Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών μέσα από τους αριθμούς

 Runbeat Team   17:09 07-06-2021  

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών μέσα από τους αριθμούς


Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κλασικού αθλητισμού άφησε ως απολογισμό το 107ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και το 84ο γυναικών που φιλοξενήθηκαν το σαββατοκύριακο στην Πάτρα.

Το διήμερο επεφύλαξε ορισμένες πολύ καλές επιδόσεις, ενώ γενικά οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετείχαν άφησαν υποσχέσεις ενόψει της συνέχειας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο διεξάγεται στην Πάτρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών Κ23 και Συνθέτων Κ23 και Κ18. Το επόμενο ηλικιακό πρωτάθλημα είναι αυτό της κατηγορίας Κ16, που θα γίνει στις 26-27 Ιουνίου.

Ο ΣΕΓΑΣ παρουσιάζει μέσα από αριθμούς τον απολογισμό του φετινού Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών. Οι πιο αξιοσημείωτες επιδόσεις ήταν οι εξής:

*Ο Μίλτος Τεντόγλου απέσπασε το έπαθλο "Γιάννης Σταματόπουλος", αφού σημείωσε 8,48 μ. στο μήκος, που ήταν η κορυφαία επίδοση του διημέρου.

*Τρεις αθλήτριες ολοκλήρωσαν τον αγώνα του επί κοντώ πάνω από τα 4,60 μ., με την Κυριακοπούλου να είναι η πρωταθλήτρια με 4,65 μ. και την Ελένη Πόλακ να ακολουθεί με 4,60 μέτρα. Ψηλότερα απ΄όλες ανέβηκε η Κατερίνα Στεφανίδη, με 4,75 μ., ωστόσο μετείχε εκτός συναγωνισμού.

*Ένα ρεκόρ αγώνων σημειώθηκε το διήμερο και ήταν αυτό της σφαιροβολίας με βολή στα 20,34 μ. από τον Κυριάκο Ζώτο (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), σε έναν τελικό, όπου και ο Νικός Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων) που ήταν δεύτερος με 20,15 μ. πέτυχε επίδοση καλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ.

*Ένα πανελλήνιο ρεκόρ έγινε στην Πάτρα, από την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200 μ. Γυναικών Κ20 με 23.83.

*Η Ραφαέλα Σπανουδάκη πέτυχε το μόνο νταμπλ της διοργάνωσης, αφού ήταν νικήτρια σε 100 μ. και 200 μέτρα.

*Τέσσερα νέα όρια συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ταλίν από τους Ανδρέα Αντωνακόπουλο (μήκος), Γιάννη Καριοφύλλη (200 μ.), Ιωάννα Πασπαλιάρη (5.000 μ.), Σωτηρία Ράπτη (τριπλούν), ήταν ο απολογισμός για την κατηγορία Κ20.

*Ένα όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 από τον Γιάννη Καριοφύλλη στα 200 μέτρα

*Τέσσερα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 από τους Παύλο Μποϊτσιο (110 μ. εμπ.), Μάριο Αναγνώστου (5.000 μ.), Γιάννη Ρίζο (επί κοντώ), Γιάννη Ντέτσικα (400 μ.)

*Πέντε άνδρες (Νυφαντόπουλος, Νάκος, Ζώτος, Θανόπουλος, Φραντζεσκάκης) διατήρησαν τον τίτλο που κατέκτησε πριν ένα χρόνο στο ίδιο στάδιο, ενώ κάτι ανάλογο κατάφερε η Ραφαέλα Σπανουδάκη σε δύο αγωνίσματα, καθώς και οι Γιαννοπούλου, Γναφάκη, Κοτσαχειλη, Καρύδη, Αναγνωστοπούλου και Τζένγκο στις γυναίκες.

*Αρκετοί ήταν εκείνοι και εκείνες που έφτασαν για πρώτη φορά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε Πανελλήνιο Ανδρών- Γυναικών. Στους Άνδρες το κατάφεραν οι Καριοφύλλης (200 μ.), Κοτίτσας (800 μ.), Παπούλιας (1.500 μ.), Κιάφας (110μ. εμπ.), Σταμούλης (3.000μ. στιπλ), Καραλής (επί κοντω), Ανδρικόπουλος (τριπλούν), Τσίτσος (ακοντισμός). Η Αναστασία Ντραγκομίροβα (σφαιροβολία) ήταν η μόνη αθλήτρια στις γυναίκες που το πετυχαίνει για πρώτη φορά.

* Στις 11 νίκες έφτασε η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία, στις 10 ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος.

* Ο ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας στους Άνδρες και ο ΓΣ Γλυφάδας στις γυναίκες κατέλαβαν την πρώτη θέση στη φετινή διοργάνωση.

*Η Πάτρα φιλοξένησε τη διοργάνωση για πέμπτη διαδοχική χρονιά και για όγδοη στο σύνολο.