Θρυπτή Trail Running:  Σε μία μοναδικής ομορφιάς διαδρομή στις 20 Φεβρουαρίου 2022

 Runbeat Team   14:40 28-12-2021  

Θρυπτή Trail Running:  Σε μία μοναδικής ομορφιάς διαδρομή στις 20 Φεβρουαρίου 2022


Με διπλό σκοπό θα διεξαχθεί αρχές του 2022 ο πρώτος αγώνας «Θρυπτή Trail Running», ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στην ανατολική Κρήτη με την ευθύνη του Κινήματος Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας-Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Θρυπτής και την υποστήριξη της Τοπική Κοινότητα Παχειάς Άμμου.

 

Όπως έκαναν γνωστό οι διοργανωτές ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί αφενός με σκοπό την ανάδειξη ενός μονοπατιού (τμήμα Ε4) απείρου κάλλους το οποίο διατρέχει πάνω και έξω την μοναδική χαράδρα Χα και «αγκαλιάζει» περιμετρικά στην νότια πλευρά του το όρος Παπούρα με θέα τις δυο θάλασσες της Κρήτης, το Λιβυκό και το Κρητικό Πέλαγος. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του πιο στενού τμήματος ξηράς της Κρήτης μεταξύ Παχειάς Άμμου και Ιεράπετρας. Ο δεύτερος λόγος είναι οικολογικός καθώς οι μετέχοντες με την αγωνιστική παρουσία τους θα δηλώνουν παράλληλα την αντίθεσή τους στην πρόθεση ανάπτυξης αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους της Θρυπτής που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Το μήκος της διαδρομής που θα κληθούν να καλύψουν οι αθλητές και οι αθλήτριες θα είναι κατά προσέγγιση 17-18 χλμ θετικής/αρνητικής υψομετρικής : ±850 μ περίπου. Η ποιότητα του πεδίου θα είναι 50 % μονοπάτι και 50 % δασικοί δρόμοι (τα ακριβή στοιχεία και τα διαγράμματα θα ανακοινωθούν όταν τελειοποιηθεί η διαδρομή και προσπελασθούν ή και δημιουργηθούν τα νέα τμήματα μονοπατιών).

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10π.μ. από το παραδοσιακό χωριό Μοναστηράκι με κατεύθυνση το δάσος της Θρυπτής. Το επιβλητικό φαράγγι του Χα δίπλα στον μικροσκοπικό αλλά γραφικό οικισμό Μοναστηράκι δίνει την πρώτη βουνίσια πινελιά και προετοιμάζει τον συμμετέχοντα για το πόσο ενδιαφέρουσα και γεμάτη εκπλήξεις θα είναι η διαδρομή του αγώνα. Τοπόσημα όπως το δάσος της Θρυπτής με την μοναδική μαύρη πεύκη, το ξωκλήσι της Αγίας Άννας, η πηγή της Σούφαινας , η πίσω και από πάνω όψη της Χαράδρας του Χα, η Θρυπτή, το δάσος στα Καμινάκια με το ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου είναι μερικά από τα σημεία που θα κλέψουν τις εντυπώσεις .

Περισσότερες λεπτομέρειες και η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.