Το καλεντάρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου ορεινών αγώνων 2022

 Runbeat Team   9:35 05-01-2022  

Το καλεντάρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου ορεινών αγώνων 2022


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ορεινών αγώνων (World Mountain Running Association -WMRA) ανακοίνωσε το καλεντάρι με τους αγώνες που θα διοργανώσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 12 κορυφαίοι αγώνες (Gold Label) που θα φιλοξενηθούν σε έξι χώρες και εννέα τοποθεσίες, ενώ επίσης θα διεξαχθούν άλλοι πέντε αγώνες Silver Label σε πέντε χώρες.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα συγκαταλέγονται τριών ειδών αγώνες: σύντομης ανηφόρας, κλασικής διαδρομής βουνού και μεγάλης απόστασης βουνού. Εκτός από τη συνολική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία υπολογίζεται από τα έξι καλύτερα αποτελέσματα ενός αθλητή, θα υπάρχει επίσης μια ταξινόμηση για κάθε κατηγορία, που υπολογίζεται από τα τρία καλύτερα αποτελέσματα ενός αθλητή σε αυτήν την κατηγορία.

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων, το οποίο έχει κατανεμηθεί σε ένα πεντάμηνο. Η αρχή θα γίνει στις 19 Ιουλίου στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στο Montemuro Vertical Run, το οποίο συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι των Gold Label και αφορά έναν αγώνα 9,5χλμ και με 980μ. ανάβαση.

 

Η συνέχεια θα δοθεί στις 10 Ιουλίου στην Αυστρία με την 23η διεξαγωγή του Großglockner Berglauf. Αυτός ο εντυπωσιακός αγώνας ανεβαίνει 1265 μέτρα και έχει μετρηθεί στα 13,4 χλμ με φόντο το ψηλότερο βουνό της Αυστρίας.

Στις 16 Ιουλίου σκυτάλη θα πάρει η Γαλλία με το France La Montee du Nid d'Aigle, ένας αγώνας που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2021. Από το Saint Gervais στο Refuge du Nid d'Aigle, οι δρομείς ανεβαίνουν 2000 μέτρα διανύοντας πάνω από 19,5 χιλιόμετρα.

Δύο εβδομάδες αργότερα (30/09) σειρά παίρνει ο αγώνας Giir di Mont στην Πρεμάνα της Ιταλίας, ο οποίος έχει διπλή ιδιότητα. Είναι και αυτός καινούργιος στο καλεντάρι, όμως το γεγονός ότι πέραν από το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποτελεί και ιταλικό πρωτάθλημα του δίνει ένα έξτρα ενδιαφέρον. Στην ίδια πόλη θα διεξαχθεί την επόμενη μέρα ο κλασικός αγώνας μεγάλων αποστάσεων απόστασης 32 χλμ και είναι ο μεγαλύτερος αγώνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος.

Στη συνέχεια, στις 13 Αυγούστου, η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταφέρεται στην Ελβετία για το The Race of the Five 4000s, Sierre-Zinal. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αγώνας προσελκύουν τους περισσότερους καλύτερους δρομείς ορεινού τρεξίματος, οι Maude Mathys και Kilian Jornet έχουν δημιουργήσει μία παράδοση στον συγκεκριμένο αγώνα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας συνεχόμενες νίκες και καταρρίπτοντας ρεκόρ διαδρομής. Οι επίδοξοι διάδοχοι έχουν να διανύσουν 32 χιλιόμετρα με 2200 μέτρα ανάβαση και 1100 μέτρα κατάβαση.


Ο Σεπτέμβριος φέρνει άλλα δύο διπλά Σαββατοκύριακα. Πρώτα, στις 3-4 Σεπτεμβρίου, είναι το Vertical Nasego και το Trofeo Nasego. Ο πρώτος αγώνας είναι ανηφορικός απόστασης 4,2χλμ, ενώ ο μεγάλος αγώνας είναι 21,5χλμ, σκαρφαλώνοντας στα 1336μ..

Στη συνέχεια, το Παγκόσμιο Κύπελλο κατευθύνεται στο Canfran-Estacion στα Αραγονικά Πυρηναία για το Canfranc-Canfranc. Και πάλι, υπάρχουν δύο αγώνες, αλλά αυτή τη φορά οι αθλητές έχουν μια μέρα άδεια στο ενδιάμεσο. Ο αγώνας ανηφόρας, πάνω από 4,4 χλμ και αναρρίχηση 927 μ., θα διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο κλασσικός αγώνας των 16 χλμ, με 1195 μέτρα αναρρίχησης, είναι στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Οκτωβρίου το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταβαίνει στη Χώρα των Βάσκων για το Zumaia Flysch Trail, έναν αγώνα μήκους 22 χιλιομέτρων και 850 μέτρων ανάβασης. Ο μοναδικός παράκτιος αγώνας στο ημερολόγιο φέτος είναι μια ευκαιρία για τους αθλητές να γνωρίσουν το εκπληκτικό τοπίο ενός Γεωπάρκου της UNESCO και τον ενθουσιασμό των Βάσκων για το ορεινό τρέξιμο.

Η σεζόν κλείνει, όπως και πέρυσι, με την KV Chiavenna-Lagunc στις 8 Οκτωβρίου. Ανεβαίνοντας 1000 μέτρα σε μόλις 3,2 χιλιόμετρα, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για γρήγορους κατακόρυφους χρόνους χιλιομέτρων. Με μπόνους πόντους που προσφέρονται στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, οι αθλητές θα έχουν κάθε κίνητρο για να τα δώσουν όλα.

Αγώνες World Cup Silver Label

Όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα μέσα στο 2022 θα διεξαχθούν και πέντε αγώνες World Cup Silver Label. Οι συγκεκριμένοι αγώνες δίνουν στους αθλητές περαιτέρω ευκαιρίες να κερδίσουν βαθμούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε χώρες όπως το Περού, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία ​​και η Πορτογαλία.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:

22 Μαΐου: Seven Sisters Skyline (IRE), μεγάλης απόστασης

2 Ιουλίου: Εκατό Douro-Paiva (POR), μεγάλης απόστασης

7 Αυγούστου: Krkonossky Half Marathon (CZE), κλασικό

25 Αυγούστου: Αγώνας των Άνδεων (PER), μεγάλης απόστασης

1 Οκτωβρίου: Smarna Gora (SLO), κλασικό