στους κορυφαίους.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

6. Crouser vs Kovacs

Η μεταξύ τους… αγωνιστική διαμάχη διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Ryan Crouser και ο Joe Kovacs, οι δύο γίγαντες της σφαιροβολίας έχουν κερδίσει πολλούς παγκόσμιους τίτλους. Ο πρώτος απελεί την κυρίαρχη δύναμη τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Kovacs έκανε μία εκπληκτική χρονιά πέρυσι σημειώνοντας μάλιστα και το ατομικό ρεκόρ με βολή στα 23.23μ. Επίδοση που τον έφερε στη 2η θέση της παγκόσμιας λίστας όλων των εποχών. Κανείς δε θα εκπλαγεί αν κάποιος από τους δύο άντρες σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ το 2023.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

7. Οι διπλές προκλήσεις στις μεγάλες διοργανώσεις

Μόλις έγινε γνωστό το πρόγραμμα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι κάποιοι αθλητές θα είχαν διπλή πρόκληση στην κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς. Για παράδειγμα κάποιος αθλητής θα μπορεί να αγωνιστεί τόσο στα 100μ. όσο και στα 200μ., στα 800μ. και στα 1500m, στα 1500μ. και στα 5000μ., στα 5000μ. και στα 10.000μ., στα 20χλμ βάδην και στα κούρσα 35χλμ βάδην. Επίσης θα μπορούσαν να συνδυαστούν το μήκος με το τριπλούν και τα 200μ. με τα 400μ.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

8. Η σειρά Continental Tour Gold επεκτείνεται

Η παγκόσμια μονοήμερη «χρυσή» σειρά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας διαθέτει φέτος 14 συναντήσεις με νέες στάσεις στη Μποτσουάνα, τη Γρενάδα και τη Μελβούρνη. Όλη η σιερά των Continental Tours θα επεκταθεί σε 165 συναντήσεις, 13 περισσότερες από το 2022.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

9. Οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων έχουν την τιμητική τους

Οι αθλητές αντοχής είναι πολύ τυχεροί το 2023 γιατί θα μπορούν να αγωνιστούν και στα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, καλύπτοντας μια σειρά επιφανειών. Οι Letesenbet Gidey και Hellen Obiri προσέφεραν μια από τις πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες είτε στο Μπέθαρστ, είτε στη Βουδαπέστη, είτε στη Ρίγα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 5000 μέτρων Jakob Ingebrigtsen από την πλευρά του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή των 10.000 μέτρων Joshua Cheptegei στη Βουδαπέστη. Υπάρχουν τέσσερις γυναίκες μαραθωνοδρόμοι και συγκεκριμένα η Brigid Kosgei, η Ruth Chepngetich, η Amane Beriso και η Tigist Assefa , οι οποίες έχουν ρεκόρ κάτω από 2:16 και οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν η μία την άλλη σε παγκόσμιο ρεκόρ. Και στους αγώνες βάδην θα μπορούσαν να… συγκρουστούν είτε στα 20χλμ είτε στα 35χλμ οι  Toshikazu Yamanishi και Massimo Stano.

Όλα όσα αξίζει να δεις το 2023 runbeat.gr

10. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross Country

Ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του 2023 θα φιλοξενηθεί στο Μπέθαρστ και συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross Country. Οι πρόσφατες διοργανώσεις ήταν άκρως ανταγωνιστικές και ελκυστικές, και αυτό αναμφίβολα θα συμβεί για άλλη μια φορά καθώς εκατοντάδες από τους καλύτερους αθλητές αποστάσεων στον κόσμο θα δώσουν το «παρών»…